Vilafant impulsa mesures per estalviar aigua i aplicarà sancions de fins a 750 euros en cas d'incompliment

L'Ajuntament ha aprovat inicialment, en el ple municipal celebrat aquest dimecres, un ordenança reguladora

Durant la sessió, ERC va criticar que encara "no es tingui cap notícia" del pressupost del 2024

Vilafant ha aprovat una una ordenança per regular les mesures d’estalvi d’aigua.

Vilafant ha aprovat una una ordenança per regular les mesures d’estalvi d’aigua. / Bernabe/Luismy

Josep López Navarro

Josep López Navarro

Vilafant aplicarà mesures per afrontar l'actual situació de sequera. Unes accions que es recullen en una ordenança reguladora (basada en un document facilitat per l'Agència Catalana de l'Aigua) que es va aprovar inicialment en el ple municipal celebrat aquest dimecres. D'aquesta manera, el consistori disposa d'un marc legal i pot aplicar sancions de fins a 750 euros, en cas d'incompliment.

Una de les mesures més destacades que es vol aplicar és la reducció de la pressió de l'aigua a les aixetes, com ho ha fet Figueres també aquesta setmana. "En alguns trams dels tres nuclis urbans de Vilafant ja s'ha començat a rebaixar", va afirmar l'alcaldessa, Montse De La Llave, durant la sessió plenària. Així mateix, també es vol fer efectiva "una reducció del consum públic d'aquest recurs" o l'aplicació de "nous sistemes de rec amb menor consum".

"Des de l'oposició no tenim cap notícia del pressupost pel 2024"

Durant el ple ordinari del mes de novembre, també es va explicar que el pressupost 2024 de Vilafant està en fase de redacció. Al torn de precs i preguntes, el grup a l'oposició d'ERC va criticar que encara no estigui enllestit. "Molts ajuntaments del nostre voltant estan convocant plens per aprovar el pressupost, i així tenir-lo vigent a 1 de gener. Nosaltres, a 22 de novembre, des de l'oposició no tenim cap notícia. No sabem quina previsió té el govern. Entenem que els terminis són els que són i que, per tant, no hi haurà temps a aprovar-lo abans de finals d'any", va dir la regidora republicana Anna Pastoret. El regidor d’Economia i Hisenda, Víctor Grau, va respondre afirmant que el pressupost s'està desenvolupant per presentar-lo com més aviat millor. "És una feina llarga i estem treballant-hi. Sabem que no els hem avisat formalment, però molt aviat rebran la notificació per començar a treballar el pressupost municipal", va explicar Grau.

Val a dir que durant la sessió també es van tractar temes com l'estat d'execució del pressupost municipal 2023 amb data de 31 d'agost, o el període mitjà de pagament a proveïdors del darrer trimestre, que és de 15,30 dies. Així mateix, el plenari va acordar la creació d'un reglament intern a l'Ajuntament que permetrà alertar de conductes que puguin ser sospitoses de frau.

Finalment, l'Ajuntament de Vilafant va mostrar el seu rebuig envers la violència masclista amb l'aprovació unànime d'una moció presentada pel grup d'ERC.