Incendi Forestal a Peralada

L'incendi forestal de Peralada, estabilitzat

Encara hi ha "punts dispersos" que poden reviscolar amb la tramuntana

L'incendi forestal de Peralada crema 22 hectàrees

ACN

Emporda.info

Els Bombers informen, a les 12.32h, que l'incendi forestal de Peralada estaria estabilitzat. Ara sobre terreny hi treballen 23 camions dels Bombers, assistits per 20 de comandament, que es concentren a evitar que les flames tornin a revifar. El cap de la Regió d'Emergències de Girona, l'inspector Jordi Martín, explica que encara hi ha "punts dispersos" que poden reviscolar amb la tramuntana. L'incendi ha afectat els termes municipals de Vilabertran, Peralada i Vilatenim i, sobretot, s'ha estès pels marges dels camps. Martín explica que, dins la superfície afectada, les parts que han cremat ho han fet de manera desigual. I ja avança que aquest foc és "un toc d'alerta", davant la sequera que viu el país, i admet que aquest mes de febrer serà "llarg".

L’incendi ha començat en el bosc de ribera de la Muga, en una zona entre Peralada i Vilabertran. A partir d’aquest punt, i empès pel vent, el foc s’ha escampat pels camps que envolten aquest bosc. De fet, l’incendi del bosc ha estat estabilitzat de matinada, però en escampar-se lliurement pels camps, les tasques dels bombers s’han dificultat molt. Això ha fet que, ja de matí, es considerés que l’incendi estava actiu, i ja no estabilitzat.

La tramuntana ha escampat guspires al voltant del bosc, generant diversos focus secundaris. Un d’ells ha cremat una zona de xiprers i un altre ha afectat un paller, un femer i una pila de fustes al recinte d’un mas. Tot i això, l’incendi no ha afectat cap edificació. Un home, resident en un dels masos de la zona, ha hagut de ser evacuat amb símptomes d’intoxicació per inhalació de fum.

En una primera estimació, els Agents Rurals han determinat que l’incendi hauria afectat una superfície aproximada de 22 hectàrees. Cal remarcar que dins d’aquests extensió hi ha zones que no han cremat, ja que els focus secundaris han arribat a estar molt separats entre ells; alguns a més de 600 metres del front de foc principal. A més, també dins d’aquest perímetre hi havia molts camps llaurats, on les flames ja no han trobat res per cremar i els bombers les han pogudes controlar sense dificultat.

L’incendi ha obligat a tallar la carretera N-260 entre Figueres i Vilajuïga. També ha quedat tallat el trànsit ferroviari entre Figueres i Portbou. Renfe ha habilitat un servei d’autobús per fer-ne el trajecte.

Protecció Civil ha activat a prealerta del Pla d’Incendis Forestals de Catalunya, INFOCAT.

Els Bombers indiquen que aquest incendi és un toc d’alerta per la sequera que viu el país. Per aquest motiu, els Bombers de la Generalitat demanen precaució en totes les activitats previstes al medi natural en les pròximes jornades, donat l’alt risc d’incendi forestal, especialment als Pirineus. Aquest risc es veu potenciat allà on, a més, hi ha de bufar vent, com és el cas de l’Empordà.

"Sobretot, ha corregut a través dels marges dels camps", explica el cap de la Regió d'Emergències. A primera hora del matí, els Bombers l'han donat inicialment per estabilitzat, però el vent els ha fet la guitza, ha creat focus secundaris i ha fet revifar les flames. "Ens han agafat un paller i, a partir d'aquí, s'ha tornat a descontrolar", ha explicat l'inspector.

Durant tot el matí, els Bombers han treballat per frenar el foc i evitar que es creïn més focus secundaris (alguns dels quals s'han originat a distàncies de fins a 600 metres). Poc després de dos quarts d'una del migdia, els Bombers han tornat a donar el foc per estabilitzat. Ho fan, però, amb certa mesura, perquè l'inspector també admet que cal ser cauts.

"De fet, les properes hores seran clau, perquè el vent no deixarà de bufar", concreta Jordi Martín. Les previsions, explica el cap de la Regió d'Emergències, diuen que la tramuntana continuarà tant avui com demà, "i això fa que ens pugui tornar a fer la guitza", admet.

Continua tallada l'N-260 entre els punts quilomètrics 32 i 35,5

Continua tallada l'N-260 entre els punts quilomètrics 32 i 35,5 / Servei Català de Trànsit

Pas viari alternatiu, via tallada

El cap de la Regió d'Emergències concreta que, dins la superfície afectada per l'incendi, l'afectació a la vegetació ha estat "petita". En aquest perímetre, el foc ha cremat de manera desigual, també per la distància entre focus secundaris. A més, Jordi Martín concreta que "molts camps estan llaurats" i que, a l'hora d'afectar bosc de ribera i canyissars, les flames "cremaven lentament".

El foc de Peralada no ha afectat cap edificació, però sí un paller, un femer i una pila de fustes situades al costat d'un mas. Les flames, però, sí que han obligat a evacuar un veí d'un dels masos de la zona (que tenia símptomes d'intoxicació per inhalació de fum).

La principal afectació, ha admès el cap de la Regió d'Emergències, ha estat a la mobilitat. Perquè ha calgut tallar la carretera N-260 entre Figueres i Vilajuïga i també la circulació de trens fins a Portbou.

Jordi Martín ha explicat, però, que els Mossos d'Esquadra han fet un pas alternatiu a través de carreteres locals, cosa que ha permès que el trànsit "circulés gradualment". I que Adif, per la seva banda, ha habilitat autobusos alternatius per cobrir el recorregut ferroviari, un servei que "amb el restabliment de la circulació , s'anirà normalitzant".

"Toc d'alerta" i "febrer llarg"

De moment, es desconeix quina ha estat la causa que ha originat l'incendi. Els Agents Rurals estan desplegats sobre terreny, a la zona on s'han iniciat les flames, per intentar determinar-ne l'origen (i veure si el foc ha estat fortuït, fruit d'una negligència o bé intencionat).

A hores d'ara, sobre terreny els Bombers hi tenen 24 vehicles d'aigua i 21 més de comandament. La força amb què bufa la tramuntana impedeix que els mitjans aeris s'enlairin per participar en les tasques d'extinció.

El cap de la Regió d'Emergències ha dit que aquest incendi és "un toc d'alerta" davant la situació de sequera que viu el país. "Creiem que serà un febrer llarg, no només pels episodis de vent, sinó també per la sequera; per això, fem una crida a la prudència de la població", ha dit l'inspector Jordi Martín. No només a l'Empordà, sinó a totes les zones de Catalunya que es troben en risc d'incendi forestal (i especialment, als Pirineus).

En directo