Paral·lel 46

Torna el foc

«Ha tornat el foc a l’Empordà, com va passar el 2012 o un llunyà 1986 en què cremaren prop de 30.000 hectàrees, que aviat és dit, amb ràfegues de vent de gairebé 120 km/h, com ara»

Alfons Martínez Puig

Alfons Martínez Puig

Començo aquest article mentre llegeixo que s’ha estabilitzat el foc que es va iniciar a Portbou i s’ha anat estenent fins a Colera i Llançà. Sembla que aquest malson està controlat, la informació, però, és escassa i en aquests casos relativament poc fiable, però se sovintegen les imatges de fum i foc a les xarxes socials barrejades amb les informacions oficials.

Malgrat les advertències, les constants advertències, el foc ha tornat a l’Empordà i curiosament en un dia de fort vent i en un lloc, Portbou, on probablement més bufa el vent de tota la comarca. Descartada la causa natural, tot apunta novament que la mà humana ha estat la responsable, o bé de manera casual i involuntària o bé de manera provocada, i torna a mostrar-nos la nostres febleses i les mancances.

El més urgent era aturar el foc, estabilitzar-lo, extingir-lo, tenir cura de les vides humanes i del benestar la població; això es farà, evidentment, però després tornarà a ser un mal record sobre el qual farem futures advertències d’aquelles que tornaran a no fer-se cas i, en poc temps, tornarem a viure noves imatges com les que hem vist aquests dies. A banda que, en el cas que hagi estat un incendi provocat, el més probable és que no es trobi mai els responsables.

L’estat del nostre paisatge natural és especialment fràgil, delicat. Aquella màxima que la muntanya és de tots, per a uns quants s’interpreta com si la muntanya no fos de ningú i, per tant, objecte de poder fer el que es vulgui; sigui per inexperts que són un perill potencial o sigui per gent que coneix bé el territori i que acaben sent massa confiats o maldestres, el resultat final l’acaba pagant el paisatge i els seus habitants.

Ha tornat el foc a l’Empordà, com va passar el 2012 o un llunyà 1986 en què cremaren prop de 30.000 hectàrees, que aviat és dit, amb ràfegues de vent de gairebé 120 km/h, com ara. De poc serveixen els avisos, els tancaments d’accessos o advertències quan sembla que ningú en fa cas; si no, mirem les conseqüències.

@emporda_info 🚒 L'incendi de Portbou i Colera entra en fase de control 🔥 En total s'han cremat 573 hectàrees #IFPortbou ➡️ Llegeix tota la notícia a www.emporda.info ✍️🎥 Jordi Callol 📹🎞️ Bombers #prensaiberica #emporda #incendi #Portbou #Colera #foc #fire #bombers #fireman @Prensa Ibérica ♬ original sound - Setmanari de l'Alt Empordà