El líder del PP, Mariano Rajoy, ha insistit aquest dilluns en la seva voluntat d'abordar amb el PSOE en primer terme un possible acord per a la investidura i un pacte de "mínims" que garanteixi l'estabilitat durant la legislatura i permeti fer un mínim de. En una entrevista a la COPE ha apuntat que el seu objectiu és tenir enllestit aquest acord en un termini d'un mes per no "perdre el temps" com -segons ha dit- s'ha fet d'ençà del 20-D. Ha assegurat que fins i tot està disposat a parlar de la reforma de la Constitució, tot i que ha insistit que un procés d'aquestes característiques requereix tenir clar, primer, quin és l'objectiu.

Rajoy ja va parlar aquest diumenge a la nit amb Sánchez. Una con versa telefònica a iniciativa del líder del PSOE en que tots dos van expressar la voluntat de veure's aviat. Posteriorment va rebre missatges dels líders de Podem, Pablo Iglesias, i de C's, Albert Rivera.

Un cop guanyades les eleccions, el líder del PP intentarà teixir un acord que permeti no només superar la investidura sinó també aprovar els pressupostos del 2017, impulsar reformes, i complir els compromisos europeus, "cosa que requereix un mínim d'entesa en 5 o 6 punts".

La seva prioritat és assolir aquest acord amb el PSOE, una formació a la que ha recordat que el PP supera en 50 escons. També ha recordat que pot buscar un acord amb C's, PNB i CC, amb qui el PP suma 175 escons, a un de la majoria absoluta.

"Aquí no hi ha res descartat, però crec que en els temes fonamentals necessitem al PSOE", ha assenyalat Rajoy, que ha recordat que qüestions com el 'Brexit' requereixen "parlar molt i aconseguir un acord nacional".

"No ens tanquem a cap possibilitat però he d'intentar tenir una majoria per governar perquè sinó és molt complex", ha sentenciat.

En aquest marc, no ha descartat presentar-se a la investidura i ha recordat que les consultes del rei Felip VI s'allargaran i no podran començar fins el dia 19 de juliol en que es constitueixen les Corts. "Crec que d'aquí un mes hauríem de tenir un acord de mínims" perquè no tindria sentit "perdre el temps" durant més de mig any com fins ara, ha dit.

Ha afirmat que acceptaria parlar amb el PSOE sobre reformes en concret, i ha insistit que per fer una reforma constitucional primer caldria saber quin és l'objectiu. "Jo estic disposat a parlar-ne però cal saber exactament el que es pretén".

Preguntat sobre si s'ha demostrat en aquests comicis que el bipartidisme no ha mort, Rajoy ha recordat que PP i PSOE han guanyat les seves respectives alternatives i ha assegurat que "això de donar per morts els dos partits que han protagonitzat el canvi en els últims 40 anys no semblava que fos el més raonable".