Agenda

Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres 2024: guia dels actes més destacats de la setmana

Després d'un inici de festa passat per aigua, la ciutat ja ho té tot a punt per gaudir dels plats forts de la celebració

Consulta aquí el programa complet de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres, que se celebren fins al 5 de maig

Els castellers, el concerts d'El Rampell, les Fires de l'1 de Maig, la trobada de gegants i els focs d'artifici són alguns dels actes més destacats.

Els castellers, el concerts d'El Rampell, les Fires de l'1 de Maig, la trobada de gegants i els focs d'artifici són alguns dels actes més destacats. / Empordà

Josep López Navarro

Josep López Navarro

Música, foc, tradicions... I pluja. Aquests han estat els principals ingredients dels primers dies de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres 2024. Una celebració que ha tingut un tret de sortida explosiu, però aigualit per uns ruixats que, si bé són ben desitjats en els temps de sequera en què vivim, han fet la guitza en alguns casos.

Ara, la festa continua, sempre que les inclemències meteorològiques ho permetin, és clar. En aquest sentit, segons el Meteocat, tot apunta que, almenys fins dimecres, la pluja farà acte de presència de forma intermitent. El dijous la probabilitat de pluja baixarà, si bé a la tarda encara pot caure algun xàfec. En canvi, a partir del divendres, el temps es mantindrà estable, entre poc i mig ennuvolat.

En qualsevol cas, Figueres ja ho té tot a punt per gaudir dels plats forts de les Fires. Us fem un resum, dia a dia, dels actes més destacats d'aquesta setmana.

Dilluns 29 d’abril: dia d'homenatges

El dilluns se celebra el Lliurament de les Medalles a la Gent Gran, a La Cate. També té lloc l'acte commemoratiu dels 50 anys de Càritas Alt Empordà i l’actuació de l’escola Beat Dance Studio a la Casa d’Andalusia al recinte firal. Consulta la programació aquí.

Dimarts 30 d’abril: un dia ple de música

El dimarts 30 d’abril, per anar escalfant els motors, s’han programat actuacions a la Casa Cultural d’Andalusia. Al mateix temps, la plaça Catalunya es convertirà en una autèntica disbauxa amb el concert de l’Orquestra Di-versiones i d’Hola Raffaella. I a la nit, a partir de les 23.30 hores, el Rampell farà vibrar la ciutat amb els concerts d’Els Catarres i Les que Faltaband.

També hi haurà la matinal esportiva per a la gent gran, audició de sardanes amb la cobla La Principal de la Jonquera, Concert de Professors del Casino Menestral i l'obertura de la 64a exposició Filatèlica i de Col·leccionisme. Consulta la programació aquí.

Dimecres 1 de maig: el dia dels clàssics

El dimecres 1 de maig és un dels dies que més actes s’han programat. Destaquen les fires de l’1 de maig al carrer:

  • 64a Fira del dibuix i de la pintura
  • 49a Fira del col·leccionisme
  • 42a Fira de l’artesania
  • 42a Fira Mercat
  • 39a Fira de l’alimentació
  • 12a Fira del brocanter
  • 3a Fira del gran llibre i del petit editor

Aquell dia també se celebrarà la XVII Run Castell, la presentació del Mata-segells de la Santa Creu (que enguany homenatja Montserrat Vayreda), l’actuació de Quico Pi de la Serra... Consulta la programació aquí.

Dijous 2 de maig: actes per a totes les edats

La festa continua el dijous 2 de maig, dia en què tindran lloc propostes com la Nit de la Cebeta, i l’actuació de 31 FAM i la Nit Urban Local a El Rampell.

El dijous també té lloc la Matinal d'Hoquei Patins, Sardanes amb l'Orquestra Maravella, la Matinal de Jocs a l'Aigua i la presentació del llibre 'Figueres, ciutat de genis: Dalí, Deulofeu, Monturiol, Fages de Climent, Pujols i el rei Micomicó', entre altres. Consulta la programació aquí.

Divendres 3 de maig: dia de Festa Major

El divendres 3 de maig, dia de Festa Major, és una jornada farcida d’actes eminentment populars. No hi manquen clàssics com el concurs de Creus de Maig, la 44a Fira del Llibre Vell, sardanes, l’Ofici —que comptarà amb la presència del Bisbe de Girona, Octavi Vilà—, el pilar caminant, i també l’encesa d’espelmes per commemorar els 50 anys de Càritas. Un seguit de propostes que s’allargaran fins a la nit amb la Festa Flaix a El Rampell. Consulta la programació aquí.

Dissabte 4 de maig: el dia de la Festa Charly

Comença el darrer cap de setmana de Fires. El dissabte 4 de maig, entre altres, tindran lloc activitats com la visita al subsol de la Rambla i el torneig d’Escacs Infantils. El plat fort, però, arribarà a la nit amb la recuperada Festa Charly, a la plaça Catalunya. Amb el lema «Figueres, ja és de nit», aquest acte, que es va celebrar per primer i darrer cop el 2019, vol rememorar els anys d’activitat de la mítica discoteca Charly del carrer Caamaño. Consulta la programació aquí.

Diumenge 5 de maig: gegants, castellers i focs d'artifici

Finalment, el diumenge 5 de maig les fires clouran el teló. Ho faran amb una jornada marcada, entre altres, per la trobada gegantera —que servirà per celebrar els 25 anys dels gegants Dalí i la Gala—, la trobada de puntaires, la mítica rua dels 600, la diada castellera i el Concurs de colles sardanistes. Una llista d’actes que culminarà amb el piromusical sincroshow. Tindrà lloc a les 22 hores, al Parc de les Aigües, i serà un espectacle de pirotècnia, música sincronitzada, màquines d’efectes i il·luminació sincronitzada. Consulta la programació aquí.

I d'aquesta manera es posarà el punt final a unes Fires i Festes de la Santa Creu que hauran agrupat un centenar d’actes i on el pes de les entitats haurà estat clau.