FOTOGRAFIA

L’exposició sobre la base aèria del Pení desperta expectació a Roses

La mostra, comissariada per Toni Salamanca, tindrà un llibre recopilatori

El públic assistent observant els plafons esposats a la SUF.

El públic assistent observant els plafons esposats a la SUF. / Santi Coll

Santi Coll

Santi Coll

Expectació, curiositat i nostàlgia són les tres paraules que millor defineixen els sentiments que ha despertat l’exposició La petjada dels americans del Pení a Roses. La mostra fotogràfica ha estat comissariada per Toni Salamanca i es pot visitar a la sala gran de la SUF fins al 26 de gener.

L’acte inaugural, celebrat el dijous 11 de gener, va ser multitudinari i va comptar amb l’assistència d’alguns dels protagonistes d’una història que, més enllà del seu aspecte militar, va tenir «una forta transcendència social i econòmica», segons Salamanca. La regidora de Cultura, Sílvia Ripoll, va lloar la feina d’investigació i recopilació d’imatges i testimonis per part de l’autor, al mateix temps que ha anunciat que l’exposició «es transformarà en un llibret» que contindrà tot el material exposat.

Per a Toni Salamanca, l’èxit de la mostra s’ha basat en el fet que «les famílies dels protagonistes m’han obert la porta i m’han dipositat la seva confiança personal». D’aquesta manera, el treball exposar recull en dotze plafons cent vuitanta imatges amb les seves explicacions corresponents que són la punta de l’iceberg d’un àlbum que creix cada dia que passa. «La història oral s’estava perdent», diu el comissari per a posar èmfasi al valor de la feina feta. Salamanca també remarca que al cap de poc de la posada en marxa de la base aèria del Pení «va arribar el gran cataclisme meteorològic del 1956» i que «gràcies a aquesta coincidència, la base va caure com un manà a Roses». En total, la construcció de l’EVA 4 va implicar unes 4.500 persones i Roses va arribar a tenir uns tres-cents militars americans censats. L’exposició posa el descobert els casaments entre militars i rosinques i l’empremta personal deixada per soldats i oficials en el territori.

La sala de la SUF es va omplir per la presentació de l’exposició sobre el Pení de Toni Salamanca. | ARTURO LÓPEZ

La sala de la SUF es va omplir per la presentació de l’exposició sobre el Pení de Toni Salamanca. / Arturo López