Visites guiades i tallers per divulgar la riquesa del patrimoni cultural a l'Alt Empordà

La comarca acull una vintena de propostes dins les Jornades Europees, des de divendres i fins diumenge

La Basílica de Castelló, en una imatge d'arxiu.

La Basílica de Castelló, en una imatge d'arxiu. / GERARD BLANCHÉ

Emporda.info

"Patrimoni Viu". Aquest és el lema de l’edició d’enguany de les Jornades Europees del Patrimoni, una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que abraça l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural estenent-se per tot el territori. L’Alt Empordà també s’hi suma amb prop d’una vintena d’experiències: des de xerrades, visites guiades o tallers que tindran lloc des d’aquest divendres i fins diumenge.

Una de les figures essencials entorn el patrimoni són els restauradors. Per conèixer millor la tasca vital que fan, les expertes Núria del Toro i Imma Brull de 4Restaura oferiran una visita a l’església Vella de Sant Andreu de Vila-robau, a Ventalló, per descobrir els processos que van seguir per restaurar fles seves pintures murals romàniques. Serà dissabte a les 12 del migdia i organitza Catalonia Sacra. Aquesta entitat també organitza, el mateix dia a les 4 de la tarda, una visita guiada a la Basílica de Castelló centrant-se en la música en el temps del gòtic a través del retaule major. Una altra visita guiada proposarà un itinerari comentat per conèixer l’art urbà de Figueres, dissabte, a les 5 de la tarda. El dia abans, també a la tarda, s’ofereix al públic apropar-se al patrimoni literari amb un recorregut pels espais vitals i de ficció d’escriptores i escriptors del segle XX vinculats a la ciutat, com Carme Montoriol, Josep Pla, Carles Fages de Climent, Montserrat Vayreda o Maria Àngels Anglada.

Entre les propostes també destaca un taller singular batejat com 'Tastem el passat', al conjunt arqueològic d’Empúries diumenge al matí. Els participants visitaran alguns dels espais de la ciutat romana d’Empúries i tot seguit s’aproparan a la cultura gastronòmica de l’antiguitat preparant junts la recepta d’un pastís de formatge romà, basant-se en les receptes deixades per Apici i Cató.

D’altra banda, diferents museus impulsaran jornades de portes obertes aquests dies: el monestir de Sant Pere de Rodes; la canònica de Vilabertran; el museu de la Cúria-Presó, la Basílica i l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries, així com al museu i el claustre romànic de Peralada. En el cas de Vilafant, diumenge es faran tot d’activitats a Palol Sabaldòria.