FOTOGRAFIA

Una exposició mostra el pòsit deixat pels americans del Pení a Roses

S’inaugura aquest dijous 11 de gener a la sala SUF, comissariada pel consultor ambiental Toni Salamanca

El Mas Romañach, un edifici amb història sota el Pení. | TONI SALAMANCA

El Mas Romañach, un edifici amb història sota el Pení. | TONI SALAMANCA / SANTI COLL. ROSES

Santi Coll

Santi Coll

La sala de la SUF de Roses acull, entre l’11 i el 26 de gener, l’exposició fotogràfica La petjada dels americans del Pení a Roses. La mostra ha estat coordinada i comissariada pel consultor ambiental Toni Salamanca i s’inaugura, aquest dijous, a les sis de la tarda. El treball recull un total de cent vuitanta imatges que mostren el pas dels militars nord-americans i les seves famílies durant la construcció, la posada en marxa i el posterior funcionament de la base de radar situada entre el puig de Simonets i el Pení, als anys cinquanta.

«El 2022, amb altres companys, vam celebrar els cinquanta anys d’haver-hi fet el servei militar i això va ser el desencadenant d’aquesta exposició que mostra l’impacte social, econòmic i paisatgístic que va tenir la base a Roses», explica Toni Salamanca. Segons les dades que ha recollit, la seva construcció va implicar uns quatre mil cinc-cents treballadors en diferents etapes i tres-cents militars i tècnics americans. «La base va caure com un miracle a la zona en molts aspectes» assenyala el comissari de l’exposició.

El rètol amb el nom de "Paní Club" en un edifici de Roses

El rètol amb el nom de "Paní Club" en un edifici de Roses / Toni Salamanca

Identificada des de fa anys com a Esquadró de Vigilància Aèria número 4 (EVA 4), es va crear el 1953 per un conveni de defensa hispano-americà. Va ser inaugurada operativament el 1959 pel personal de la 875th Aircraft Control & Warning Squadron de la 65a Divisió de la 16a Força Aèria dels Estats Units d’Amèrica (USAF), com a base conjunta entre Espanya i els Estats Units. L’any 1964 la unitat americana va ser dissolta, quedant les instal·lacions i equips a càrrec de l’exèrcit espanyol. La base ha patit nombroses reestructuracions i té una part en desús.