Els resultats de les eleccions generals llancen dues possibilitats de pactes molt clares, encara que totalment oposades: PP-PSOE d'una banda i Units Podem-PSOE, per un altre.

La denominada ´gran coalició´, amb populars i socialistes, sumaria els 136 escons de PP i els 86 del PSOE, la qual cosa donaria una conjunció total de 222 escons, molt per sobre dels 176 necessaris per obtenir la majoria absoluta.

Mariano Rajoy ja ha indicat en campanya que el seu propòsit, si els resultats tornaven a ser ajustats, era la de tornar a proposar la idea de la ´gran coalició´ amb el PSOE. Pedro Sánchez, no obstant això, ha reiterat en diverses ocasions que no està d'acord amb aquest pacte.

Aquest pacte podria tirar endavant les grans propostes relatives al projecte europeu, en un moment on els dubtes s'acumulen entorn de la Unió Europea i Espanya és un dels països on menys es discuteix la idea europeista.

No obstant això, la gran coalició podria ensopegar a l'hora d'enfocar assumptes com la reforma laboral, la LOMCE o la ´llei mordassa´, entre molts altres assumptes. Les postures de PP i PSOE són enfrontades en aquests aspectes, així com en altres relatives al pes de la despesa pública en matèries com la sanitat i els serveis socials.

L'altre pacte que podria derivar en la formació de Govern seria el constituït per Units Podem, PSOE i Ciutadans, amb els 71 de la confluència d'esquerres, els 86 dels socialistes i els 32 de Ciutadans.

Les fortes discrepàncies sorgides entre Sánchez i Iglesias i, sobretot, el fet de necessitar la participació de la formació liderada per Albert Rivera, fan francament difícil aquesta possibilitat, però no descartable.

Units Podem i PSOE reuneixen als seus programes aspectes en comú, com el desig de desenvolupar una política en contra de la desigualtat, l'austeritat i les retallades. No obstant això, són molts els aspectes en els quals ambdues formacions, i especialment Units Podem, discrepen amb Ciutadans.

Tampoc és descartable una possible aliança entre el PP i Ciutadans, que es col·locaria amb 168 diputats molt prop dels 176 necessaris per a la majoria absoulta.