Javier Moll de Miguel| PRESIDENT DE PRENSA IBÉRICA

Article de Javier Moll de Miguel: 45 anys compromesos amb el progrés de l’Alt Empordà

Recull de portades de diferents etapes del Setmanari de l’Alt Empordà. | SANTI COLL

Recull de portades de diferents etapes del Setmanari de l’Alt Empordà. | SANTI COLL

Javier Moll de Miguel

Empordà celebra enguany, com Prensa Ibérica, el seu 45è aniversari. Nascut el 4 de gener de 1978, la història d’aquest setmanari discorre, com la del grup matriu al qual pertany, a l’abric d’un temps de profunda transformació, importants conquestes socials, consolidació de l’estat del benestar i avanços indiscutibles en qualitat democràtica i llibertats.

Durant tots aquests anys, Empordà ha aconseguit afermar-se com el mitjà local de referència en la defensa dels interessos de la comarca de l’Alt Empordà i ha evolucionat fins a convertir-se en un vehicle amb sis velocitats per a transitar, no sols per les autopistes de la informació, sinó també pels camins de l’arrelament que, amb orgull, es detenen en la història d’aquesta terra i en la cultura i identitat del seu poble.

En un territori amb 142.000 habitants i vertebrat per 68 municipis, els ciutadans de l’Alt Empordà han acompanyat tots aquests anys el setmanari, amb fidelitat, en la crònica d’un desenvolupament que ha consagrat la Costa Brava com a destinació turística de primer ordre i, al mateix temps, ha permès forjar un enclavament d’alt valor cultural, amb el llegat de Salvador Dalí com a punta de llança, i de prestigi gastronòmic gràcies a la tradició culinària autòctona i a l’empremta de projectes tan genuïns com el liderat per Ferran Adrià a El Bulli de cala Montjoi.

Integrat en el grup líder de la informació local i regional a Espanya, Empordà, amb seu a Figueres, és un dels més clars exponents de la creixent rellevància que, paradoxalment, adquireix en una societat global el periodisme hiperlocal, aquell que trepitja el terreny per a ocupar-se de l’actualitat més pròxima a les vides dels ciutadans, prioritzant la voluntat de servir a la comunitat des d’una vocació de servei públic i parant esment a tot el que passa en els municipis i en els barris.

Bona mostra de la capil·laritat que acredita la publicació són les edicions locals que, amb periodicitat mensual, publica en alguns dels principals municipis de la comarca: Roses, Castelló d’Empúries i l’Escala.

«L’Empordà és lliure i independent (...) Invitem àmpliament a tothom a unir-nos en la tasca col·lectiva pel progrés de la nostra terra». Aquestes paraules, plasmades amb solemnitat en l’editorial del primer número del setmanari, constitueixen tota una declaració d’intencions que conserva plena vigència 45 anys després.

L’obstinació d’Empordà per descodificar la complexitat del món d’avui en clau local li ha permès consolidar una massa crítica de lectors que col·loca a la publicació al lideratge informatiu a la comarca, amb unes vendes en la seva edició de paper sis vegades superiors a les del seu màxim competidor.

Aquesta publicació és pionera en transformació digital. El 1995 va ser el primer mitjà de la província de Girona, i un dels primers a Catalunya, a apostar per internet i llançar una versió en línia. Des de llavors, i molt especialment des de 2005, any en què es va incorporar a Prensa Ibérica, Empordà està immers en una estratègia tecnològica que li ha permès erigir-se en una autèntica factoria de continguts multimèdia que es distribueixen a través de diversos canals i suports. La capçalera, que ha multiplicat l’abast de les seves informacions molt més enllà dels límits geogràfics de la comarca, frega els 300.000 usuaris únics mensuals, xifra que duplica el nombre d’habitants del territori.

Digitalització i hiperlocalismes són dos eixos sobre els quals pilota la projecció a futur d’Empordà, que en el seu 45è aniversari reafirma el seu compromís amb la població a la qual es dirigeix en l’absoluta convicció que la informació és condició sine qua non per a construir una societat democràtica i formada per homes i dones veritablement lliures.

Espero, benvolgut lector, que continuï confiant en el valor de la informació que aporta Empordà i que aquest especial commemoratiu del seu 45è aniversari sigui del seu gust i interès.

Subscriu-te per seguir llegint