Crisi hídrica

Els pronòstics dibuixen un juny plujós a l'Empordà i Catalunya i allunyen la pitjor cara de la sequera

Els mapes a mitjà termini prediuen un escenari que milloraria la situació just abans de l'estiu, com va passar l'any passat

Catalunya, novament en alerta per pluges intenses en plena sequera.

Catalunya, novament en alerta per pluges intenses en plena sequera. / Alvaro Ballesteros (Europa Press)

Empordà

Empordà

La sequera continua, però arriba una nova setmana de pluges primaverals que regarà les zones més afectades per la sequera. Les previsions a mitjà i llarg termini són esperançadores i dibuixen un escenari de millora per als embassaments. Els mapes no preveuen temperatures altíssimes pel que queda de maig. La calor és un factor important perquè accelera l'evaporació i complica l'estat de l'aigua.

A més, encara que aquests són pronòstics incerts i no definitius, subjectes a canvis, en principi les diferents perspectives apunten a un juny plujós, com ho va ser el de l'any passat. Això alleujaria l'estat de les reserves d'aigua amb vista als mesos més calorosos i més secs: juliol i agost. A aquest panorama a mitjà termini, cal sumar-hi les pluges que ja han caigut durant les últimes hores i que continuaran regant les capçaleres dels embassaments durant aquest cap de setmana.

El Servei Català de Meteorologia (Meteocat) parla de pluges "freqüents i extenses" durant els tres dies vinents, encara que pot continuar plovent durant el cap de setmana que ve. De moment, la borrasca pot deixar aigua a tot Catalunya, sobretot a la meitat nord. Però especialment, es recollirà aigua a la zona de l'Alt Empordà més afectada per la sequera, on encara, recordem, hi ha localitats en fase d'emergència. També es recollirà pluja a les capçaleres dels rius Ter i Llobregat, al llarg de tota la setmana.

Aquestes pluges, per tant, al pantà de Darnius-Boadella i als embassaments de Sau, Susqueda, Baells, Sant Ponç i la Llosa del Cavall. En aquests moments, els embassaments de les conques internes estan a prop del 26% (els del Ter i el Llobregat freguen el 27%) i continuaran millorant per dues raons: el desglaç a les muntanyes i la incorporació de l'aigua que està caient a aquests moments.

Si es compleixen els pronòstics, no només s'assegurarà la qualitat de l'aigua als embassaments i es donarà marge a les reserves, sinó que també s'alleujarà la situació als aqüífers. Aquestes masses d'aigua subterrànies triguen molt més temps a recarregar-se i no es recuperen de forma tan immediata com ho fan els embassaments, que reben l'aigua dels rius.