Els bombers treballen per contenir les represes del foc de Portbou, Colera i Llançà

"La meteorologia ens fa ser prudents perquè la tramuntana es mantindrà forta fins a la tarda"

Es concentren en el flanc esquerre, on s'ha trobat una petita represa que ja ha estat reduïda pels Bombers.

Segons els Agents Rurals l'inici de l'incendi apunta a l'activitat humana

Eva Batlle Gerad Vilà

Al llarg de la matinada, els Bombers han estat remullant tot el perímetre afectat pel foc de Portbou, Colera i Llançà, que segons dades dels Agents Rurals ha cremat 573 hectàrees. Hi ha hagut algunes petites represes que han estat ràpidament atacades pels efectius de l'extinció. Durant la nit, a la zona, ha bufat força vent. Segons les estacions meteorològiques de la zona, s'han arribat a registrar ratxes de fins a 70 km/h. Tot i això la humitat relativa s'ha recuperat bé. Al llarg de la jornada d'avui, i segons el servei Meteorològic de Catalunya, s'espera que la tramuntana es reforci entre migdia i el vespre.

En aquests moments els Bombers es concentren en el flanc esquerre, on s'ha trobat una petita represa que ja ha estat reduïda pels Bombers. "Tenim com a objectiu del dia treballar en dos punts estratègics de difícil accés per l'orografia i assegurar aquesta zona que és per on es podria escapar l'incendi", ha reconegut Miquel València, sotsinspector dels Bombers, des del Centre Cívic de Colera. "Avui a les 07.40 hores hi ha hagut una petita represa al flanc esquerra, que ja ha pogut ser controlada", ha precisat València", que ha assenyalat que la forta tramuntana impedeix enlairar-se els mitjans aeris. "La meteorologia ens fa ser prudents perquè la tramuntana es mantindrà forta fins a la tarda", ha conclòs el sotsinspector dels Bombers.

Els Bombers de la Generalitat van donar per estabilitzat cap a les 21.30 hores d'aquest dissabte l'incendi que crema entre Portbou i Colera, a l'Alt Empordà. Segons els càlculs oficials, l'incendi ha afectat unes 573 hectàrees. Aquesta tarda, la baixada en la intensistat de la tramuntana ha permès finalment incorporar els hidroavions, que no al matí havien pogut sobrevolar la zona per descarregar aigua als focus actius. Segons l'última actualització s'han cremat més de 575 hectàrees. Per altra banda, les conseqüències de l'incendi han deixat unes hores ense llum ni aigua, ni telèfon alguns veïns de Portbou, Colera i Llançà. Els Agents Rurals tenen delimitada la zona de l'inici de l'incendi de Portbou i tenen clar que es tractaria d'activitat humana. Es descarta així la possibilitat que hagi estat per causes naturals.

Les flames han avançat cap al mar entre Colera i Portbou que, atiades pel vent i l'orografia, s'han reproduït en múltiples focus secundaris. Ara, el principal objectiu és que el foc no arribi a Llançà perquè el potencial de l'incendi arribaria fins a les gairebé 3.000 hectàrees.

Els Bombers destaquen que avui la "la prioritat és escanyar el flanc dret" de l'incendi perquè no vagi cap a Llançà. Per això, les dotacions mobilitzades hi treballen amb eines manuals i aigua. Afirmen tenir-lo contingut, no pas estabilitzat entre uns eixos de rieres i la N-260. El flanc esquerre és a la carena de Portbou. Martín diu que han de ser molt cautelosos de l'evolució del foc per la forta tramutana de que bufa i el que volen és evitar el màxim que arribi a les urbanitzacions. Aquest avenç del foc ha provocat la necessitat de confinar la part alta i els masos als afores de Portbou i la zona del port de Llançà, des de Cap Ras fins a Sant Carles. El confinamen s'ha donat per acabat aquest dissabte al vespre, però s'han mantingut algunes restriccions de mobilitat.

A tot això s'hi suma que Protecció Civil va ordenar anit l'evacuació de la zona de Garbet a Colera. Concretament, es van evacuar 135 persones del càmping Garbet i el Xalet d'en Mateu. En aquest sentit, la Creu Roja va mobilitzar i va muntar albergs provisionals per poder acollir les persones desallotjades per l'incendi. A Portbou es van allotjar 14 persones i a Llançà 97.

En aquests moments, l'N-260 des de Llançà fins a la frontera continua tallada, segons el Servei Català de Trànsit, i els trens no circulen entre Figueres i Portbou, afectant l'R-11 i RG-1.

En directo