Figueres

Comença la «Primavera Cooperativa» amb una àmplia agenda divulgativa

S'han programat diverses activitats que pretenen apropar el significat de l'Economia Social i Solidària i donar a conèixer iniciatives del nostre entorn

Inauguració de l'exposició "Catalunya Terra Cooperativa"

Inauguració de l'exposició "Catalunya Terra Cooperativa" / AJUNTAMENT DE FIGUERES

PAOLA GARCÍA

Des de l'exploració dels orígens del cooperativisme a Catalunya fins a l'aplicació actual de l'Economia Social i Solidària (ESS) en projectes del nostre entorn. Així es planteja la «Primavera Cooperativa» que ha començat aquesta setmana a Figueres i que es podrà gaudir fins al dia 11 de juny, organitzada per l'Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines.

Catalunya Terra Cooperativa és una exposició que s'ha inaugurat aquest dilluns a l'Auditori dels Caputxins. La mostra dona el tret de sortida a una àmplia agenda d'activitats que es duran a terme durant aquest període de temps. I que també s'estendran a altres poblacions de la comarca com Roses, Agullana o Garriguella.

A causa de les restriccions per la Covid-19, cal inscripció prèvia per a tots els actes.

Les activitats inclouran xerrades, sessions informatives, tallers i també visites guiades i tast de vins. Amb aquestes es pretén donar a conèixer les iniciatives de l'ESS que tenim a la nostra comarca i ciutat. Així com aprofundir en el significat d'aquest model econòmic alternatiu i veure casos pràctics d'èxit.

Aquesta setmana, el divendres 14 de maig a partir de les deu del matí es presentarà, en format virtual, la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària (XMESS) sota el títol Polítiques públiques des dels municipis pel foment d'un model econòmic sostenible. Anirà a càrrec de la regidora de Benestar Social, Civisme i Mediació, Habitatge de l'Ajuntament de Palafrugell, Roser Massaguer; la tècnica d'empresa de l'Ajuntament de Salt i membre de la Comissió Tècnica de la XMESS, Assumpta Badia, i del cap de departament d'Economia Social de l'Ajuntament de Barcelona i també membre de la Comissió Tècnica de la XMESS, Xavier Rubio.

El dissabte 15 de maig es presenta, a La Cate, el llibre L'economia social i solidària a Catalunya, d'Ivan Miró i Jordi Estivill. L'economia social i solidària a CatalunyaLa presentació anirà a càrrec d'un dels seus autors, Ivan Miró.

La resta d'activitats programades són:

  • Dimecres 19 de maig, a les 20 hores al Teatre Municipal de Roses. Xerrada sobre Comunitats energètiques locals, a càrrec de Suno, cooperativa figuerenca de serveis energètics.
  • Dijous 20 de maig, a les 17 hores, a l'Auditori Caputxins de Figueres. Visita guiada a l'exposició a càrrec de Tretze Cultura i taller sobre La moneda social, una eina de dinamització local.
  • Dijous 20 de maig, a les 18 hores, al Bar de La Cate de Figueres. Xerrada sobre Quina és la situació de l'Economia Social a l'Alt Empordà? Eines per a la seva visibilització i desenvolupament a càrrec de Pam a Pam i l'entitat figuerenca Medusa.
  • Dilluns 24 de maig, a les 11 hores, en format virtual. Xerrada sobre L'administració local, agent clau en la mobilització d'habitatge cooperatiu a càrrec de Sostre Cívic, cooperativa d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús.
  • Dijous 27 de maig, a les 17 hores, a l'Auditori Caputxins de Figueres. Visita guiada a l'exposició i taller sobre La moneda social, una eina de dinamització local.
  • Dijous 27 de maig, a les 18 hores, al celler cooperatiu de Garriguella. Xerrada sobre el Passat, present i futur de les cooperatives agrícoles a l'Alt Empordà a càrrec de les tres cooperatives agrícoles més importants de l’Empordà (Cooperativa Agrícola de Garriguella, Celler Cooperatiu d’Espolla i Empordàlia).
  • Divendres 28 de maig, a les 8 hores, a l'Auditori Caputxins de Figueres. Esmorzar empresarial: Impulsem el relleu cooperatiu d'empreses empordaneses a càrrec de Reempresa Cooperativa destinada a ajudar en la continuïtat empresarial de petits i mitjans negocis de l’Empordà.
  • Divendres 28 de maig, a les 19 hores, a la Societat La Concòrdia d'Agullana. Xerrada sobre Pot l'activitat ramadera ser sostenible? Iniciatives ramaderes a l'Alt Empordà dins l'economia social i solidària a càrrec de Pino Delàs, del projecte Llavora (producció de porcí) i Lluis de la Càmara, del projecte Muda Agullana (producció de boví) i impulsors de la cooperativa de gestió de l’Escorxador Municipal de l’Armentera.
  • Dijous 3 de juny, a les 18 hores, a Figueres. Xerrada sobre Com incorporem les cures les entitats de l'economia social a càrrec d’Anna Espadalé de la cooperativa Fil a l’Agulla.
  • Divendres 4 de juny, a les 19 hores, al celler La Vinyeta de Mollet de Peralada. Tast de vins i xerrada sobre Bones pràctiques de l'economia solidària en els cellers de l'Empordà a càrrec de Josep Serra (La Vinyeta), Barbara Magugliani (Celler La Gutina) i Jordi Esteve (Rim).
  • Dijous 10 de juny, a les 17 hores, a l'Auditori Caputxins de Figueres. Visita guiada a l'exposició i taller sobre La moneda social, una eina de dinamització local.
  • Divendres 11 de juny, a les 18 hores, als Jardins de la Casa Marly de Llançà. Xerrada sobre L'evolució històrica de les confraries de pescadors a la Costa Brava a càrrec del Grup d'Acció Local i Pesquer (GALP Costa Brava) i Fundació Promediterrània.