El Perfil | Júlia Barceló Actriu i activista

"La pressió estètica s’ha banalitzat molt"

Barceló va presentar a Figueres el llibre Operació biquini, generant debat entre el públic i, per complementar els actes que s'han fet a Figueres aquest passat cap de setmana, per posar el focus en la pressió estètica

Júlia Barceló va presentar el llibre Operació biquini, a Figueres.

Júlia Barceló va presentar el llibre Operació biquini, a Figueres. / JORDI BLANCO

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Júlia Barceló és actriu, exdirectora teatral i professora a l’Institut del Teatre. A Figueres, l’hem pogut veure recentment com a intèrpret a l’obra Mal de coraçon, amb la companyia La Solitària. Més enllà de la seva carrera professional artística, també és coneguda per fer activisme contra la pressió estètica. Tot i que ha anunciat que abandona la professió per la seva precarització i la inestabilitat de l’ofici, explica que continuarà fent bolos de l’obra aquesta tardor. L’autora també destaca per la publicació del llibre Operació biquini, en el qual parla de temes com la grassofòbia i la cultura de la dieta a través d’una perspectiva body positive. L’obra es va presentar dissabte passat a Figueres com a complement de l’espectacle Bèsties, un monòleg interpretat per la reconeguda actriu Marta Marco i per posar el focus en la violència estètica.

La presentació del llibre de Júlia Barceló, publicat per l’Editorial Flamboyant, es va fer al Cafè del Casino Figuerenc, al costat de la psicòloga figuerenca, especialista en trastorns alimentaris i trauma-EMDR, Laura Albó.

L’obra es va presentar dissabte passat a Figueres com a complement de l’espectacle Bèsties, un monòleg interpretat per la reconeguda actriu Marta Marco i per posar el focus en la violència estètica

Un món hostil

Precisament, assegura Barceló, l’"obsessió" i preocupació per la pressió estètica i tot el que comporta en la vida de les persones té com a origen en part també "el fet d’haver estat tants anys treballat en una professió on l’aparença gairebé ho és tot: no només és que siguis d’una manera, sinó que hi ha molts prejudicis sobre quins personatges pots fer i quins no, els personatges protagonistes sempre han de ser d’una manera, la pressió entre les mateixes companyes i companys de com s’han de cosificar els cossos, que no poden envellir, que s’han de tenir unes corporalitats molt concretes". L’actriu assegura que "és un món hostil per a les persones no normatives, per exemple, i, de fet, la representació que veiem en pantalla, al teatre és mínima".

Davant d’aquesta situació, va començar a compartir per xarxes socials "continguts que anava llegint o que m’interessava comunicar per generar una mica de debat". En aquell moment, Paula Esparraguera, que és l’editora d’Operació biquini, li va semblar que era un tema molt interessant, que es podria articular en un llibre enfocat cap a l’adolescència, però també per a adults. L’obra es va editar postpandèmia i continua més vigent que mai davant els problemes que la pressió estètica comporta a la societat.

"És un pla molt necessari, perquè la pressió estètica, la violència estètica s’ha banalitzat molt, ens han fet creure que era una cosa molt superficial, que només afecta la nostra autoestima a la manera d’entendre els cossos, però va més enllà"

Operació biquini és un llibre de divulgació ficcionada sobre la pressió estètica destinat a joves lectors a partir de dotze anys que pot llegir qualsevol persona. És una guia pràctica que planteja un camí cap a una relació més respectuosa amb el nostre cos i amb els altres. Està escrit des de la perspectiva bodi neutral, és a dir, posa el focus en les experiències vitals que el nostre cos ens permet viure. El llibre aborda una problemàtica malauradament molt actual amb frescor, un llenguatge pròxim i molt d’humor. Amb les il·lustracions de Camille Vannier, dona vida a la història de la Sol, una noia de catorze anys que un dia rep un missatge sobre una festa a la platja a la qual està convidada i com això li suposa un fet molt traumàtic, perquè no està a gust amb el seu cos. "La Sol farà un munt de coses per canviar el seu cos, bàsicament el que li han ensenyat: gimnàs i dieta, fins que s’adona que no és el camí i reflexionarà sobre el fet que hi ha altres maneres de fer les coses, de relacionar-se amb el menjar i amb la pròpia corporalitat emprenent tot un viatge personal", destaca l’autora. "Podria ser la història de qualsevol persona, no vaig voler escriure una història excepcional, sinó una cosa en què tothom se senti reflectit".

L’obra es va editar postpandèmia i continua més vigent que mai davant els problemes que la pressió estètica comporta a la societat

Un tema silenciat

És conscient i assenyala que del tema de la pressió estètica, se’n parla poc, però es mostra satisfeta que darrerament hagi aparegut més a l’esfera pública i que s’estiguin prenent mesures com ara el Pla d’acció per combatre la pressió estètica. "És un pla molt necessari, perquè la pressió estètica, la violència estètica s’ha banalitzat molt, ens han fet creure que era una cosa molt superficial, que només afecta la nostra autoestima a la manera d’entendre els cossos, però va més enllà, afecta les nostres relacions, la nostra relació professional, les nostres vides sexoafectives. Cal pensar en tot el que abraça i cal actuar ja, des que les persones són molt petites", comenta.

Operació biquini és un llibre destinat a lectors a partir de dotze anys que pot llegir qualsevol persona. És una guia pràctica que planteja un camí cap a una relació més respectuosa amb el nostre cos i amb els altres.

Confia que cada cop, afortunadament, se’n parlarà més i des de més àmbits "perquè és una violència molt interseccional". De fet, el nou pla de la Generalitat el Pla d’Acció per Combatre la Pressió Estètica neix amb l’objectiu de donar una resposta política coordinada i transversal a la violència dels cànons estètics que produeixen i perpetuen els estereotips i les discriminacions de gènere, racials i capacitistes. El Pla, pioner al món, inclou una seixantena d’accions, agrupades en 8 àmbits estratègics: Sensibilització, Consum, alimentació i moda, Audiovisual i publicitat, Educació, Salut i atenció especialitzada, Món laboral, Esports, Denúncia. Així i tot, destaca Barceló, encara hi ha poca literatura escrita sobre això, i per aquest motiu es mostra satisfeta que "hi hagi moltes activistes que han parlat i m’alegra que els últims anys s’hagin multiplicat els assajos i estudis al respecte", conclou.

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.  Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.  PUBLICIDAD  El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.  Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.  Et pot interessar    El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió