El cap de llista de CDC, Francesc Homs, ha dit que malgrat la victòria del PP en les generals la seva formació està "disposada a fer fora el PP" després de la seva "guerra bruta" i ha augurat que els seus 8 diputats seran "decisius", mentre que Artur Mas ha culpat ERC de la victòria d'En Comú Podem a Catalunya.

CDC repeteix els vuit escons del 20D, encara que perd gairebé 100.000 vots i percentualment cau de la barrera del 15 % per situar-se en prop del 14 % de les paperetes a Catalunya, i es queda amb dos senadors.

Al Museu Marítim de Barcelona, on CDC segueix la nit electoral, Homs ha assenyalat després dels resultats que "mal que els pesi l'independentisme torna a ser decisiu en la política espanyola".

Al costat d'Homs ha comparegut el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el líder de CDC, Artur Mas, que ha culpat ERC de la victòria d'En Comú Podem a Catalunya: "Si ha guanyat Podem és perquè no ha estat possible la unitat del sobiranisme", ha tancat.

Mas, que ha felicitat el PP per la seva victòria, ha apuntat que, a menys que pactin populars i socialistes, CDC pot tenir la "clau" de la governabilitat si hi ha "un grau de maduresa" entre els polítics espanyols per arribar a acords amb els nacionalistes catalans.

En la mateixa línia, Homs ha indicat després de l'escrutini que "l'independentisme torna a ser decisiu en la política espanyola" i ha avisat als que no vulguin unes terceres eleccions que CDC vendrà "a preu d'or" els seus suports al Congrés.