Mitigar la soledat i fomentar llaços intergeneracionals, una assignatura per tot l’any a l'Alt Empordà

El voluntariat jove promou iniciatives per combatre l'aïllament de les persones grans

També ofereixen classes de noves tecnologies o anglès

Alumnes de l’institut Muntaner de Figueres fan trobades amb pacients d’Alzheimer. | EMPORDÀ

Alumnes de l’institut Muntaner de Figueres fan trobades amb pacients d’Alzheimer. | EMPORDÀ / s.f. figueres

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

La lluita contra l’edatisme és un compromís que va més enllà de la Setmana per Compartir amb la Gent Gran, organitzada per la Taula Comarcal pels drets de les persones grans, que es prolonga fins al 13 de novembre arreu de l'Alt Empordà. Al llarg de tot l’any, diversos centres educatius de la comarca han incorporat activitats intergeneracionals als seus programes curriculars amb l’objectiu de fomentar els lligams entre generacions i sensibilitzar sobre l’edatisme, promocionant un tracte respectuós cap a les persones grans.

Joves i grans units a través del projecte Musicaxrecordar. | EMPORDÀ

Joves i grans units a través del projecte Musicaxrecordar. | EMPORDÀ / s.f. figueres

Apadrina un avi

Aquestes iniciatives inclouen el voluntariat jove, en què els estudiants entaulen comunicació amb les persones grans per mitigar la soledat, així com classes de noves tecnologies i anglès impartides per estudiants a persones grans. Destaca també el projecte Apadrina un avi promogut per Càritas, que té com a objectiu transmetre als joves la importància del compromís solidari amb les persones grans, mitjançant el voluntariat i la formació en oci i temps lliure, així com en valors.

En aquesta línia, un altre projecte MúsicaxRecordar, amb malalts d’Alzheimer, que es va iniciar fa set anys des del centre Ramon Muntaner de Figueres amb alumnes de 4t d’ESO, és un exemple destacat. La iniciativa la impulsa la professora de l’institut Mercè Martí, en col·laboració amb les psicopedagogues Sandra Pérez i Mercè Sanz. «La seva finalitat és oferir una educació innovadora i experiencial que abraça diverses àrees, incloent-hi cançons, balls, jocs, recitals i petits concerts. A més, promou valors com l’empatia, la tolerància, la creativitat i la cohesió de grup» remarca Martí.

A través d’aquestes trobades, les persones grans estimulen la seva memòria, el seu cos i les seves emocions.

Aquesta col·laboració que té un benefici mutu tant per als joves com per als grans, va ser guardonada amb el Premi Inclusió 2018 pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà, que no només inclou un suport econòmic sinó també una campanya de difusió per donar a conèixer aquest projecte exemplar.