L’obertura de la Muga al mar deixa sense aigua el tram final

L’Ajuntament ho ha fet per les indundacions a baixos i SOMEC planteja que es podria reutilitzar l’aigua

El tram final de la Muga, sense aigua actualment. | SOMEC

El tram final de la Muga, sense aigua actualment. | SOMEC

Carme Vilà

La Muga desemboca a la platja d’Empuriabrava. Des de fa molt l’aigua no arribava al mar. Aquesta setmana s’ha dragat la sorra per permetre que circuli. L’Ajuntament ho ha portat a erme, diu l’alcaldessa, Anna Massot, perquè hi havia inundacions a baixos i era urgent. Des de Soms Empuriabrava, però, qüestionen la decisió . El regidor Josep Espigulé posa de manifest que s’han perdut uns 200.000 metres cúbics d’aigua que es podien haver aprofitat. 

Espigulé explica el curs que té la Muga a la comarca. Amb la manca de llevants i tramunana havia quedat una barra de sorra, el normal als rius d’aquí, com també passa al Fluvià i al Ter. En el cas de la Muga, l’aigua corre bé fins a Pont de Molins on es desvia cap a Figueres. L’aigua no es fon, sinó que acaba a la riera Galligans i d’allà al Manol per tornar a la Muga. L’aigua baixa depurada i omple la Muga. 

Una vegada a Castelló, Josep Espigulé explica que s’havia acumulat en una altura d’uns 70 centímetres. «Sòn cap a tres quilòmetres i mig amb una amplada de vuitanta metres», diu Espigulé. Especifica que és cert que és aigua estancada, hi ha algues , però que «hi havia vida».

«No ens hem adonat del valor que té aquesta zona i no som conscients que qualsevol aigua té valor», diu Espigulé, que creu que l’Ajuntament ha fet com sempre, però que la situació actual de sequera, potser planteja la necessitat d’avaluar-ho i no perdre-la. Diu que serien 10.000 camions cisterna de 20.000 litres cadascun. 

L’alcaldessa, Anna Massot, explica que «es prioritza la urgència dels efectes als habitatges, als supermercats de la zona i inundabilitat» que genera i preveien que possiblement vindrà vent i empitjoraria. A més, posa de manifest que ara mateix, l’aigua esetancada no es faria servir per res més. Tot i això està oberta a estudiar-ne la gestió.