Alliberen 90 tortugues mediterrànies al Cap de Creus

L'objectiu del projecte és restablir la població de tortuga mediterrània a la zona per tal que en pocs anys s'hi mantinguin com a nucli reproductor

La tortuga mediterrània és una espècie qualificada en perill d’extinció.

La tortuga mediterrània és una espècie qualificada en perill d’extinció. / PN Cap de Creus

Emporda.info

Per tercer any consecutiu, el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera ha alliberat tortugues mediterrànies al Cap de Creus. En aquest cas s'han alliberat una norantena i, com sempre, s'ha fet dins el pla de reintroducció de la tortuga mediterrània (Testudo hermanni).

El primer cop que es van alliberar tortugues mediterrànies al Parc Natural de Cap de Creus va ser el 2021, i des de llavors ja s'han alliberat més de dos-cents exemplars d'aquesta espècie. L'objectiu del projecte és restablir la població de tortuga mediterrània a la zona per tal que en pocs anys s'hi mantinguin com a nucli reproductor. En aquest sentit, "les activitats humanes van fragmentar la població que històricament habitava el massís de Cap de Creus i en l'actualitat només es trobaven exemplars aïllats", expliquen des del Parc Natural.

Val a dir que el pla de reintroducció de la tortuga mediterrània té continuïtat. L’any 2024, es començaran a fer els primers treballs de prospecció amb gossos especialitzats per detectar els exemplars amollats i comptabilitzar quants en queden, la seva adaptació i la seva dispersió, i avaluar així la continuïtat del pla de reintroducció.

Qualificada en perill d'extinció

La tortuga mediterrània està qualificada en perill d'extinció pel Catàleg de Fauna Salvatge Autòctona Amenaçada i, per evitar-ne l'extinció a Catalunya, des de fa temps es realitzen programes de reintroducció a diferents Parcs Naturals. I és que aquest no és el primer intent de reintroducció de l’espècie; fa vint anys es van alliberar alguns individus equipats amb emissors amb antenes llargues que van acabar tots depredats. Els darrers anys, s’han estudiat les zones més viables per realitzar la reintroducció analitzant, segons fonts del parc natural, “aspectes com ara la freqüentació humana, la presència de depredadors, la freqüència d’incendis o la presència de parets de pedra”, entre d’altres. Per això, esperen que aquest poc el pla funcioni amb èxit.