Polèmica a Biure per la concessió del centre cívic, reobert després de sis anys d’inactivitat

L’Ajuntament decideix tancar el local mentre els gestors del centre diuen que marxen esgotats «després de la lluita amb el consistori»

Exposició a Cal Biure de totes les comunicacions que han mantingut amb l’Ajuntament.

Exposició a Cal Biure de totes les comunicacions que han mantingut amb l’Ajuntament. / EMPORDÀ

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

A Biure d’Empordà, amb tan sols 232 habitants, el bar-restaurant del centre cívic havia estat tancat durant sis anys fins que Alessandro Scuro i Laura Cefis van decidir prendre les regnes del negoci a principis d’aquest any com a gestors de Cal Biure. Aquesta parella ha «ressuscitat» aquest local fins ara sense vida i l’ha convertit en un epicentre d’activitat cultural i gastronòmica. Amb concerts d’artistes internacionals i una proposta culinària única, han reactivat el municipi i la seva vida social com a punt de trobada, en una aventura que ja té data de caducitat.

Malgrat l’èxit i l’acceptació entre els habitants, Scuro i Cefis s’han vist immersos en una polèmica amb l’Ajuntament local, que actualment busca revocar la concessió del Centre Cívic. Els gestors, que havien de deixar el local segons una resolució municipal, diuen que s’han vist sotmesos a «pressions successives per entregar les claus sense el temps adequat per presentar un recurs». Igualment, remarquen, «creiem que és abusiva la manera d’actuar de l’Ajuntament».

Durant aquests dies, en aquest espai, s’hi pot veure una singular exposició. La mostra inclou totes les comunicacions que han mantingut amb l’Ajuntament de Biure, ja que els gestors del centre consideren que l’actuació municipal ha estat incorrecta. En la darrera notificació de l’Ajuntament, s’instava a l’entrega de les claus la setmana passada, advertint la possible iniciació d’expedients per extingir la concessió de manera forçosa.

La història dels fets

Scuro expressa la seva preocupació: «Des de les primeres setmanes, hem tingut controvèrsies amb l’Ajuntament. Hem assenyalat problemes d’instal·lacions i seguretat sense rebre resposta». Cefis afegeix: «Vam suspendre pagaments per protestar, buscant solucions, però la nova junta no ha canviat les coses».

Amb el canvi d’alcaldia, esperaven un gir positiu, però s’han trobat amb «un Ajuntament que sembla ignorar acords previs». Paguen el lloguer i una quota addicional per recuperar el deute, diuen, però ara encaren la revocació de la concessió. Scuro es remunta al passat i remarca que «malgrat haver aconseguit acords previs amb l’administració local, sembla que aquests acords estan sent ignorats».

Scuro es pregunta amb perplexitat si una administració pública «pot no tenir la voluntat d’arribar a un acord per mantenir oberta l’única activitat pública i cultural del municipi, i si no hauria de ser el primer col·laborador i el primer que hauria d’interessar-se a donar vida al poble?». Tanmateix, apunten com n’és d’irònic que tot això passi en l’antic edifici de la Societat de Socors Mutu: un edifici amb història cultural i la contradicció d’una administració que sembla no prioritzar el suport a la vitalitat local.

Entrega de claus

La narrativa de Scuro i Cefis es complica «amb la informació sobre les persones interessades a prendre el lloc». Tot i que no poden proporcionar proves concretes, destaquen «que podria estar-se produint un assumpte de conflictes d’interessos», assenyala Scuro.

Mentrestant l’Ajuntament continua amb l’objectiu de desallotjar l’espai. Consideren que «la bona voluntat sempre ha estat per una de les parts, i malauradament hem pres la decisió que el centre cívic ha d’estar tancat», remarca el tinent d’alcalde Albert Camps.

Mentre els recursos legals interposats pe Scuro i Cefis segueixen el seu curs, «esgotats per la lluita», la parella ha pres la decisió de marxar del centre cívic a finals d’any. Tot i això, busquen que l’Ajuntament es responsabilitzi de les pèrdues que han hagut de suportar per millorar les instal·lacions i en aquesta batalla legal. Remarquen que ha estat una situació inesperada per a ells després d’haver firmat un contracte inicialment previst per dos anys.

[object Object]

Albert Camps, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Biure, explica sobre la tensió generada amb els gestors del centre cívic Cal Biure que «amb l’entrada com a equip de govern al maig, els vam anar a trobar per reconduir la situació» i «van abordar les mancances que ens comuniquen: una d’elles es referia al mal estat del sistema elèctric. Va venir un enginyer del Consell Comarcal i va concloure que la instal·lació estava en perfecte estat. El problema era tenir massa aparells alhora connectats».

Llavors, segons Camps, «es va establir la condició sine qua non que els concessionaris paguessin el deute amb l’Ajuntament». «El contracte especifica que, si es deixa de pagar un mes, és falta greu i es tramita l’expedient d’incoació d’aquest concessionari». Les dificultats van persistir, i després de múltiples reclamacions, es va obrir l’expedient a la concessió al novembre, remarquen.

Tot i que es va rebre la transferència del deute en iniciar l’expedient, «aquest s’havia de tancar i els concessionaris no van complir amb el termini establert per deixar el centre cívic el 7 de desembre. Van atorgar una pròrroga de tres dies, però els concessionaris encara ocupen l’espai, diu Camps. La documentació relativa a aquesta qüestió és accessible al públic. L’administració assegura haver pres la decisió de tancar el centre cívic per preservar l’espai. «No volem que el bon ambient que regia al poble es vegi malmès perquè unes persones han deixat de pagar una concessió i continuen estant al centre cívic».

Subscriu-te per seguir llegint