El Festival de Peralada més intens i íntim comença a fer el seu camí

Aquest divendres, el tenor Freddie De Tommaso obre aquesta edició que s’allargarà durant nou dies

Gio Symphonia ofereix el concert 'Ticket to ride', el 4 d'agost

Gio Symphonia ofereix el concert 'Ticket to ride', el 4 d'agost / Gio Symphonia

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Unes setmanes més tard del que és habitual i en un format també diferent, més íntim i que pren com a únics escenaris l’església del Carme i l’espai del Mirador, el 37è Festival de Peralada torna amb onze propostes líriques i escèniques, des d’aquest divendres i fins al 5 d’agost. Seran nou dies d’alta intensitat durant els quals el públic podrà gaudir d’algunes de les millors veus del panorama actual a nivell internacional com el tenor Freddie De Tommaso, Jonathan Telelman, Xavier Anduaga, Diana Damrau, Núria Rial i Serena Saénz. Destaca del cartell l’oportunitat d’escoltar al mestre Jordi Savall, assistir a l’òpera còmica The Telephone o contemplar l’art punyent de la bailaora Ana Morales, premi Nacional de Dansa 2022.

Peralada viu un procés de transformació -s’està construint el nou auditori- i els organitzadors del festival, amb Oriol Aguilà al capdavant, un any més, com a director artístic, han hagut d’adaptar aquesta edició oferint un cartell més reduït, però no menys atractiu que anteriors estius. Això ha implicat, però, eliminar els grans muntatges, tant de música com de dansa. Paral·lelament, però, han potenciat les propostes molt més properes, apostant pels recitals lírics amb pocs intèrprets a escena -l’espai de l’església del Carme no ho permet- i la dansa més minimalista.

Qui enceta el cartell aquest divendres és el tenor Freddie De Tommaso, que torna a Peralada després de debutar-hi en la primera edició de Pasqua del festival empordanès, per oferir un poderós recital amb àries i cançons de Giuseppe Verdi, algunes d’elles molt desconegudes pel públic. El certamen segueix l’endemà amb un concert protagonitzat per la soprano Diana Damrau, el baix Nicolas Testé i Helmut Deutsch, al piano. Junts interpretaran un ampli ventall del repertori clàssic i operístic amb peces de Duparc, Strauss, Gounod, Donizetti, Bellini o Lehar, entre d’altres, per oferir un viatge a través de l’òpera, l’opereta, així com el lied i les cançons.

Diumenge, el Mirador acull Alba, un recital de dansa i piano, amb cinc intèrprets i un pianista en directe, un nou treball del coreògraf Aimar Pérez Galí. El mateix dia, a l’església, prendrà vida De Monteverdi a Piazzola que planteja una trobada entre el compositor barroc Claudio Monteverdi i el creador argentí Astor Piazzola. Ho faran possible la Capella Mediterrània, sota la direcció de Leonardo García Alarcón, on es mostra com aquests dos genis van abordar qüestions fonamentals com la nit, l’amor, l’abandó, la guerra o la mort.

El festival segueix dilluns 31 amb el retorn del mestre Jordi Savall, gran ambaixador del renaixement de la música antiga. A Peralada interpretarà Le concert des nations, un repertori que ens endinsa en les corts de Lluís XIV, Lluís XV i Lluís XVI.

El cartell seguirà la setmana vinent amb En la cuerda floja de la bailaora Ana Morales; Cantar del alma de Núria Rial i Rubén Fernández, recordant a Victoria de los Ángeles; el recital del tenor Jonathan Telelman, un dels més sol·licitats del moment; l’òpera The Telephone, un after party amb la Gyo Symphonia i, per tancar, el recital de bel canto de Serena Sáenz i Xavier Anduaga

Val a dir que el festival inclou un taller-concert, Cos a Cos, que es farà al Claustre Sant Domènec, aquest dissabte amb Imma Santacreu i Hèctor Parra que no acostumen a coincidir dalt d’un escenari. Amb un únic piano, el programa inclou tant interpretacions en solitari de Santacreu com peces en les quals intervindran els dos artistes.