Opinió | Opinió

L’escriptura manuscrita està en risc d’extinció?

"La comunicació escrita ha d’aconseguir una interrelació personal i generar sensacions de benestar, alegria, i de compartir coneixements i sensacions. Vist així no ens podem permetre que la 'manuscriptura' desaparegui"

Aprendre a escriure no té edat, si hi ha voluntat.

Aprendre a escriure no té edat, si hi ha voluntat. / MANUEL R. SALA

Els àpats en companyia poden ser alguna cosa més que una simple trobada per menjar. Diuen els experts que menjar sempre és millor fer-ho acompanyats i que s’hauria de fer així, com a mínim un cop al dia. Menjar, a part que l’aliment en si és una font de salut, pot sumar un altre actiu de salut, la interactuació social. És a dir, trobar-se per dinar, pot ser una excusa per passar una bona estona, en bona companyia, amb una conversa agradable i a vegades profitosa.

De fet, en alguns tipus d’àpats es parla molt, i es converteixen en una tertúlia. Ara mateix en recordo un, d’àpat, en què durant la conversa va sortir la paraula manuscriptura. «Quina paraula tan bonica», vaig pensar quan la vaig sentir, i vaig intentar recordar quan l’havia sentit per primera vegada i quan va ser el darrer cop i em va ser impossible fer memòria. Llavors, vaig pensar que la prendria com si fos nova: «Però, per què? Doncs, per aprendre».

"Cal dir que, tant la lectura com l’escriptura, proporcionen plaer als seus amants"

Revisem ara, en un moment, el fet que tot i que en totes les llengües del món, es parla molt, i molt més que no pas s’escriu, el fet d’escriure és un bon costum, antic i ben arrelat. Com ho és el de llegir. Encara que hi ha algunes llengües que només són parlades, cosa que les posa en una situació d’alt risc de desaparició.

De fet, mirant la llarga història de la humanitat podem observar que la nostra paraula, la manuscriptura, no és tan antiga. Tot i que s’ha de tenir en compte que l’aparició de la impremta la va frenar i la de l’ordinador l’ha ressituat. En algun lloc consta que, en els manuscrits, s’hi posaven notes al costat, per fer més fàcil i entenedora la seva lectura i la narració. Matisarem que, en escriure, llegir i escoltar, quan hi ha una interrelació social, també hi ha una acció positiva contra la solitud no volguda de moltes persones.

"En escriure a mà, hi ha una especial concentració destinada a relacionar pensaments, idees o sentiments i paraules per dotar-les de sentit que pugui emocionar"

Cal dir que, tant la lectura com l’escriptura, proporcionen plaer als seus amants. En escriure a mà, hi ha una especial concentració destinada a relacionar pensaments, idees o sentiments i paraules per dotar-les de sentit que pugui emocionar. Cal tenir una idea, saber parlar i saber de lletra, és a dir, saber escriure, utilitzant un vocabulari adequat i una destresa suficient per escriure. Fer arribar allò escrit a moltes persones, és important. Però la producció literària dels antics manuscrits no ha estat mai gaire estesa, atesa la dificultat de la seva difusió. Quan un escriu, el text s’ha d’entendre bé i ha d’agradar, tant a l’escriptor/a com al/la lector/a. En el manuscrit, hi ha una relació directa entre les ordres donades pel cervell a la vista i a les mans. El resultat que es busca és una lectura amena, àgil, divertida, entenedora, educadora i que arribi al/la lector/a.

La comunicació escrita ha d’aconseguir una interrelació personal i generar sensacions de benestar, alegria, i de compartir coneixements i sensacions. Vist així no ens podem permetre que la manuscriptura desaparegui. Perquè no ens podem permetre perdre aquest recurs tan valuós.

Quan veiem un infant fent els seus primers gargots, o algú que escriu amb la mirada mig perduda o una mà que, tot i tremolosa, deixa les seves impressions sobre un paper en blanc, sabem que la manuscriptura no ha desaparegut.

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.  Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.  PUBLICIDAD  El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.  Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.  Et pot interessar    El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió