El líder del PP, Mariano Rajoy, ha emplaçat aquest dilluns al PSOE i a C's a tancat amb el PP un acord estable de legislatura que permeti no només superar la investidura, sinó aprovar els pressupostos i les reformes necessàries en els pròxims quatre anys, però ja ha avançat que "si això no pot ser" està disposat a governar amb minoria i suports puntuals d'aquestes formacions, o fins i tot explorar acords amb C's, PNB i CC, que el situa als 175 escons, a un de la majoria absoluta. Malgrat que el PSOE i C's ja han avançat que no el faran president, ha advertit que ell "no renunciarà a governar" i ha emplaçat aquestes dues formacions a tenir "generositat i alçada de mires" perquè forçar una nova repetició de les eleccions seria "una irresponsabilitat". També ha apuntat que al seu entendre "seria fonamental" tenir un acord tancat a finals de juliol o principis d'agost.

Relacionades

Mariano Rajoy trucarà totes les formacions parlamentàries per establir negociacions tan bon punt torni de la cimera europea d'aquesta setmana, on ja ha concertat una cita amb Angela Merkel, que -segons ha dit- vol parlar amb ell del 'Brexit' i del resultat de les eleccions espanyoles.

El president espanyol en funcions -que en 15 dies rep la visita d'Estat del president nord-americà, Barak Obama- vol iniciar aquests contactes amb el PSOE, una formació a la que avui al Comitè Executiu Nacional del PP ha recordat que ha superat el 50 escons.

Entén que els ciutadans "han avalat l'estratègia" del partit després del 20-D d'oferir a PSOE i C's una gran coalició i "fugir de la teatralització de la política que hem vist als últims mesos". El resultat, ha recordat, són gairebé 700.000 més, i un 33% del total de vots.

Segons Rajoy, el missatge de les urnes és exactament el mateix que el 20-D: "dialoguin, parlin i pactin", i el PP "segueix disposat a dialogar, parlar i pactar" perquè "Espanya necessita ja un govern amb sòlid suport parlamentari capaç de generar confiança i fer reformes".

Per aquest motiu ha tornat a "estendre la mà" als "partits moderats" (en referència a PSOE i C's) perquè "junts fem el que estan demanant els espanyols". Ha recordat que hi ha "prioritats" i mesures "urgents" després d'un any sense aprovar cap projecte de llei a les Corts.

Entre aquestes prioritats ha citat "mantenir la recuperació econòmica i la creació d'ocupació", "apuntalar la sostenibilitat i capacitat de l'Estat del benestar revisant el model de finançament autonòmic", les "prestacions socials", "seguir millorant la qualitat de l'educació" i la "unitat d'Espanya"

Per això ha demanat als altres "generositat i alçada de mires" a les dues formacions "per evitar sis mesos d'incertesa", i ha emplaçat els partits a tancar un acord en breu perquè "seria fonamental" tenir un govern a finals de juliol o principis d'agost.

Demana a PSOE i C's que "siguin seriosos"

Rajoy ha elevat el nivell de pressió sobre aquestes dues formacions a preguntes de la premsa, quan els periodistes li han recordat que aquest mateix dilluns PSOE i C's ja han dit que no el faran president.

"El PP ha obtingut 8 milions de vots i 50 escons sobre el segon, i parlarem amb la resta de dirigents perquè seria el primer cop a la història que els que no guanyen diuen que se'n va el que ha guanyat. Siguem seriosos i comportem-nos tots de manera democràtica".

En aquest marc ha advertit que seria una "irresponsabilitat antològica" provocar una situació com l'anterior i perquè la gent ha parlat amb claredat, i seria inaudit que ara no es pogués formar un govern i que anéssim a unes terceres eleccions".

Obert a tot

El líder del PP ha explicat que la seva prioritat és la formació d'un govern "estable que tingui un suport parlamentari suficient amb un programa de govern pactat per a 4 anys", però ja ha avançat que "si això no és possible" caldrà "governar igual" pactant temes "dia a dia", i com a mínim assolir un acord "en temes fonamentals" com per exemple els pressupostos del 2017.

També està disposat a explorar u acord amb C's, PNB i CC, que el deixa a un sol escó de la majoria absoluta i que li podria permetre governar si algun diputat, com podria ser el cas del representants de Nueva Canarias adscrit al grup del PSOE, s'abstingués.

"Parlarem amb tots, el PP té l'obligació d'intentar fer un govern i el que és democràtic és que el faci. Ja veurem la disponibilitat de cadascú en que ens podem posar d'acord", ha apuntat.