Empordà

Empordà

La matinada més llarga a Colera: "Veure les flames de nit, amb el rugit de la tramuntana, imposa"

Els Bombers a la zona de l'incendi amb un pastor de cabres. BOMBERS DE LA GENERALITAT

Centenars de persones han passat la nit en el càmping Sant Miquel de Colera, després del confinament anunciat per les autoritats. Alguns passejaven observant les flames i altres han romàs a les botigues i en els 'bungalous'. Els treballadors del càmping han repartit menjar per a tothom.

En directe

Última actualització 09:48

Els Bombers han donat per controlat l'incendi de Portbou i Colera a les 9:40 d'aquest matí

Durant la nit de diumenge a dilluns, una trentena de dotacions dels bombers han estat repassant el perímetre del foc i han apagat algunes soques que encara fumejaven. En aquests moments, els membres d'aquest cos d'emergència s'estan centrant a garantir que no quedi cap fumerola ni cap punt calent.

El perímetre afectat per l'incendi continua estable i s'espera donar-lo per controlat aquest dilluns.

Els Bombers esperen donar l'incendi per controlat aquest dilluns

L'incendi provoca pèrdues econòmiques als establiments de Portbou que reclamen subvencions

ACN - Ariadna Reche/Carola López

Els Bombers desactiven les represes de l'incendi de Portbou i Colera

El pastor que va passar la nit a l’incendi de Portbou: «No podia deixar morir les meves cabres»

Elisenda Collell

La tramuntana obliga els bombers a treballar per contenir les revifades

En aquests moments els Bombers es concentren en el flanc esquerre, on s'ha trobat una petita represa que ja ha estat reduïda pels Bombers. "Tenim com a objectiu del dia treballar en dos punts estratègics de difícil accés per l'orografia i assegurar aquesta zona que és per on es podria escapar l'incendi", ha reconegut Miquel València, sotsinspector dels Bombers, des del Centre Cívic de Colera. "Avui a les 07.40 hores hi ha hagut una petita represa al flanc esquerra, que ja ha pogut ser controlada", ha precisat València", que ha assenyalat que la forta tramuntana impedeix enlairar-se els mitjans aeris. "La meteorologia ens fa ser prudents perquè la tramuntana es mantindrà forta fins a la tarda", ha conclòs el sotsinspector dels Bombers.

Els Bombers treballen per contenir les represes del foc de Portbou, Colera i Llançà

Al llarg de la matinada, els Bombers han estat remullant tot el perímetre afectat pel foc de Portbou, Colera i Llançà, que segons dades dels Agents Rurals ha cremat 573 hectàrees. Hi ha hagut algunes petites represes que han estat ràpidament atacades pels efectius de l'extinció. Durant la nit, a la zona, ha bufat força vent. Segons les estacions meteorològiques de la zona, s'han arribat a registrar ratxes de fins a 70 km/h. Tot i això la humitat relativa s'ha recuperat bé. Al llarg de la jornada d'avui, i segons el servei Meteorològic de Catalunya, s'espera que la tramuntana es reforci entre migdia i el vespre.

Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi de Portbou.

El Departament d'Interior ha fet públic que «les flames han afectat una propietat a Colera i una altra a Portbou».

Els veïns del Portbou i Colera ja han rebut el missatge anunciant el desconfinament dels seus municipis. Se'ls permetrà circular per l'N-260

Jordi Martín, inspector i cap dels Bombers de Girona, ha assegurat que estan «satisfets per la feina feta avui. A hores d'ara l'evolució de les tasques han estat favorables» perquè «hem aconseguit que no s'ampliï el perímetre afectat». Martín, com ja ha fet el conseller d'Interior, ha dit que «estem en bones condicions perquè el foc entri en fase d'estabilització en les pròximes hores».

Aquestes «bones condicions» s'han aconseguit, entre altres motius, per la millora de les condicions climatològiques que han permés l'actuació de set mitjans aeris. Els MAER han atacat el foc des de l'aire amb descàrregues d'aigua, però també s'ha emprat un líquid químic retardant.

El conseller d'Interior Joan Ignasi Elena explica que «els treballs evolucionen favorablement, però l'incendi continua actiu». També expressa que «els reptes que tenia el cos de Bombers els manté» i que s'espera tenir el foc estabilitzat aquest capvespre.

Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior, ha comunicat, des del centre de comandament instal·lat a Llançà, que s'espera aixecar els confinaments dels pobles de Colera i Portbou abans de les vuit del vespre. Tot i l'aixecament d'aquesta mesura, el conseller ha assegurat que es mantindran restriccions de mobilitat i que només podran accedir-hi els veïns, els residents esporàdics, treballadors i els serveis d'emergència.

El conseller d'Interior atenent els mitjans BOMBERS

La tramuntana afluixa i els hidroavions poden ajudar en els treballs per estabilitzar el foc de Portbou

L'Albera i el Montgrí restringeixen aquest diumenge els accessos per l'alt risc d'incendi forestal

ACN

Veïns de Colera: "No podíem sortir al carrer. En qüestió d'una hora teníem la muntanya plena de foc"

Veure més

Així ho ha explicat a EL PERIÓDICO, del mateix grup editorial que Empordà, un dels empleats d'aquest establiment. Quan el foc va començar a la tarda, s'hi allotjaven unes 500 persones. "Alguns es van espantar i van començar a córrer, van pujar als cotxes i van marxar. Uns altres, en canvi, no van tenir temps, perquè de seguida van aparèixer els Mossos d'Esquadra per a decretar el confinament", detalla aquest treballador.

"Ha estat molt bèstia, teníem el fum damunt i les cendres no paraven de caure del cel", afirma. La nit, en el càmping Sant Miquel, ha estat llarga, amb molta gent pendent de l'evolució del foc.

Sandra Carré, veïna del poble de Colera, explica el caos que, de sobte, es va instaurar al poble: "Vaig sentir una primera sirena. Després, una altra. I, en pocs minuts, ja no paraven de sonar". La gent va sortir als balcons al crit de "foc, foc". Carré va optar per anar fins a la platja amb el seu fill, de 6 anys: "Hem intentat desdramatitzar-ho tot, dient-li que en l'aigua estàvem segurs, perquè estava molt preocupat".

Fer olor el fum des de Cadaqués

Després, el fum i les cendres van començar a arribar a la platja, i diversos cotxes de policia van demanar als curiosos que tornessin a les seves cases, fins que part del fum es va anar buidant. L'olor i les cendres han continuat tota la nit. Com algunes finestres eren velles, per molt que les tanquessin, no podien deixar de percebre la presència d'aquest fum que es feia olor des de Cadaqués.

"És desagradable, la veritat. En alguns moments ens ploraven els ulls en respirar tota aquesta mescla", assegura. El seu fill es va tranquil·litzar, i en entrar a casa, van veure una pel·lícula. Però aquesta haurà estat una nit de les quals no s'obliden: "Tranquil·la, tranquil·la no he estat, sincerament. Les flames de nit, amb el rugit de la tramuntana, imposen. Es veia que ens anava a tocar. Anys anteriors havien tingut incendis a Llançà, en Port de la Selva. Nosaltres, a Colera, ho havíem esquivat, però aquí ho tenim".

Bar obert

Xavir Ortells, un altre estiuejant, s'ha quedat relativament tranquil quan, a mitjanit, ha vist que ja no es veien tantes flames com al capvespre. A la plaça del poble, un dels bars romania obert. I ja es podia respirar millor.

Ell ha aprofitat part de la nit per a sortir a fer un breu passeig: "A la qual m'he allunyat de la meva casa, ja podia veure les flames amb claredat, potser una mica més prop de Portbou. Imagino que són els diversos flancs dels quals parlen els bombers". Els veïns de Colera i Portbou, avui, no es desperten pendents de la mar sinó de la muntanya, per a saber com evoluciona l'incendi i si ja estan una mica més prop de tornar a la normalitat.

Compartir l'article

stats