Figueres és una de les ciutats on més han crescut els delictes en el darrer semestre

Palafrugell és la primera comarca gironina on més ha augmentat la delinqüència entre gener i juny, i va seguida de Blanes, Figueres i Girona

El tràfic de drogues i les estafes informàtiques són els delictes que pugen més el primer semestre a Girona

Dos agents dels Mossos d'Esquadra en una imatge d'arxiu.

Dos agents dels Mossos d'Esquadra en una imatge d'arxiu. / EUROPA PRESS

Eva Batlle

Palafrugell torna a ser la ciutat on hi ha hagut un creixement més important dels delictes aquest primer semestre. Si s'analitza la criminalitat convencional, aquesta ha pujat un 40,6% i s'han tractat 454 casos. Les dues infraccions penals que més han pujat són els robatoris amb violència i intimidació que han escalat un 160% passant de 5 a 13 i els robatoris de vehicles. Que també han pujat en el mateix percentatge i nombre. La cibercriminalitat també ha crescut en grau més baix, en un 12,4% i s'han denunciat 100 fets. D'aquests, 96 eren estafes.

Palafrugell és juntament amb Blanes, Figueres i Girona les ciutats on han pujat els delictes aquest primer semestre. La segona ciutat amb més fets delictius convencionals és la capital de l'Alt Empordà on hi ha hagut un 9,3% més de delictes denunciats. El que més ha patit aquesta crescuda és la sostracció de vehicles. Ha pujat un 42,9% i hi ha hagut 30 casos denunciats. La cibercriminalitat també ha escalat però amb menor mesura (13,8%) i la policia ha tractat 214 fets, d'aquests 207 eren estafes informàtiques.

El tercer lloc l'ocupa Blanes amb un increment del 2% dels delictes convencionals (919) en el primer semestre. Aquí cal destacar l'increment de casos de tràfic de drogues (266,7%) que ha tancat el semestre amb 11 casos. També han pujat destacadament (60,9%) els robatoris violents, passant de 23 a 37. En aquesta ciutat de la Selva també ha pujat el cibercrim, en concret un 57,1%. El ciberdelicte rei és l'estafa informàtica amb 154 casos, un 57,1% més que fa un any. 

Finalment, a la ciutat de Girona també cal subratllar que hi ha hagut un repunt de la criminalitat convencional però menor, de l'1,7%. La infracció penal que més ha pujat són el conjunt de delictes sexuals que s'han incrementat un 40% passant de 25 a 35 aquest semestre. S'han denunciat un 18,2% més de violacions, en total 13. I la resta de delictes d'aquest grup han patit un increment rellevant, d'un 57,1% (22). El cibercrim també segueix la tònica que la resta de municipis i ha pujat, en aquest cas un 27,3% (616 casos). El global d'estafes informàtiques puja encara més, un 30% (26).

A la resta de ciutats de la província hi ha una davallada de la criminalitat convencional, a destacar Banyoles on cau un 19,5%. S'hi han denunciat 420 infraccions penals per davant de les 522 de fa un ant. Un dels delictes que pateix una davallada més important és el robatori amb violència i intimidació que passa de 12 a 2 casos (-83,3%).

El tràfic de drogues i les estafes informàtiques són els delictes que pugen més el primer semestre a Girona

El tràfic de drogues i les estafes informàtiques són els delictes que més han crescut a Girona durant el primer semestre. El global de la criminalitat convencional ha patit una petita davallada, de l'1,6%% i en total, els cossos policials han tractat 18.345 infraccions penals en sis mesos. 

El tràfic de drogues és el que més ha pujat en una província on el cultiu, venda i tràfic de marihuana segueix molt present. A banda, també és una àrea de pas de molts traficants que porten la droga cap al nord d'Europa. Això provoca, per tant, que els decomisos de droga siguin constant i també, el desmantellament de la marihuana. En una entrevista recent la comissària dels Mossos d'Esquadra i cap de la Regió a Girona, Sílvia Catà assegurava que la marihuana era "un problema" i també reconeixia que és el delicte que més puja a la província. Per tant, no és estrany veure com el tràfic de drogues s'hagi incrementat en un 28,3% el primer semestre i que en sis mesos, les forces policials presents al territori hagin treballat en 290 casos en contra dels 226 de l'any anterior. Molts d'ells, són per casos relacionats amb la marihuana. Tot i que també s'han fet intervencions d'altres tipus de drogues i en tot tipus d'àmbits, fins i tot el marítim.

El tràfic de drogues s'ha incrementat un 28,3% el primer semestre, i en sis mesos les forces policials han treballat en 290 casos a la demarcació

L'altre delicte que també s'ha incrementat i forma part de l'anomenada criminalitat convencional és la sostracció de vehicles. Hi ha hagut 289 casos per davant dels 259 de l'any anterior, segons l'últim Balanç de Criminalitat del Ministeri de l'Interior. Això representa un 11,6% més de casuística. Finalment, la tercera i última infracció penal que ha anat a l'alça entre gener i juny són els delictes greus i menys greus de lesions i baralles tumultuàries. Aquest ha patit un increment de l'11,4% i ha suposat 234 fets a estudiar per la policia. En aquest tipus d'enfrontaments hi sol haver presència d'armes blanques o objectes contundents que provoquen, per tant, un risc pels implicats. En cas d'haver-hi lesions, algunes solen ser greus i fins i tot, algun d'aquests enfrontaments ha acabat amb alguna víctima mortal.

La resta de criminalitat convencional ha anat a la baixa, cal destacar que els robatoris amb violència i intimidació han patit una petita davallada del 0,9% i se n'han denunciat 439. També hi ha hagut menys casos de robatoris en domicilis, un delicte que ha caigut un 3,1%, però que segueix ben present a l'agenda policial. En aquest cas en sis mesos s'han denunciat 1.305 fets d'aquest tipus. Els delictes sexuals que portaven els últims anys a l'alça es pot veure com aquest semestre han baixat però només un 3%. En global, la policia n'ha tractat 163. D'aquests, 60 eren agressions sexuals amb penetració. Les violacions de fet, han caigut en un 6,3%, ja que l'any anterior en van ser 64.

Més cibercrim

La cibercriminalitat, en canvi, ha patit un increment destacat en el primer semestre i no dona treva a la policia. Ha crescut un 22,4% i s'han acumulat 3.963 infraccions penals comeses o que s'han realitzat a través de l'espai cibernètic. Aquests tipus de delictes no paren de créixer i això ha provocat que els cossos policials cada cop tinguin més especialistes en aquest camp i fins i tot, s'han impulsat unitats que s'hi dediquen exclusivament.

La reina del cibercrim és i continua essent l'estafa informàtica. N'hi ha moltes variants i només en sis mesos se n'han denunciat 3.852 a la província de Girona. Això representa que cada dia se'n tractin més de 21 casos de mitjana. Aquests enganys cibernètics han pujat també entre gener i juny i els cossos policials n'han treballat un 24,4% més de casos.La resta de ciberdelictes en canvi han caigut en un 20,7% en un any i se n'han tractat 111.

Si es sumen els dos tipus de criminalitat: la convencional i la cibernètica, el total de delictes ha pujat un 1,9% a la província en el primer semestre amb un total de 22.308 fets.

Subscriu-te per seguir llegint