Patinatge artístic

De Figueres a l'Europeu de patinatge a Itàlia abans de la selectivitat

La patinadora Lola Zamorano forma part de l'expedició del Patinatge Artístic Figueres que competeix per primer cop al Campionat d’Europa de Xou Petit a terres italianes

La figuerenca hi prendrà part en plena fase per preparar les proves d’accés a la universitat: "Patinar em fa sentir lliure, aquests dies haig de sacrificar altres coses com quedar amb els amics"

Lola Zamorano, els darrers dies al pavelló Rafel Mora de Figueres

Lola Zamorano, els darrers dies al pavelló Rafel Mora de Figueres / EDUARD MARTI

Lluís Ribera

Lluís Ribera

L’equip petit del Patinatge Artístic Figueres competirà per primer cop en el Campionat d’Europa de Grups Xou, aquest divendres dia 10 de maig (20.50 h) a Reggio Emilia (Itàlia). El conjunt que dirigeixen els germans Aitor i Arantxa Sacristán s’hi presentarà després de dos meritoris quarts llocs en els Campionats d’Espanya i de Catalunya, celebrats a Santander i a Granollers. Els figuerencs estan integrats per nou noies i tres nois, entre els quals el mateix entrenador.

Una de les patinadores del PA Figueres que formarà part de l’expedició és Lola Zamorano. La figuerenca, de 17 anys, viatjarà a terres italianes en plena fase per estudiar per a la selectivitat, que serà tres setmanes més tard, del 4 al 6 de juny. L’actual estudiant de segon de Batxillerat de l’Institut de Vilafant confessa que «ara estic a la recta final per preparar-ho».

"Patinar és molt sacrificat, però és el meu moment de desconnexió i per sentir-me lliure"

Per a anar a l’Europeu, Zamorano està entrenant al voltant d’una vintena d’hores a la setmana: dues els dilluns, els dimarts, els dijous i els divendres, en individuals; i quatre els dissabtes i els diumenges, en conjunt: «És molt sacrificat, però patinar és el meu moment de desconnexió i per sentir-me lliure». La clau per fusionar l’esport amb els estudis és «tenir molta organització i controlar molt bé el temps». En aquests dies, explica que cal «sacrificar altres coses, com quedar amb els amics».

"M'agradaria estudiar alguna enginyeria. Si pot ser, a Girona, per la proximitat amb Figueres i poder continuar patinant"

Zamorano estudia el batxillerat científic i tecnològic amb la intenció, un cop superades les proves d’accés a la universitat, d’enfocar-se cap a «alguna enginyeria». «M’agradaria anar a Girona a la universitat per la proximitat amb Figueres i poder continuar entrenant amb el patinatge, però, evidentment, si la carrera que acabi escollint és a Barcelona em mouré cap allà».

Entre el ballet i el patinatge

La figuerenca, que també competeix amb el júnior, patina des dels cinc anys, sempre en el PA Figueres. Quan cursava primària compaginava els patins amb el ballet a La Nau Oliva, però finalment es va decantar únicament per l’esport de les rodes. Es va aficionar al patinatge per les seves cosines, tot i que ella és l’única que s’hi ha mantingut fidel. Aquest Campionat d’Europa és un dels seus grans reptes: «Entrar al top5 estaria molt bé. Sabem que hi ha grups italians i portuguesos que tenen un alt nivell, però volem donar el màxim de nosaltres i quedar el més amunt possible». L'actuació del PA Figueres es pot seguir en directe clicant aquí.

«Entrar al top5 de l'Europeu estaria molt bé. Hi ha grups italians i portuguesos d'alt nivell"

En els recents campionats catalans i estatals la classificació ha quedat igual: els figuerencs s’han vist superats pel Cunit, pel Tona i pel Sant Quirze. «El nostre objectiu era quedar entre els quatre primers; amb el Sant Quirze ens hi vam quedar a un punt i escaig. Al d’Espanya, no vam fer el nostre millor ball, tot i defensar-lo de la millor manera possible, perquè vam patir la lesió de la Joana (Roura) dos dies abans i va ser un baixon. L’any que ve intentarem igualar el quart lloc o millorar-lo».

En defensa del Xou Petit

A Itàlia, es tornaran a trobar amb el Cunit i amb el Tona, que també tenen el bitllet pel Mundial de Xou Petit. En Xou Gran, els clubs referents són el CPA Olot i el CPA Girona. El Xou Petit consta d’entre 6 i 12 patinadors i el PA Figueres saltarà a la pista amb el màxim dels permesos: «El Xou Gran potser impacta més a l’espectador perquè hi ha més persones a la pista (entre 16 i 30). Però en el Xou Petit els moviments són més ràpids i tècnics i pots fer més exercicis perquè hi ha menys patinadors a la pista», defensa Zamorano, que es fixa en l’estil de la patinadora italiana Roberta Sasso.