Alerta

Una estafa de WhatsApp pot robar-te totes les dades bancàries prement un simple botó

Els ciberdelinqüents fan servir aquesta tàctica a les videotrucades per WhatsApp per accedir al teu compte

Un usuari utilitzant la aplicació de WhatsApp, en una imatge d'arxiu.

Un usuari utilitzant la aplicació de WhatsApp, en una imatge d'arxiu. / @antonbe

Bruna Segura

WhatsApp té gairebé 36 milions d'usuaris actius a l'estat espanyol, una xifra enorme que implica que aproximadament el 75% dels ciutadans utilitzen l'aplicació (dades mensuals). No obstant això, aquest èxit de l'app de missatgeria ràpida de Meta també contrasta amb l'augment de ciberdelictes que s'estan produint a través d'ella, bretxes de seguretat que posen en perill fins i tot les nostres dades bancàries.

Així funciona la nova estafa per robar dades bancàries a WhatsApp

El procés comença amb una videotrucada en què el ciberdelinqüent assegura tenir un problema tècnic. En aquell moment, demana a l''estafat' que comparteixi pantalla amb ell per comprovar si l'error persisteix, insistint que aquesta acció ajudaria a finalitzar amb la situació. Evidentment, aquelles persones que desconeixen la intenció de l'estafador i l'ús de les noves tecnologies poden caure fàcilment a la trampa.

Si donem accés al ciberdelinqüent i compartim pantalla, el que estem fent és que l'altra persona vegi amb claredat tot allò que apareix al nostre dispositiu. Una manera molt senzilla que l'estafador enviï un codi de seguretat per SMS al telèfon que es troba sota el seu control, interceptant-lo i controlant el vostre compte de WhatsApp en pocs segons.

Un cop teniu accés al vostre telèfon mòbil i al vostre compte de WhatsApp, accedir a les vostres dades bancàries és qüestió de temps.