Figueres reduirà la pressió de l’aigua de les aixetes com a mesura contra la sequera

Des de l’àrea de Sostenibilitat també es distribuiran gratuïtament airejadors per rebaixat el consum en aixetes domèstiques

Fisersa iniciarà en breu les proves que estudiaran l’estalvi d’aigua que suposarà aquesta mesura.

Fisersa iniciarà en breu les proves que estudiaran l’estalvi d’aigua que suposarà aquesta mesura. / Freepik

Emporda.info

L'Ajuntament de Figueres reduirà la pressió de l’aigua com a mesura contra la sequera. També, des de l’àrea de Sostenibilitat, es repartiran airejadors per reduir el consum d’aigua en aixetes domèstiques, mesura contemplada en el Pla de Sequera. A més, l’empresa plurimunicipal Fisersa iniciarà aviat les proves que estudiaran l’estalvi d’aigua que suposarà aquesta acció, que es preveu que no tindrà afectacions en l’ús diari.

Des de l'Ajuntament, s'explica que aquestes mesures són necessàries per afrontar l’actual situació d’emergència. "Davant l’escassetat d’aigua hem de ser conscients que les mesures que prenem com a ajuntament no han de ser mesures únicament per afrontar l’actual situació d’emergència, sinó mesures permanents d’estalvi d’aigua en tots els serveis municipals i també entre la població. Per aquest motiu, hem estudiat mesures addicionals a les quals decreta la Generalitat per fer un pas endavant amb mesures pioneres que ens permetin avançar-nos", afirma la regidora de Medi Ambient, Núria Bartrolich.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Figueres ja fa mesos que aplica mesures d’estalvi d’aigua davant la situació de sequera com la utilització d’aigua de la mina freàtica del Parc de les Aigües per a la neteja de carrers. Des d’aquest setembre ja es disposa, també, del freàtic de la Ronda sud.

"Hem estudiat mesures adicionals a les que decreta la Generalitat per fer un pas endavant amb mesures pioneres que ens permetin avançar-nos"

Núria Bartrolich

— Regidora de Medi Ambient

Des del mes d’octubre s’utilitza l’aigua regenerada de la depuradora (EDAR) per a usos municipals. S’utilitza per al reg a les zones verdes urbanes (parcs, camps esportius i similars), neteja de carrers, sistemes contra incendis i utilització en obres. Aquesta mesura permet continuar realitzant, davant la situació d’emergència per sequera, les tasques de neteja i reg de caràcter urbà i serveix per estalviar aigua freàtica. La mesura, que és històrica, permet estalviar 14.000 metres cúbics anuals d’aigua freàtica que s’usa actualment per neteja de carrers i clavegueram.

També s’ha realitzat una campanya per tal de reduir el consum d’aigua, que ha suposat un estalvi del 30%, amb operatius per fer front al frau en el subministrament d’aigua i la regularització de contractes, i del control de consum a través dels comptadors d’aigua. 

La ciutat de Figueres va entrar en estat d’emergència per sequera el passat 26 de setembre, juntament amb els 12 municipis de la comarca de l’Alt Empordà que formen part de l’explotació de l’embassament de Darnius Boadella. Amb l’estat d’emergència, es fixa una dotació global d’aigua de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi. La ciutat de Figueres té actualment un consum mitjà de 189 litres per habitant i dia.

TEMES