Els Bombers esperen donar l'incendi de Portbou i Colera per controlat aquest dilluns

Una trentena de dotacions dels bombers treballen a la zona del foc

Les flames han afectat 573 hectàrees, segons l'última actualització dels Agents Rurals.

La zona afectada per l'incendi originat a Portbou

La zona afectada per l'incendi originat a Portbou / BOMBERS DE LA GENERALITAT

Jordi Callol

Jordi Callol

Els Bombers esperen poder donar l’incendi de Portbou i Colera per controlat aquest dilluns. Així ho ha dit Miquel València, sotsinspector del cos, durant la seva atenció als mitjans el passat diumenge a la tarda des del centre de comandament instal·lat a Colera. De fet, el perímetre afectat per l'incendi es manté estable, tot i les represes que es van registrar ahir diumenge. Segons l'última actualització dels Agents Rurals, del dissabte a les 16:42 h, s'han cremat unes 573 hectàrees: 550 de les quals són de superfície forestal, 16 d'agrícola i 6 d'urbana.

Aquesta nit una trentena de dotacions del cos de Bombers de la Generalitat han estat treballant a la zona afectada pel foc, com ja ho van fer durant tot el dia d'ahir, per tal d'anar millorant les condicions del terreny davant el fort vent que hi ha estat bufant. De fet, la força de la tramuntana va impedir que l'helicòpter bombarder pogués treballar en l'extinció de l'incendi, tot i que l'helicòpter de comandament sí que va poder sobrevolar zona cremada per fer-hi tasques de revisió i coordinació.

Durant la nit de diumenge a dilluns, els bombers han estat repassant el perímetre del foc i han apagat algunes soques que encara fumejaven. En aquests moments, els membres d'aquest cos d'emergència s'estan centrant a garantir que no quedi cap fumerola ni cap punt calent.

El canvi de fase d'estabilitzat a controlat depèn de les condicions meteorològiques i «de l'evolució d'aquesta nit», segons va manifestar el sotsinspector. Justament avui s'espera que la tramuntana continuï bufant de manera sostinguda a 30 km/h i que hi hagi ràfegues de fins a 60 km/h.

El dissabte al capvespre, els Bombers van donar per estabilitzat l'incendi originat a Portbou i es va aixecar el confinament d'aquest municipi fronterer, Colera i les urbanitzacions que estaven sota aquesta mesura. Tot i això, només poden accedir-hi els veïns, els residents esporàdics, treballadors i els serveis d'emergència. A més, el Servei Català de Trànsit manté l'N-260 tallada entre Llançà i la frontera.

Per altra banda, des d'Adif s'ha fet saber que s'ha restablert la circulació de trens sense cap mena de limitació.

Prohibit el pas

Des d'ahir diumenge, l'accés a l'Albera està restringit per l'alt risc d'incendi forestal i la força del vent de nord. Aquesta mateixa mesura ja es va prendre el passat dijous al Parc Natural del Cap de Creus.

Precisament en un dels accessos d'aquest Parc el dissabte es va produir una situació insòlita. Els voluntaris de Protecció Civil de Port de la Selva, encarregats del control d'un d'aquests punts d'entrada, es van plantar i es van retirar de les seves funcions per «la gran quantitat de persones» que no complien amb aquesta prohibició i «la manca de suport de recursos professionals».

Ahir, aquests mateixos voluntaris van fer saber, a través de les seves xarxes socials, que en aquest punt d'accés hi havia els Agents Rurals «identificant les persones que se salten la limitació d’accés».

En directo