El Suprem admet el recurs contra el parc eòlic marí a Roses

Els impulsors confien que la justícia ho declararà "il·legal" i celebren que "res està perdut"

Membres de les entitats contràries al macroparc eòlic marí amb pancartes al Col·legi de periodistes

Membres de les entitats contràries al macroparc eòlic marí amb pancartes al Col·legi de periodistes / ACN

Gerard Vilà

El Tribunal Suprem ha admès a tràmit el recurs presentat per les entitats contràries al parc eòlic de Roses. De fet, el recurs és contra el Pla d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM) aprovat amb un real decret pel govern espanyol, però té la mirada fixada en la unificació del golf de Roses que permetria aixecar el parc eòlic flotant, que des de les entitats consideren "il·legal". Des de la Iaeden-Salvem l'Empordà i la plataforma No al macroparc eòlic assenyalen que aquest pas és "molt important" perquè "demostra que res està perdut". Cal tenir en compte que el procés es troba en un estadi "molt inicial" i, per això, no s'han demanat mesures cautelars, ja que la justícia les podria rebutjar.

Satisfacció entre les entitats que lluiten per evitar la instal·lació de grans molins de vent al golf de Roses, després de veure que el Tribunal Suprem ha admès a tràmit el recurs contenciós administratiu contra el POEM que va aprovar el govern espanyol i que, entre d'altres zones de l'Estat, permet instal·lar aerogeneradors en aquesta zona de l'Alt Empordà. L'advocat de les entitats ecologistes, Eduard de Ribot, ha explicat que confia que l'alt tribunal aturi el projecte i assenyala que, si cal, aniran a Europa a defensar la seva postura.

El recurs argumenta que hi ha irregularitats en el procés d'aprovació, a més de vulneració del principi de cautela. En aquest aspecte, les entitats alerten que els aerogeneradors que es volen instal·lar son flotants i no pas fixes a diferència d'altres zones on també n'hi ha, com Dinamarca. Això suposa un risc perquè només hi ha un cas on s'aplica aquesta tecnologia – Portugal – i, asseguren els ecologistes, que les espècies de peixos han començat a migrar arran de la instal·lació d'aquest tipus de molins.

Un altre dels arguments que fan servir els contraris al parc eòlic és que s'infringeix la integritat de la Xarxa Natura 2000 i consideren que hi ha una falta de motivació en les zonificacions que estableix el POEM. "Creiem que hi ha espais més idonis que el golf de Roses per posar aquests parcs eòlics", assenyala el membre de la Iaeden Raül Domínguez.

"Creiem que hi ha espais més idonis que el golf de Roses per posar aquests parcs eòlics",

A banda, també denuncien una infracció dels principis de planificació de la llei 41/20210 de 29 de desembre de protecció del medi marí i defectes i insuficiències en la avaluació ambiental i en els tràmits de consulta pública i participació ciutadana.

Aposta per parcs petits

Les entitats ecologistes, però, han volgut deixar clar que en cap cas estan en contra de l'energia eòlica i la descarbonització. En aquest sentit, el portaveu de la plataforma No al macroparc eòlic marí, Jordi Ponjoan, ha assenyalat que l'aposta que fan és per la de parcs sostenibles que ajudin a una transició energètica "imprescindible en la societat".

Manifestació en contra de la construcció del parc eòlic marí a l'Escala

Manifestació en contra de la construcció del parc eòlic marí a l'Escala / JORDI CALLOL

"El que no podem admetre són aquests tipus de projectes que només afavoreixen a les grans empreses, que són agressius, especulatius i que responen exclusivament a interessos econòmics", ha assenyalat Ponjoan.

"El que no podem admetre són aquests tipus de projectes que només afavoreixen a les grans empreses, que són agressius, especulatius i que responen exclusivament a interessos econòmics"

Mesures cautelars, més endavant

De Ribot ha explicat que, de moment, no han volgut demanar mesures cautelars ja que "no hi ha un risc imminent" de construcció del parc eòlic. En aquest sentit, l'advocat ha destacat que aquesta mesura la prendran més endavant, si cal, ja que ara mateix el Suprem molt probablement els diria que no.

De fet, de Ribot ha assenyalat que volen anar "pas a pas" i ha remarcat que si el Suprem no els dona la raó hauran d'acudir al Constitucional i, si cal a instàncies europees. Precisament, el professor de la Universitat de Girona Josep Lloret intervindrà aquest dimecres a l'Eurocambra a Brussel·les on parlarà de la problemàtica del macroparc eòlic marí.

Conveni amb la UNIR

Des de la plataforma No al macroparc eòlic marí han destacat que han signat un conveni amb la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR) amb l'objectiu "d'avançar en els objectius comuns en els camps acadèmics, científic i cultural".