IAEDEN-Salvem l'Empordà acusa l'ACA, el Consorci d'Aigües de la Costa Brava i la Comunitat de Regants del Marge Esquerre de la Muga d'haver fet una mala planificació les darreres setmanes i que ha provocat que es perdessin "incomptables metres cúbics d'aigua" que van motivar, segons assegura l'entitat, que el Consorci hagués de sol·licitar una dotació d'aigua, que finalment no va utilitzar. En un comunicat, expliquen que el problema va ser que aquesta aigua es va fer servir per omplir la bassa de reg agrícola de Pedret i Marzà, però un cop plena i com que no s'havia avisat que no s'estava fent servir el volum d'aigua previst, la que arribava de l'embassament de Boadella es va perdre per canals. Un malbaratament que van enregistrar en un vídeo que podeu veure a la part superior de la notícia.

Cal destacar que IAEDEN-Salvem l'Empordà també ha denunciat un altre fet que mostra "la inadequada gestió de l'aigua", en aquest cas per part de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries. Els ecologistes consideren "absolutament inadequada" l'obertura d'una bocana de la Muga feta pel consistori. En aquest sentit, adverteixen que investigaran els fets i si hi havia autorització per part de la Direcció General de Costes. Si no és així, diu la IAEDEN, ho portaran a la Fiscalia.

"Dessecació programada" de la Muga

En el comunicat l'entitat ecologista IAEDEN-Salvem l'Empordà critica la reducció del cabal de la Muga que es limita a 40 litres per segon, després del pas del riu per Pont de Molins. Des de Iaeden consideren que minar el cabal és una forma de "dessecació programada" del riu i, per això, carreguen contra l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). En comptes de rebaixar la quantitat d'aigua, l'entitat aposta per reduir la cabana porcina que hi ha a la comarca i que voreja el mig milió d'animals. Per això, exigeix que s'aturin les ampliacions de granges i es redueixin els caps per tal d'afavorir l'estalvi d'aigua. A banda, també proposen ajudes a la pagesia per fer un canvi en els cultius i incentivar-ne de nous que no consumeixin tanta aigua.

L'entitat dona per fet que la decisió de reduir el cabal del riu a 40 litres per segon a partir de Pont de Molins tindrà "un impacte enorme sobre un tram que ja porta molts anys essent molt maltractat per les estratègies" que proposa l'ACA per fer front a la sequera. Argumenten que la mesura tindrà conseqüències negatives sobre espècies aquàtiques protegides que habiten a la Muga com l'espinós, el barb de muntanya i dues espècies de nàiades.

Per tot plegat, l'associació ecologista exigeix que no es redueixi el cabal i que es mantingui, almenys, el mateix que hi havia en la situació d'excepcionalitat i que estava als 135 litres per segon. Amb tot, recorden que aquesta quantitat tampoc és la idònia per mantenir la funcionalitat de l'ecosistema fluvial.