Descobreix com pots reduir la teva petjada de carboni personal

Consumir productes de proximitat, utilitzar energia de manera eficient, evitar malgastar aigua o moure's de forma sostenible són algunes de les mesures de fer-ho i, amb APPs com la de BBVA, podràs saber si ho estàs aconseguint

L'aigua és el recurs que més malgastem

L'aigua és el recurs que més malgastem / Pexels

Xavier Pareja

Minimitzar l'impacte de la crisi climàtica és una tasca que ens implica a tots: institucions, empreses i ciutadans. Aquesta crisi ja és una realitat que s’està veient en forma de sequeres o fenòmens climàtics extrems, com a alguns exemples d’aquesta complexa situació. Tal com es va pactar en l'Acord de París de l'any 2015 s’ha d’aconseguir limitar l’augment de temperatura a 1,5 graus aquest segle. La neutralitat de carboni el 2050 i reduir les emissions de CO₂ és fonamental per aconseguir limitar l'augment de la temperatura global en 2 graus. 

Totes les accions compten, ja que tothom juga un paper fonamental en l’assoliment d’aquest objectiu. En aquest sentit, la nostra petjada de carboni, l'impacte que l'activitat humana té sobre el medi ambient, juga un paper fonamental. Per això has de saber que quan truques per telèfon o quan tires les escombraries estàs generant un rastre de CO₂ que també tenen impacte sobre el clima. 

Com reduir el teu impacte mediambiental?

Consumeix aliments de proximitat i no els desaprofitis

En alguna ocasió has provat un producte conreat per un productor del teu municipi? Segur que sí, i aquest t’ha encantat. Els aliments de proximitat
més saludables i bons consum d'energia per l'estalvi de cambres o hivernacles

Evitar el malbaratament alimentari és també un gest fonamental. El 2020 es van tirar a les escombraries més d’1,3 milions de quilos / litres d'aliments sense consumir a Espanya. El malbaratament de menjar suposa el 8% de les emissions de CO₂ globals. El govern espanyol va aprovar el juny de 2022 el projecte de llei de Prevenció de les Pèrdues i Desaprofitament Alimentari, la tercera del seu tipus a Europa i que persegueix un canvi de mentalitat. 

Un agricultor recol•lecta poma de muntanya a Sant Llorenç de Morunys

Un agricultor recol•lecta poma de muntanya a Sant Llorenç de Morunys / Nia Escolà

 Es poden prendre multitud d’iniciatives des de casa per trobar una solució a aquest problema. Comprar el que és necessari, planificar un menú setmanal, prioritzar els aliments amb data de venciment pròxima, disposar d'electrodomèstics eficients, aplicar la cuina d'aprofitament i congelar productes, entre moltes altres. 

Optimitza el consum energètic

 Podràs estalviar entre 150 i 800 euros en la teva factura energètica anual si consumeixes l’energia de manera eficient. En aquest moment d’escalada de preus resultarà beneficiós per tu, però també pel medi ambient. Si t'instal·les plaques solars a casa, per exemple, pots deixar d'emetre fins a 493,33 CO₂, a més d'estalviar en la teva factura de la llum. 

L'energia solar és una de les millors opcions per estalviar i ser més sostenibles

L'energia solar és una de les millors opcions per estalviar i ser més sostenibles / Pexels

Hi ha petits gestos que permeten estalviar en termes d’emissions i consum. Per exemple, instal·lant bombetes led podem evitar 71,04 kg de CO₂ anuals, fer servir electrodomèstics amb qualificació energètica eficient uns 81,7 kg. Altres gestos senzills són mantenir la nevera a 5 graus i el congelador a -18 i ajustar la temperatura de l'aire condicionat o de la calefacció. I ara, amb la disponibilitat de les ajudes dels fons NGEU, podem plantejar-nos millorar l'aïllament tèrmic de casa

No desaprofitis l’aigua

L'aigua és probablement el recurs que més malgastem, tot i ser el més important per la vida. Dos dels efectes més notoris del canvi climàtic en els últims anys han estat la falta de pluges i, en conseqüència, les sequeres. I enguany ja ho estem notant. La Generalitat va anunciar al febrer, amb els embassaments al 30% de la seva capacitat, restriccions en l'ús de l'aigua que afectaran gairebé 6 milions de catalans de 224 municipis. 

La responsabilitat és de cadascú, ja que el que fem a casa també juga un paper crucial, juntament amb les mesures de l’administració. Els experts recomanen un consum eficient de 90 litres diaris d'aigua, però a Espanya es consumeixen de mitjana 133 litres. Per exemple, una cisterna destina per descàrrega entre 10 i 16 litres d'aigua, una dutxa de 5 minuts consumeix 100 litres d'aigua i rentant els plats a mà gastem 88,8 litres diaris. Sorprenent, veritat? 

Instal·lar una cisterna de doble descàrrega és un gest senzill que permet estalviar un 60% d’aigua per descàrrega. L’opció d’utilitzar el rentavaixella pot arribar a reduir a 54 litres el consum d’aigua. La Comunitat #PorElClima, amb la qual BBVA col·labora, també recomana instal·lar reductors de cabal en les aixetes, amb el que el consum d'aigua en una dutxa es podria reduir al 50%. Petits gestos que, sumats, poden suposar un gran canvi. 

Mobilitat sostenible

Hi ha diversos responsables de les emissions de CO₂ i el transport n’és un dels principals. Només a Europa, el sector del transport va suposar el 29% del total. Desplaçar-se a peu, amb bicicleta o qualsevol vehicle de mobilitat personal, en transport públic, que produeix sis vegades menys de gasos d'efecte d'hivernacle, o amb fórmules com el 'cotxe compartit són alguns dels mitjans de transport més sostenibles. Els dos primers per moviments de curta distància, el segon i el tercer per uns altres més llargs. Però la veritat és, que, moltes vegades requerim el transport privat. El cotxe elèctric, en aquest cas, és la millor opció. 

Els cotxes elèctrics suposen un estalvi econòmic molt important en el consum, manteniment i en l’àmbit fiscal. A més a més de la gran quantitat d’avantatges econòmics, també ofereixen beneficis mediambientals, no emeten CO₂ en les seves versions 100% elèctriques. Només una dada: per cada 100 km recorreguts amb un cotxe elèctric, gastaríem menys de dos euros. Amb un vehicle de combustió estaríem parlant de 10 €. 

El nou autobús 100% elèctric.

El nou autobús 100% elèctric / Ajuntament de Figueres

L'APP de BBVA compta amb una eina que permet comparar el cost d'un vehicle de combustió i un elèctric que et facilitarà la tria del model que s’adapti millor a les teves necessitats. A tot això se suma la possibilitat de demanar el préstec cotxe elèctric amb el qual podràs finançar des de 3000 € i fins a 75000 € la compra d'un vehicle d'aquest tipus. 

La petjada de carboni, com calcular-la?

Es pot calcular la petjada de carboni a través d’una fórmula matemàtica: (Petjada de Carboni = Dada d'Activitat x Factor d'Emissió). Però, per a més efectivitat, pots utilitzar aplicacions per a mòbil com la de BBVA. Amb ella podràs conèixer l'impacte del teu dia a dia i pensar en fórmules per a compensar la teva petjada de carboni personal. Com? Aquesta ‘app’ té en compte els rebuts domiciliats d'electricitat, gas o els consums en combustible i converteix el cost en euros en tones de CO₂ emesos

També trobem alguns consells bàsics a l’aplicació de BBVA per reduir el nostre impacte a través del canvi d'hàbits senzills que, a més, també poden suposar un estalvi econòmic, reduint la factura del nostre consum energètic. 

2030, el límit per disminuir les emissions

Els pròxims 7 anys seran clau per reduir les emissions. El 2030, per exemple, la Unió Europea té l'objectiu de reduir almenys un 57% les emissions de CO₂, segons es va anunciar en el cim del clima de Sharm El Sheikh, incrementant un 2% més el seu objectiu per a aquest any. Però els últims informes elaborats pel Grup Intergovernamental d'Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC) no són gens favorables. 

Abans de 2025 s’ha d'aconseguir el pic d'emissions, que han de caure a la meitat abans de 2030. Amb les polítiques actuals, el planeta emetrà 58 gigatonelades de CO₂ aquest any i la temperatura mitjana global pujaria a 2,5 graus. Per a evitar el desastre, i mantenir-la per sota dels 2 graus, haurien de retallar-se un 30% més les emissions, fins a assolir les 41 gigatonelades de CO₂.