Les eleccions a la demarcació de Girona han donat novament el triomf a les forces independentistes. Aquest és el missatge que han destacat tant ERC com CDC. La cap de llista d'ERC, Teresa Jordà, ha destacat que han fet "història" perquè, per primer cop, han estat la força més votada a Girona i ha dit que la demarcació ha de ser "punta de llança" de l'independentisme. Xuclà (CDC) ha reconegut que no han sabut mobilitzar "el 100% dels electors" però ha remarcat que els partits sobiranistes ocupen "l'espai de centralitat política" a la demarcació. Des d'ECP, Marta Sibina, no ha amagat la decepció per no haver aconseguit el segon diputat. Lamuà (PSC) s'ha mostrat "raonablement satisfet" per mantenir el diputat tot i "els mals auguris" de les enquestes. Veray (PPC) -que ha tornat a quedar fora del Congrés- ha celebrat que el seu partit remunta en vots a Girona respecte el 20-D i supera Ciutadans. Des de les files de C's entomen els mals resultats. "Obrirem un procés intern de reflexió i autocrítica", ha anunciat Santo.

ERC ha estat la vencedora de la nit a les comarques gironines. La candidata, Teresa Jordà, ha destacat que "per primer cop a la història" són la força més votada a la demarcació. "Hem guanyat per primera vegada a la història a les comarques gironines i també ho hem fet a la majoria dels municipis de la demarcació", ha ressaltat la cap de llista. ERC ha seguit la nit electoral des del Cafè Savoy de Girona. Durant l'escrutini, ha imperat un ambient tranquil i bastant relaxat perquè en cap moment han vist perillar els seus dos diputats. Tot i això, hi ha hagut instants de cares preocupades amb els primers resultats, quan semblava que el procés podia quedar tocat si el conjunt dels partits sobiranistes perdien diputats.

En clau gironina, Jordà ha destacat que continuen havent-hi quatre diputats independentistes a Madrid, els dos d'ERC i els dos de CDC. I, comptant, l'escó d'ECP, són cinc els que defensen el dret a decidir. "Girona és la punta de llança de l'independentisme", ha ressaltat la candidata, que assegura que els resultats del 26-J demostren que Espanya és "irreformable". "En aquest Estat no hi tenim res a pelar", ha afegit Jordà que celebra que, una vegada més, ni PPC ni C's tinguin diputat per Girona a Madrid.

CDC defensa la força del sobiranisme

El candidat de CDC, Jordi Xuclà, s'ha mostrat relativament satisfet amb els resultats a Girona i ha destacat que són "calcats" als del 20 de desembre pel que fa al repartiment d'escons. En primer moment, ha volgut felicitar tant a En Comú Podem per ser els vencedors a Catalunya com a ERC per ser la força més votada a Girona. Respecte al partit de Xavier Domènech, però, ha remarcat que a Girona s'han quedat com a tercera força. "Això és fruit de la feina feta per les forces sobiranistes, que tenim l'espai de la centralitat política a Girona", ha manifestat Xuclà, que creu que Girona marca perfil i és el "fet diferencial" dins del mapa política català.

El partit ha seguit els resultats des de l'hotel Carlemany amb més afluència de militants que d'altres cites electorals. Xuclà també ha volgut reconèixer la victòria d'Esquerra a Girona i ha reconegut que no han sabut mobilitzar "el 100% dels electors". Segons creu, alguns factors que han fet empitjorar el nombre de vots de Convergència poden ser la repetició de les eleccions, el pont de Sant Joan o que hi ha hagut gironins que han votat "en clau espanyola per frenar o alimentar alguns partits". El candidat també ha aprofitat per reivindicar el pes de la demarcació dins del nombre total de parlamentaris de CDC que han sortit escollits. "La nostra manera de guanyar escons la farem valdre en el congrés que ha de celebrar el partit", ha subratllat.

ECP, decepció continguda per no aconseguir el segon diputat

Des d'En Comú Podem han valorat positivament el fet d'haver millorat els resultats respecte els anteriors comicis del 20-D pel que fa al percentatge de vot. Ara bé, la cap de llista per Girona, Marta Sibina, ha admès una certa "decepció" per no haver aconseguit el segon diputat que algunes enquestes els atorgaven. Segons ha reconegut, eren conscients que "era difícil però no impossible". "Hem de seguir treballant més i a la propera ens l'emportem", ha subratllat amb fermesa.

El fet de mantenir el diputat que ja van aconseguir fa mig any els esperona a seguir avançant en àmbits com ara les infraestructures gironines i els drets socials. La candidata però ha lamentat el descens de participació que, en el cas de la demarcació, ha passat del 65,59% al 62,3 %.

El PSC, manté tot i les males previsions

"El partit socialista continua essent la principal força d'esquerres, segueix sent l'única alternativa al PP", ha assegurat el cap de llista del PSC per Girona, Marc Lamuà, que ha comparegut per valorar els resultats a la seu que el partit té a carrer de la Salle. El candidat ha destacat que estan "raonablement satisfets" perquè conserven el diputat per Girona i mantenen "aproximadament" el mateix percentatge de vots que el 20-D.. "Després de molts dies d'escoltar certes prediccions, es demostra que no es pot vendre mai la pell de l'ós abans de caçar-lo", ha afirmat.

"No hi ha hagut 'sorpasso' en vots ni tan sols en escons", ha exposat Lamuà. El cap de llista socialista ressalta que a les comarques gironines els resultats han quedat més o menys iguals que el 20-D, tot i que hi ha hagut algun "transvasament" de vots entre els partits independentistes. "Malgrat el desgast i tot la davallada de participació, la nostra opció s'ha mantingut i podem estar raonablement satisfets", ha conclòs Lamuà.

El PPC, "remuntada" però sense diputat

La nit s'ha viscut amb eufòria des de l'hotel Hilton, indret escollit pel PPC per fer el seguiment de l'escrutini. Des del PPC de Girona han celebrat els resultats en clau espanyola, tot i que la formació no ha aconseguit recuperar l'únic diputat que havia aconseguit el 2011 i que ja va perdre el 20-D.

Tanmateix, tant la cap de llista, Concepció Veray, com el president del partit a Girona, Enric Millo, han parlat de "remuntada" per haver aconseguit millorar els resultats tant en nombre de vots com en percentatge de vots, malgrat la participació ha estat més baixa. El partit ha superat els 30.000 vots -uns 2.450 més que fa mig any-, fet que els ha permès deixar de ser la sisena força i recuperar una posició per davant de Ciutadans, que els havien pres el lloc en els comicis del 20-D.

La cap de llista per Girona, Concepció Veray, s'ha compromès a seguir treballant per les comarques gironines malgrat no haver aconseguit l'acta de diputada. Durant la seva intervenció, ha afirmat que "els espanyols han demostrat que volen que el PP segueixi governant i que no volen les esquerres" i ha subratllat que amb Rajoy de president "Girona seguirà influint" en les decisions del futur executiu.

Ciutadans obrirà un procés intern de reflexió

Cares serioses i poca eufòria aquesta nit a la seu de Ciutadans a la capital gironina. El partit ha estat la sisena força i ha perdut més de 9.000 vots respecte el 20-D. Per això, la cap de llista, Margarita Santo -que s'estrenava com a candidata aquest 26 de juny- ha reconegut que hauran d'obrir un procés intern de "reflexió i autocrítica". "Estem convençuts que portem el millor projecte i el millor programa per a Espanya però no hem sabut arribar fins a l'electorat", ha valorat. Per això, ha anunciat que a partir de demà el partit començarà a treballar per analitzar què ha fallat.

Santo ha defensat que Ciutadans serà "clau" per a la formació del nou govern espanyol i ha dit que volen ser "un actor principal" del nou moment polític. "Ningú va dir que seria fàcil quan l'objectiu del nostre partit és canviar un país sencer, la tasca no és ni fàcil ni ràpida", ha sentenciat.