L'incendi de Portbou i Colera entra en fase de control

La millora de la situació del foc ha permés obrir el pas de vehicles per l'N-260

En aquests moments encara hi treballen una quinzena d'efectius

Tres bombers damunt el terreny cremat

Tres bombers damunt el terreny cremat / BOMBERS

Jordi Callol

Jordi Callol

A les 9:40 h d'aquest dilluns els Bombers de la Generalitat han donat per controlat l'incendi de Portbou i Colera. Aquest foc ha cremat 573 hectàrees des del seu inici el passat divendres 4 d'agost, una xifra que no s'ha mogut des del dissabte a la tarda, ja que la feina feta pels bombers i la millora de les condicions meteorològiques han mantingut estable el perímetre afectat. En total s'han cremat 550 hectàrees de superfície forestal, 16 d'agrícola i 6 d'urbana. «Estem molt contents que ja s'hagi donat per controlat l'incendi i esperem que aviat es pugui donar per extingit», ha manifestat Gael Rodríguez, alcalde de Portbou. En la mateixa línia s'ha expressat Lluís Bosch, alcalde de Colera, que ha dit que «dins de la desgràcia de patir aquest terrible incendi, estem molt satisfets i contents de com han anat les coses perquè podríem estar lamentant víctimes i danys materials». Una situació que el batlle ha explicat de la següent manera: «Colera va quedar envoltada per les flames i es van viure moments dramàtics que es van poder superar gràcies a la tasca titànica dels bombers».

Aquest canvi de fase ha permès que el Servei Català de Trànsit hagi reobert la circulació de vehicles per la carretera N-260, sense cap mena de restricció.

En aquests moments, segons David Martínez, cap de l'operatiu d'aquest incendi, «hi ha quinze efectius treballant en tres punts d'emplaçament» i «tot i que els mitjans aeris estan disponibles, no ens cal fer-los servir». Els bombers, tal com ja han fet aquesta nit, estan remullant el terreny, revisant el perímetre i apagant petites fumerades.

Martínez ha assegurat que «des que s'ha aixecat el dia no es veu cap punt calent» i que «des d'ahir a les deu del matí no hem tingut cap represa». A més, ha manifestat que s'espera que la tramuntana vagi afluixant per «passar a una fase més avançada». Durant el dia d'avui es preveu que el vent de nord continuï bufant de manera sostinguda a 30 km/h i que hi hagi ràfegues de fins a 60 km/h.

Durant la seva atenció als mitjans des del centre de comandament instal·lat a Colera, també ha exposat que les pastures, els camps nets de vegetació i les vinyes han influït favorablement en l'evolució de l'incendi «ja que frenen les flames». El cap de l'operatiu també ha dit que «el treball previ de les ADF ha ajudat» i que membres d'aquesta agrupació «van donar-nos un cop de mà, però no a les zones de més risc». Precisament, segons les ADF, la direcció de bombers van apartar-les d'aquest foc l'endemà del seu inici.

A hores d'ara els Agents Rurals continuen investigants les possibles causes d'aquest succés, però tot apunta a l'activitat humana.

El batlle de Portbou ha explicat que «han sigut uns dies de màxima tensió, preocupació i cansament. Personalment, des que em vaig llevar divendres a les set del matí no vaig poder dormir fins dissabte a les cinc de la tarda. Han estat dies molt durs i de voler informar a la gent en cada moment de tot allò que anava succeint».

Al municipi fronterer s'han cremat vuit propietats de tipologia rústica. «Hi ha horts que han perdut el conreu i, fins i tot, una barraca que s'utilitzava d'habitatge ha quedat totalment calcinada», ha dit l'alcalde. Per la seva banda, Bosch ha assegurat que «el foc va entrar al municipi de Colera, va envoltar cases i va amenaçar la vida de veïns, i es té constància que s'ha cremat una propietat rústica».

A aquestes afectacions, cal sumar-hi les pèrdues econòmiques que suposa tenir «un municipi petit i costaner perimetrat durant dos dies», en aquest sentit Gael Rodríguez ha assegurat que «buscarem un dia d'aquesta setmana per reunir a tots els negocis afectats i començarem a planificar un pla d'ajudes per poder superar aquesta situació». A Colera «tot i tenir moltes hectàrees cremades, des del municipi no tenim la sensació d'haver patit un foc tan dantesc» segons l'alcalde del poble costaner, el qual també ha afirmat que aquest succés ha afectat força econòmicament els negocis colerencs, ja que «tenim moltes empreses turístiques com restaurants, bars, hotels i un càmping que han patit la cancel·lació de reserves, però esperem tornar aviat a la normalitat».

@emporda_info 🚒 L'incendi de Portbou i Colera entra en fase de control 🔥 En total s'han cremat 573 hectàrees #IFPortbou ➡️ Llegeix tota la notícia a www.emporda.info ✍️🎥 Jordi Callol 📹🎞️ Bombers #prensaiberica #emporda #incendi #Portbou #Colera #foc #fire #bombers #fireman @Prensa Ibérica ♬ original sound - Setmanari de l'Alt Empordà
En directo