Figueres

Pressupostos de Catalunya 2023: Aquesta és la inversió que es farà a l'Alt Empordà

Els comptes, que preveuen invertir 156 MEUR a comarques gironines, tiren endavant amb el suport dels Comuns i el PSC

Emporda.info

Els pressupostos de la Generalitat per al 2023 preveuen invertir més de 156 MEUR a les comarques gironines. Una xifra que, segons ha explicat la delegada del Govern a la demarcació, Laia Cañigueral, suposa un 40% més. Entre les partides, Cañigueral ha destacat que el Govern "referma el compromís" amb el Campus de Salut que pivotarà al voltant del nou Trueta amb una inversió prevista de 2 MEUR, sumant-hi els més de 8 MEUR destinats a millorar les instal·lacions de l'hospital actual.

També ha posat el focus en l'estació intermodal de Vilamalla. El projecte de pressupostos pel 2023 aposta per desencallar problemàtiques històriques de la demarcació, com n’és un exemple la inversió de 6,5 milions d'euros per a millorar la versatilitat i prestacions de la terminal de Vilamalla, acompanyada d’unes obligacions plurianuals compromeses pel 2023-2026 de 38,5 milions d’euros pel LogisIntermodal El Far d’Empordà - Vilamalla. Les actuacions previstes permetran l’accés en ample internacional de trens de fins a 750 metres a la terminal de Vilamalla, una actuació estratègica amb l'objectiu de potenciar el transport transfronterer de mercaderies per ferrocarril i de desenvolupar el Corredor Mediterrani ferroviari.

Quant a les inversions en educació, el nou pressupost preveu la nova construcció de l’escola Josep Ribot i Olivas a Vilamalla (amb una dotació de 2,1 milions d’euros) i la de l’escola Carme Guasch a Figueres (amb una dotació de 1,6 milions d’euros). A més a més, també preveu la licitació per l’adjudicació de la construcció del nou Institut a Vilafant.Per una altra part, el pressupost també preveu l’increment del 7,5% de les dotacions al personal d’Educació, arribant a 11.072 persones a tota la demarcació.

La diputada socialista Mònica Ríos ha recordat que les comarques gironines encapçalen el territori amb més barracons als centres educatius i que ha estat una prioritat per al PSC revertir aquesta situació, sobretot amb aquells equipaments amb compromisos i reivindicacions "històriques".

La resta d'intervencions destacades a l'Alt Empordà són les següents:

Amb els romanents d’Infraestructures, que a la vegueria ascendeixen a 11,7 milions d’euros, es finançaran, entre d’altres, el desplegament de la fibra òptica.

Els pressupostos tiren endavant amb el suport dels Comuns i el PSC. La diputada socialista, Sílvia Paneque, ha remarcat l'esforç per posar els interessos de Catalunya per davant de càlculs partidistes.

3.791 milions d’inversió pressupostada per a tot Catalunya

Les actuacions amb impacte territorial es financen a través de diverses vies. D’una banda, les inversions reals, que es recullen al capítol 6 del pressupost i es detallen a l’Annex d’Inversions Reals. I, de l’altra, les transferències de recursos a altres agents o transferències de capital, contingudes al capítol 7. Així, en total s’arribaran als 3.791,4 milions d’euros d’inversió pressupostada, dels quals es poden territorialitzar 1.801,8 milions d’euros. La resta afecten diverses comarques o no es poden assignar a cap territori concret.

A més, també cal tenir en compte les transferències corrents, del capítol 4, que inclouen les transferències a, entres d’altres, els ens locals, consorcis, universitats o institucions sense ànim de lucre;i les subvencions i ajuts, que no es poden territorialitzar en el moment de l’aprovació dels pressupostos, però que acabaran tenint un impacte territorial molt elevat. A més, al llarg del 2023 es resoldran diverses convocatòries de fons europeus Next Generation destinades als ens locals, entre les quals destaquen les subvencions per transformar l’àmbit dels serveis socials (144 M€), per a la implantació d’instal·lacions renovables (26,5 M€), per reforçar la connectivitat de polígons industrials i centres logístics (9,8 M€), per fomentar l'accessibilitat als espais d'atenció a la ciutadania dels ens locals de Catalunya (9 M€), per al suport a les dones en els àmbits rural i urbà (7,8 M€), o per ampliar i diversificar l’oferta cultural en àrees no urbanes (2,4 M€), entre d’altres.

[object Object]

La Mesa i la Junta de Portaveus han acordat aquest dijous admetre a tràmit els pressupostos i la llei d'acompanyament i han fixat el calendari de la seva tramitació. Fins dilluns 13 de febrer els grups parlamentaris podran registrar una esmena a la totalitat i està previst que el ple per votar-les es faci el 14 de febrer. Si els pressupostos superen aquesta votació, tal com està previst, es passaran a tramitar en comissió. I es preveu que l'aprovació final sigui divendres 10 de març. Això sí, en cas que dos grups parlamentaris o una desena part dels diputats recorrin al Consell de Garanties Estatutàries (CGE), no es podria fer la votació final dels comptes fins que l'òrgan consultiu emeti dictamen, que té un mes per fer-ho.

Subscriu-te per seguir llegint