La matinada més llarga a Colera: "Veure les flames de nit, amb el rugit de la tramuntana, imposa"

Els Bombers a la zona de l'incendi amb un pastor de cabres.

Els Bombers a la zona de l'incendi amb un pastor de cabres. / BOMBERS DE LA GENERALITAT

Guillem Costa

Centenars de persones han passat la nit en el càmping Sant Miquel de Colera, després del confinament anunciat per les autoritats. Alguns passejaven observant les flames i altres han romàs a les botigues i en els 'bungalous'. Els treballadors del càmping han repartit menjar per a tothom.

En directo

Així ho ha explicat a EL PERIÓDICO, del mateix grup editorial que Empordà, un dels empleats d'aquest establiment. Quan el foc va començar a la tarda, s'hi allotjaven unes 500 persones. "Alguns es van espantar i van començar a córrer, van pujar als cotxes i van marxar. Uns altres, en canvi, no van tenir temps, perquè de seguida van aparèixer els Mossos d'Esquadra per a decretar el confinament", detalla aquest treballador.

"Ha estat molt bèstia, teníem el fum damunt i les cendres no paraven de caure del cel", afirma. La nit, en el càmping Sant Miquel, ha estat llarga, amb molta gent pendent de l'evolució del foc.

Sandra Carré, veïna del poble de Colera, explica el caos que, de sobte, es va instaurar al poble: "Vaig sentir una primera sirena. Després, una altra. I, en pocs minuts, ja no paraven de sonar". La gent va sortir als balcons al crit de "foc, foc". Carré va optar per anar fins a la platja amb el seu fill, de 6 anys: "Hem intentat desdramatitzar-ho tot, dient-li que en l'aigua estàvem segurs, perquè estava molt preocupat".

Fer olor el fum des de Cadaqués

Després, el fum i les cendres van començar a arribar a la platja, i diversos cotxes de policia van demanar als curiosos que tornessin a les seves cases, fins que part del fum es va anar buidant. L'olor i les cendres han continuat tota la nit. Com algunes finestres eren velles, per molt que les tanquessin, no podien deixar de percebre la presència d'aquest fum que es feia olor des de Cadaqués.

"És desagradable, la veritat. En alguns moments ens ploraven els ulls en respirar tota aquesta mescla", assegura. El seu fill es va tranquil·litzar, i en entrar a casa, van veure una pel·lícula. Però aquesta haurà estat una nit de les quals no s'obliden: "Tranquil·la, tranquil·la no he estat, sincerament. Les flames de nit, amb el rugit de la tramuntana, imposen. Es veia que ens anava a tocar. Anys anteriors havien tingut incendis a Llançà, en Port de la Selva. Nosaltres, a Colera, ho havíem esquivat, però aquí ho tenim".

Bar obert

Xavir Ortells, un altre estiuejant, s'ha quedat relativament tranquil quan, a mitjanit, ha vist que ja no es veien tantes flames com al capvespre. A la plaça del poble, un dels bars romania obert. I ja es podia respirar millor.

Ell ha aprofitat part de la nit per a sortir a fer un breu passeig: "A la qual m'he allunyat de la meva casa, ja podia veure les flames amb claredat, potser una mica més prop de Portbou. Imagino que són els diversos flancs dels quals parlen els bombers". Els veïns de Colera i Portbou, avui, no es desperten pendents de la mar sinó de la muntanya, per a saber com evoluciona l'incendi i si ja estan una mica més prop de tornar a la normalitat.

Subscriu-te per seguir llegint