Crisi hídrica

Catalunya aixeca l'emergència per sequera i suavitza les restriccions

La mesura afecta alguns municipis de l'Alt Empordà, mentre que altres continuen en fase 1 o 2 d'emergència

Pantà de Darnius-Boadella.

Pantà de Darnius-Boadella. / Eduard Martí

Guillem Costa

El Govern català ha decidit suavitzar les restriccions per sequera i aixecar l'estat d'emergència, el pitjor escenari contemplat pel Pla Especial de Sequera. La mesura afecta alguns municipis de l'Alt Empordà, mentre que altres continuen en fase 1 o 2 d'emergència.

Les pluges dels darrers dies han situat els embassaments dels rius Ter i Llobregat al 25%, quan dos mesos enrere tocaven fons i se situaven al 15% de capacitat. Aquesta millora permet a l'executiu català rebaixar les restriccions a cinc dies de les eleccions. L'emergència afectava uns sis milions de persones, incloent-hi els habitants de l'Alt Empordà i els abastits pel Ter i el Llobregat (Barcelona i àrea metropolitana, Catalunya central, Garraf, Penedès, Vallès i Maresme).

Fins ara, el Govern mantenia que no es podien flexibilitzar les restriccions si l'escenari no era clarament positiu. És a dir, no es volia aixecar la fase d'emergència per haver de tornar-hi al cap d'unes setmanes. Fins al començament del 2025 no s'haurà de tornar a declarar la fase d'emergència, ha assegurat el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort: "La situació actual es podrà mantenir durant aquest estiu sense haver d'aplicar noves restriccions ni tornar a l'emergència". Per la seva banda, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha afirmat que "s'aixequen algunes restriccions perquè les xifres ho permeten, ja vam dir que no preteníem allargar les mesures ni un dia més si l'escenari ho facilitava i ara tenim aigua garantida".

Torna l'excepcionalitat

A partir d'ara, part dels habitants de l'Alt Empordà i la majoria dels de Catalunya estaran en fase d'excepcionalitat. Això significa que el consum mitjà per persona i dia (incloent-hi despeses municipals de serveis i activitats econòmiques) haurà de ser inferior als 230 litres. En emergència, aquest topall se situava en 200 litres per persona i dia.

"Fa tres anys que gestionem la pitjor sequera des que hi ha registres i ho fem sense improvisar, amb decisions difícils i sense anticipar-nos", ha destacat Mascort, que sosté que la ciutadania ha tingut garantida la disposició d'aigua en tot moment gràcies a les decisions preses per l'executiu. "Els que sí que ho han patit són els agricultors, però ara, amb la sortida de l'emergència assegurem un reg mínim als pagesos dels voltants del Ter", ha subratllat el conseller.

VÍDEO | Adaptar-se a la sequera: omplen una piscina de l'Escala amb aigua de mar

ACN

Piscines plenes

A més a més de rebaixar els llindars de consum per a l'agricultura i la indústria, el Govern permetrà les piscines durant l'estiu. Es podran emplenar totes les que ja estiguin plenes parcialment, també les privades, i els municipis ja no les hauran de declarar com a refugi climàtic per obrir-les. Les úniques que no es podran omplir són les que estan buides del tot.

Mascort ha aplaudit l'estalvi emprès a les llars i també per part de pagesos i empreses: "El vector d'aigua ja és una cosa que ha passat a formar part del dia a dia de les cases i les empreses". A més, ha comunicat que es manté el projecte de la dessalinitzadora flotant al port de Barcelona per si les coses es tornen a complicar: "La construirem i es posarà en marxa en cas que sigui necessari. És una solució més que tindrem mentre esperem que el Govern del PSOE construeixi les dessalinitzadores de Blanes (Tordera II) i Cubelles (Foix)".

El Govern també ha assenyalat que durant els darrers mesos s'ha apostat per no activar la interconnexió per traslladar aigua de l'Ebre fins a Barcelona: "Hem tancat la porta al transvasament de l'Ebre i hem reduït el cabal del Ter que arriba a Barcelona".