L'incendi de Portbou ja ha cremat 200 hectàrees amb la tramuntana com a aliada

El foc ha començat a la zona del pantà i hi treballen 200 efectius dels bombers

Jordi Callol

Jordi Callol

L'incendi forestal de Portbou ja ha cremat 200 hectàrees, segons Laia Cañigueral, delegada del Govern de Catalunya a Girona. El foc s'ha originat a prop del coll del Suro, a la zona del Pantà del municipi, i hi treballen un total de 66 dotacions dels Bombers de la Generalitat des de les 16:39 h.

En aquests moments, els bombers estan atacant el flanc esquerre, ja que segons informa aquest cos d'emergències no es pot atacar des de dalt perquè els mitjans aeris tenen moltes dificultats, i no han pogut fer cap descàrrega per culpa de la forta tramuntana que bufa a l'Alt Empordà. Per això, s'espera que les flames arribin a pistes forestals per atacar-les.

De fet, segons el Servei Meteorològic de Catalunya a Portbou hi bufen cops màxims de vent d'entre 90 i 100 km/h. Aquestes condicions climatològiques han provocat que el GRAF, el Grup d'Actuacions Forestals, treballi per buscar «finestres que permetin l'accés dels avions de vigilància i atac i els helicòpters bombarders».

A part, també s'hi han desplaçat les Agrupacions de Defensa Forestal i una quarantena de Sapeurs Pompiers dels Pirineus Orientals, segons informa l'Association Prévention et Signalement de FDF. En total hi ha 230 bombers i bomberes a la zona afectada.

Els diferents efectius dels bombers estan actuant en aquest foc que, a hores d'ara, compta una desena de focus secundaris que en dificulten les tasques d'extinció. Tot i això, s'està frenant el seu avenç al nord del municipi de Colera gràcies a «una gran zona de pastures de boví».

Precisament, Protecció Civil ha demanat als veïns i veïnes de Colera que es confinin a casa seva, una ordre que es fa extensible a la urbanització de La Rovellada i al càmping Sant Miquel, perquè «els canvis sobtats de vent, no permeten moure la gent de forma segura», exposa l’inspector Santi Lleonart, cap de l’operatiu. Mentrestant a Port de la Selva s'ha recomanat als seus habitants que tanquin les finestres i obertures «perquè no s'omplin els domicilis de fum». El requeriment de confinament s'ha fet a través d'una alerta de protecció civil als mòbils de la zona afectada, essent així la primera vegada que s'aplica aquest avís de manera oficial a la comarca. En aquesta línia, la Creu Roja ha mobilitzat set voluntaris i diversos vehicles logístics, refrigerats i d’avituallament.

Com a conseqüència del foc, els Mossos d'Esquadra han desallotjat vuit persones de diferents masos propers a Portbou. En aquest sentit, l'Ajuntament del poble fronterer ha habilitat la Sala La Congesta per acollir persones afectades per aquesta situació. Gael Rodríguez, alcalde de Portbou, manifesta la seva «preocupació pel fort vent i la quantitat d'hectàrees que s'han cremat al municipi en els darrers mesos», però a la vegada trasllada a la població «tranquil·litat i serenitat». El batlle també ha volgut expressar la «plena confiança amb el cos de bombers i les forces i cossos de seguretat que estan treballant en l'extinció d'aquest incendi».

Les flames també han afectat el trànsit de vehicles perquè segons informa el Servei Català de Trànsit s'ha tallat la circulació l'N-260 des de Llançà fins a la frontera. A més, Adif ha anunciat que la circulació de trens entre Figueres i Portbou ha quedat suspesa i afirma que es preveu un «pla alternatiu de transport amb transbordaments per carretera per a dos trens de Mitja Distància pendents de circular el que resta de dia».

Finalment, els Bombers han demanat a la població que «cal mantenir-se lluny de l'àrea de l'incendi, tant per pròpia seguretat com per no entorpir els treballs d'extinció».

En directo