Fires i Festes de la Santa Creu 2024

Amb música, foc, tradicions... I pluja: així s'han viscut els primers dies de les Fires de Figueres 2024

Malgrat les inclemències del temps, els primers dies de la Santa Creu han reunit moltes persones en actes com els dos pregons, la nova Nit del Foc o els concerts d'El Rampell

Consulta aquí el programa complet de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres, que se celebren fins al 5 de maig

La Nit del Foc, el Tramuntakada Festival, la cercavila de gegants, el pregó i el Rampell són alguns dels actes celebrats aquest cap de setmana.

La Nit del Foc, el Tramuntakada Festival, la cercavila de gegants, el pregó i el Rampell són alguns dels actes celebrats aquest cap de setmana. / Empordà

Josep López Navarro

Josep López Navarro

Música, foc, tradicions... I pluja. Aquests han estat els principals ingredients dels primers dies de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres 2024. Una celebració que ha tingut un tret de sortida explosiu, però aigualit per uns ruixats que, si bé són ben desitjats en els temps de sequera en què vivim, han fet la guitza en algunes ocasions.

Ja el divendres, un xàfec a mitja tarda va fer saltar les alarmes. De fet, l’actuació de Dansa Urbana de l’Escola Dance Me a l’Estadi de Vilatenim es va haver de suspendre. En canvi, tots els actes sota cobert es van poder celebrar amb normalitat. I com que a poc a poc la pluja es va anar esvaint, també es va poder tirar endavant, sense canvis, la primera nit de concerts a El Rampell. En aquest cas, Dj. Ryna va ser l’encarregada d’omplir de ritme el Parc de les Aigües.

Dissabte de pregons

L’endemà, el dissabte, el dia també es va aixecar ennuvolat i plujós, la qual cosa es va traduir en més canvis d’última hora. Les sardanes amb la Selvatana es van haver de traslladar de la plaça Ernest Vila al Pavelló Rafel Mora. Alhora, el vermut amb la Big Band de l’Alt Empordà, previst a les 12 hores a la Rambla, es va haver de suspendre. Tanmateix, el concert del Pony Menut a El Rampell, també a les 12 hores, es va poder celebrar amb normalitat. I és que, a poc a poc, la pluja va anar desapareixent, i això va permetre gaudir d’una tarda de dissabte ideal. Una tarda que molts recordaran com «la dels dos pregons». El primer, l’oficial, va anar a càrrec del periodista figuerenc Carles Pujol qui, amb el seu decàleg del «bon figuerenc» i amb bona música, va fer de la plaça de l’Ajuntament una festa. Reviu els millors moments en aquesta galeria d'imatges.

El segon pregó, el no oficial, el Xupinasso del Cafetó, va anar a càrrec del mestre i escriptor David Arias. Vas assistir a l'acte? Busca't en aquesta galeria d'imatges.

Maridant actes clàssics i nous

Abans dels dos pregons, va tenir lloc la popular cercavila dels gegants i al ball del Seguici, durant el qual es va poder gaudir dels balls d’en Janet i la Justa, d’en Dalí i la Gala, i del drac. Això sí, la festa ja havia començat a fer camí hores abans amb actes com la vestida de la Monturiola i el primer Tramuntakada Festival.

El dissabte encara hi va haver l'estrena d'una altra activitat: la Nit del Foc, que va celebrar al Parc de les Aigües a partir de les 22 hores de la mà dels Senyors del Foc de Castelló i els Amics dels Gegants, que van fer ballar el drac i el bou. Reviu en aquesta galeria d'imatges els millors moments de Nit del Foc.

Però el cert és que el foc s'ha de veure en moviment. Per això, també us proposem que feu una immersió a la Nit del Foc amb aquest vídeo.

VÍDEO | Reviu la Nit del Foc de Figueres

Empordà

Ritme efervescent

Ara bé, la nit de dissabte, el Parc de les Aigües no només va cremar amb la Nit del Foc; el Rampell també va ser «explosiu». El concert del Pony Pisador, grup musical que barreja diversos estils de música folk i tradicional d'arreu del món, va omplir de gresca el Parc de les Aigües. L'espai es va convertir en un mar de gent que no es van voler perdre èxits com 'El meu pare és un formatge' i 'Tot és part de ser un pirata', entre altres. Més tard, el grup Banda Neón va tancar la jornada versionant èxits de tota la vida. T'ho vas perdre? O vols reviure els concerts? Gaudeix dels millors moments de la nit en aquesta galeria d'imatges.

Un diumenge aigualit

L’endemà, el diumenge, la pluja va tornar a fer la guitza i gairebé tots els actes van patir modificacions. Les actuacions del Dia Internacional de la Dansa previstes a la plaça Josep Pla, per exemple, es van haver de traslladar al Teatre El Jardí. Al mateix temps, activitats com la cantada d’havaneres prevista a la Rambla Nova o la gimcana familiar La Figuerenca, es van ajornar. En canvi, el que sí que es va poder celebrar és el concert de Fires de l'Orquestra del Casino Menestral Figuerenc a l'Auditori dels Caputxins, i la tradicional Missa Rociera a la Casa Cultural d’Andalusia.

El concert i ball a càrrec de Yo también suspendí EGB també es va poder celebrar amb èxit. Va reunir un bon grapat de gent. Hi eres? Reviu els millors moments en aquesta galeria.

Finalment, aquest dilluns, tot i que la pluja va fer acte de presència durant tot el dia, s'ha pogut celebrar amb normalitat la majoria d'actes. Un d'ells ha estat el Lliurament de les Medalles a la Gent Gran a La Cate. També s'han commemorat els 50 anys de Càritas Alt Empordà.

La festa continua

Ara, amb la mirada posada al cel, la festa continua. Aquesta setmana arriben els plats forts de les Fires. El dimarts 30 d’abril, per anar escalfant els motors, s’han programat actuacions a la Casa Cultural d’Andalusia. Al mateix temps, la plaça Catalunya es convertirà en una autèntica disbauxa amb el concert de l’Orquestra Di-versiones i d’Hola Raffaella. I a la nit, a partir de les 23.30 hores, el Rampell farà vibrar la ciutat amb els concerts d’Els Catarres i Les que Faltaband.