La llargament reivindicada rotonda de l’enllaç de l’N-II amb Garrigàs, Borrassà i Palau ja ha entrat en servei, però pendent de l'enllumenat

Els ajuntaments dels tres municipis es mostren en "desacord" amb què el Ministeri hagi optat per instal·lar-lo en una segona fase

Per això, han reclamat que es faci de forma "urgent" i asseguren que han rebut "el compromís del Ministeri de dur-lo a terme amb la màxima celeritat possible"

Vista aèria de la rotonda.

Vista aèria de la rotonda. / Ajuntament de Borrassà

Josep López Navarro

Josep López Navarro

La llargament reivindicada rotonda que ha de donar accés des de l'N-II als municipis de Garrigàs, Creixell (Borrassà) i Palau de Santa Eulàlia està pràcticament acabada i ja ha entrat en servei. El giratori reduirà la perillositat d'aquest punt, i és que, fins ara, l'enllaç a les poblacions era crític perquè obligava a aturar-se al centre d'un vial molt transitat i de doble sentit.

Ara bé, tot i que la rotonda ja s'ha posat en funcionament, encara falta instal·lar l'enllumenat. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha optat per fer-ho en una segona fase, decisió que els consistoris dels municipis afectats han criticat. "Estem en desacord amb què la il·luminació no s’hagi fet a la primera fase", expliquen en un comunicat. Per tot això, han reclamat al govern espanyol que la segona part del projecte es dugui a terme "amb caràcter d'urgència". En aquest sentit, els ajuntaments asseguren que han rebut "el compromís del Ministeri de dur-lo a terme amb la màxima celeritat possible". Mentrestant, perquè la carretera disposi d'alguna il·luminació, la Unitat de Carreteres de Girona mantindrà en funcionament les actuals balises lluminoses de senyalització nocturna.

Val a dir que, a hores d'ara, també falten executar alguns treballs de pintura i col·locar la senyalització bàsica. Així mateix, a la segona fase, a banda d’instal·lar l’enllumenat, també es planteja col·locar una malla antiherbes, i millorar l’aspecte de la rotonda amb la correcció de la superfície i la disposició de gravetes.

Reclamada des de 1986

Malgrat que falta executar la segona part del projecte, els tres ajuntaments celebren la construcció d'aquesta rotonda "llargament reivindicada" i que ha de resoldre "els riscos d'accés des de la carretera N-II als tres pobles". En aquest sentit, l'obra es reclama des de 1986. Tanmateix, tots els avantprojectes que s'havien redactat fins el 2021 no havien estat executats per diversos motius. El desembre d'aquell any, però, els ajuntaments de Palau de Santa Eulàlia, Borrassà i Garrigàs van reunir-se in situ amb representants del Ministeri, i la trobada va ser clau per poder executar el projecte. El mes de març d'aquest any 2023 es va adjudicar l'obra per 1,68 milions d’euros, i al juny es va començar a construir la rotonda.