Jordi Puig i Eva Vàzquez configuren una mirada més actual i lluminosa de Girona

El fotògraf de Lladó ha unit complicitats amb la periodista per crear el llibre «Girona, en pedra viva»

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

L’any 1998, el fotògraf Jordi Puig va unir complicitats amb el poeta i escriptor Antoni Puigverd per crear Girona, un llibre de Triangle Postals que va anar evolucionant a mesura que es reeditava. Amb la idea de revisitar la ciutat amb una mirada més actual, Puig ha fet tàndem amb la periodista Eva Vàzquez, amb qui ja havia emprès altres projectes. El resultat ara, el volum Girona, en pedra viva (Triangle), presentat aquest dissabte passat al Museu d’Història de Girona, que allunya el lector «de la imatge d’una Girona romàntica, grisa i humida, que ja no existeix, i l’aproxima a una ciutat més moderna i lluminosa».

Jordi Puig explica que a ell aquest projecte li ha servit per confrontar-se amb el seu propi treball, el d’ahir i el d’ara: «He vist una evolució, he agafat més perspectiva, no estic tan involucrat i procuro ser més neutre, mirar de passar més desapercebut». Aquí també ho ha aplicat i, incloent-hi els moments vitals de la vida de la ciutat, el resultat és «una mirada general» sense obviar racons que conviden a redescobrir. En el cas del text d’Eva Vàzquez, en destaca la valentia que ha tingut en confrontar-se obertament amb els grans noms que han evocat Girona abans que ella: Narcís Comadira, Quim Español, Joaquim Nadal o el mateix Puigverd. A tots ells, de fet, se’ls ha convocat a una taula rodona el 22 de novembre per parlar-ne. Eva Vàzquez, a més, ha fet un pas endavant i inclou la mateixa experiència personal de barri.

Arran de l’edició del llibre, també ha nascut una exposició inaugurada al mateix Museu d’Història que es nodreix de dotze espectaculars fotografies de gran format de Puig i d’una de central sobre la tirada de les mosques a la plaça del Vi. Presentades sobre paper de cotó, aquest li aporta a la mostra una dimensió «molt pictòrica».