L’Escala disposarà del servei d’Unitat d’Educació Compartida pels joves que no s'adapten a l'ensenyament tradicional

Des de l’Ajuntament feia quatre anys que es demanava aquest recurs al Departament d’Educació

Alumnes en una escola, en una imatge d'arxiu.

Alumnes en una escola, en una imatge d'arxiu. / ACN

Emporda.info

L’Escala disposarà, finalment, d’una Unitat d’Educació Compartida (UEC). L’Ajuntament feia quatre anys que demanava aquest servei al Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Aquest recurs es posarà en marxa el mes de gener i estarà situat al Centre Cívic Xalem, tal com va explicar la regidora d’Educació, Maite Cortés, al programa La Casa de la Vila, de Canal 10 Empordà el 21 de novembre.

Els alumnes que accedeixen a aquesta unitat són aquells que no s’adapten al pla educatiu ordinari. Però, abans de poder entrar a la UEC, l’institut els ha adaptat el currículum educatiu, però, si, tot i això, no assoleixen els continguts, la direcció del centre els recomana accedir a aquest recurs. "A la UEC es fan activitats més manipulatives perquè, a poc a poc, aconsegueixin les capacitats per la vida diària i adulta que els permetin conviure en la societat. Un cop aproven el curs, poden tenir el títol de secundària que els ha de permetre continuar estudiant o accedir al món laboral", va exposar Cortés. I va afegir que "aquesta és una segona oportunitat per als joves perquè puguin tenir un èxit educatiu".

Tot i ser un servei que posa en marxa l’Ajuntament de l’Escala els alumnes estan tutoritzats i escolaritzats a l’Institut el Pedró, i setmanalment tenen contacte amb el seu tutor del centre. Els educadors i l’edifici estan a càrrec del consistori, però el seu horari lectiu continua sent el mateix. Tal com explica Cortés "aquesta és una educació compartida entre el sistema educatiu formal, és a dir, l’institut, i el servei que ofereix l’Ajuntament".

Cortés també assenyala que es van començar els tràmits per tenir aquest recurs perquè una inspectora d’Inspecció d’Educació ho va recomanar, perquè al Pedró hi havia una sèrie d’alumnes que no s’acaben d’adaptar a la formació ordinària. A més, admet que "ha costat, perquè tot i que la direcció feia temps que ho demanava, Inspecció d’Educació hi estava a favor i el departament corresponent de Girona també, quan aquesta petició arribava a Barcelona no tirava endavant", aclareix la regidora.

[object Object]

Pel que fa a la implantació de la formació professional, Cortés va assegurar que aquest any continuaria insistint per portar un cicle formatiu a l’institut. "Quan la petició arriba a Barcelona, diuen que volen centres grans especialitzats. Però el municipi es mereix tenir un grau mitjà, com a mínim. No podem tenir totes les especialitats, però els alumnes han de tenir una altra opció a part del batxillerat".