Opinió | Tramuntanades

Contagis

"Davant les pors als contagis a les malalties, ens oblidem que també hi ha una altra classe de contagis, que no només són bons, sinó també recomanable"

El riure es contagia, la qual cosa és positiva.

El riure es contagia, la qual cosa és positiva. / Freepik

Estem impressionats o, millor dit, preocupats, pels contagis. Sempre hi hem estat un xic, però d’ençà de la pandèmia sembla que estem més sensibles a la idea de caure malalts per culpa d’algú altre que per desgràcia ha emmalaltit, i, instintivament, procurem distàncies, sobretot en moments de "passes", com acostuma a ser el temps de traspàs de l’hivern —si d’això que hem tingut aquest any en podem dir hivern— cap a la primavera, amb el març canviant ("març, marçot, mata a la vella a la vora del foc i a la jove si pot") que ens porta de la fred a la calor en poques hores per tornar-nos aviat a la fred.

I ens oblidem que som animals socials, que vivim en comunitat, que no és aïllant-nos que ens protegim (llevat que tinguem alguna patologia que ho faci necessari) sinó menjant bé, dormint bé i tenint una vida activa, sana, alegre i feliç, fets tots aquests que enforteixen el nostre sistema immunitari.

"Freud afirmava que allibera energia psíquica i que, per tant, té una funció d’equilibri mental per a la persona"

Però davant les pors als contagis a les malalties, ens oblidem que també hi ha una altra classe de contagis, que no només són bons, sinó també recomanable. Per exemple, el riure es contagia, i força. I també es contagia l’alegria, i la felicitat. I aquestes tres coses, riure, alegria i felicitat, són uns potents antídots per no pillar qualsevol refredat o virus imprudent que vulgui acostar-se.

No obstant això, ens han inculcat la seriositat en extrem, i se’ns fa difícil riure, fins i tot ens costa riure’ns de nosaltres mateixos, cosa més que sana per comprendre la ridiculesa de moltes situacions a les quals ens trobem involucrats, sovint sense ser-ne massa conscients.

Sobre el riure, diu la Viquipèdia: "...Com que és un acte que allibera endorfina es creu que riure i tenir humor és beneficiós per a la salut. Sigmund Freud afirmava que allibera energia psíquica i que, per tant, té una funció d’equilibri mental per a la persona. Segons un estudi de la universitat de Basilea, riure amb freqüència ajuda a reduir els nivells d’estrès".

Doncs ara que –malgrat la falta de pluja– la natura explota amb gran bellesa, alegrem-nos, siguem feliços, riem!