Entrevista | Gabriela Martin Ballarina

«Falten mans per tirar endavant causes socials»

Gabriela Martín és la impulsora del Club Social de Dones Agermanades de Roses.

Gabriela Martín és la impulsora del Club Social de Dones Agermanades de Roses. / ARTURO LÓPEZ

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Gabriela Martín és una ballarina professional que fa 22 anys que ensenya a ballar a Roses amb la seva escola de dansa. Durant tots aquests anys, sempre ha sentit la necessitat de col·laborar amb les entitats socials de la vila «tant a escala individual, com a ballarina a través de l’escola, i he comprovat que falten mans, és a dir, que es necessita suport per continuar-ho fent» explica la ballarina i gerent d’una escola de dansa al municipi. Va parlar amb dues companyes de l’escola, la professora de Pilates, la Isabel López, i a una alumna, la Isabel González, i juntes han creat el Club Social de Dones Agermanades, que aviat farà el pas de convertir-se en associació.

El fet que s’anomeni Club Social de Dones Agermanades «és perquè nosaltres ens sentim com germanes que tenim la mateixa sensibilitat, els mateixos propòsits i les mateixes ganes de col·laborar i ajudar les entitats socials de Roses. Per una persona sola és més complicat fer coses, elles, a part d’ajudar-me, proposen iniciatives, també». La primera activitat solidària es va fer fa pocs dies i va consistir en un sopar solidari a favor de l’Associació Tramuntanets de Roses. La idea és fer una acció mensual, sempre que sigui possible. Martín explica que des que va arribar a Roses, la seva trajectòria personal s’ha vinculat a Tramuntanets, sensibilitzada per un cas familiar que l’afecta molt de prop: «Tinc un nebot amb diversitat funcional i em toca de prop la situació que viuen tant els nens i nenes com els seus pares i mares, i familiars».

Primer sopar solidari

El sopar es va celebrar el passat 5 d’abril, en un restaurant de Roses, amb la participació d’una setantena de persones i en què Martín va aprofitar per explicar als assistents els seus objectius com a futura associació: «Vam aconseguir recaptar 626 euros que vam entregar aquella mateixa nit, en mà, a l’associació, ja que té moltes necessitats per atendre els infants, als quals els cal una atenció personalitzada i individualitzada» explica la professora de ball. La seva intenció és organitzar dos sopars solidaris a l’any, un a la primavera i l’altre al mes d’octubre, i altres activitats que no requereixin fer aportacions econòmiques, «sinó que la gent col·labori en la mesura del que vulgui i pugui».

«Roses és un poble molt solidari i nosaltres, com a escola, sempre col·laborem, d’una manera o una altra, amb totes les associacions del poble des que vaig arribar-hi». No és la primera vegada que l’escola de Dansa Gabriela Martín de Roses ha unit talent i solidaritat. Fa un parell d’anys va realitzar un calendari benèfic que es va posar a la venda per donar suport a la Fundació Roses contra el càncer i als malalts i familiars als quals ajuda. «La iniciativa va sorgir perquè molts dels meus alumnes, professors, i jo mateixa, tenim un o diversos casos de familiars amb càncer i ens toca molt de prop» remarca. La iniciativa no va donar els fruits esperats i «vaig perdre diners, perquè no es van vendre els calendaris que jo esperava. Ho vaig sentir com a un fracàs».

Tot i això, la seva voluntat per continuar donant suport a les causes socials del poble no ha fet més que créixer i ara ha volgut fer un pas més endavant per a la solidaritat del seu poble. De l’Escola de Dansa Gabriela Martín, que gestiona la ballarina, la impulsora del Club Social de Dones Agermanades vol dur a terme esdeveniments que no tinguin a veure amb la recaptació de diners, ja que, per exemple, té previst altres accions amb els nens i nenes de Tramuntanets i contribuir al fet que puguin gaudir de les mateixes activitats que altres nens: «Si ells no poden assistir al festival que faig al teatre, nosaltres ballarem per a ells i farem una mica d’espectacle». Entre els seus propòsits per als mesos vinents, també hi ha el d’oferir una gala per als usuaris i residents de la Residència Pi i Sunyer de Roses, i alguna activitat a benefici de l’associació de la comarca, explica la professora de ball.

L’escola Gabriela Martín va néixer el desembre del 2002 a la localitat de Roses i ha crescut gràcies a la motivació, l’actitud, l’esforç, la vocació i la disciplina cap a la dansa. «Oferim una gran varietat d’estils de ball (flamenc, dansa estilitzada, dansa clàssica, hip-hop, zumba, salsa, dansa oriental, balls de saló, sevillanes, rumbes, entre altres) i diverses disciplines com Pilates terapèutic».