Alliberen 41 dones a França que obligaven a prostituir-se a través de dos «call centers», un situat a Figueres

La Policia Nacional desarticula una banda de proxenetes junt amb les policies d'Itàlia, França i la procuradoria de la República Dominicana

A Figueres es detenen tres persones i en el centre logístic de la ciutat els integrants de l'organització simulaven ser les dones que proporcionarien els serveis sexuals i concertaven les trobades amb els clients

Les víctimes eren explotades sexualment en pisos de França i la gestió de les cites es feia des d'Itàlia i Catalunya

Un agent de la Policia Nacional, en una imatge d'arxiu

Un agent de la Policia Nacional, en una imatge d'arxiu / CNP

E. B.

La policia ha alliberat 41 dones a França a qui obligaven a prostituir-se a través de dos "call centers", un d'ells situat a Figueres.

Agents de la Policia Nacional juntament amb les Policies de França i d'Itàlia i la Procuradoria de República Dominicana han fet una investigació conjunta en què han desarticulat una organització de proxenetes i alliberat les dones que eren explotades en molts pisos de cites de França.

Els implicats traslladaven les víctimes cada pocs dies a diferents ciutats, cosa que impedia que poguessin establir vincles i que dificultava la detecció de l'activitat criminal.

Els clients creien que parlaven amb les víctimes, quan eren els mateixos membres de la xarxa criminal els que gestionaven i decidien sobre les condicions dels serveis sexuals. Això es feia des dels "calls centers", un d'ells ubicat a Figueres. A la capital de l'Alt Empordà han detingut tres persones i en el centre logístic de la ciutat els integrants de l'organització simulaven ser les dones que proporcionarien els serveis sexuals i concertaven les trobades amb els clients.

En tota l'operació han arrestat 10 persones i els acusen de ser presumptes autors de delictes de tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació sexual, pertinença a organització criminal, delictes relatius a la prostitució i blanqueig de capitals. La policia ha intervingut dos vehicles d'alta gamma, més de 70 000 euros en efectiu, més de 100 telèfons mòbils, joies, rellotges i documentació relacionada amb la investigació en el dispositiu policial.

Turisme sexual

La banda disposava de dues bases logístiques a manera de call center a Figueres i l'altre al municipi italià de Rho. Des d'aquestes seus, els membres de l'organització publicaven els anuncis sexuals, gestionaven les trucades dels clients, establien les cites sexuals, les reserves dels bitllets de tren per als desplaçaments de les víctimes, els apartaments on s'exercia l'explotació i la comptabilitat de l'activitat il·legal.

Els principals responsables de la xarxa posteriorment van establir una tercera seu logística, ubicada a la República Dominicana, des d'on gestionaven els anuncis de prostitució en pàgines web, les trucades dels clients i el desplaçament de les víctimes a noves ciutats, cosa que es realitzava cada pocs dies seguint el model conegut com a "sex-tour".

Aquest sistema es basa en una forma de turisme amb el propòsit de mantenir relacions sexuals amb persones que exerceixen la prostitució. La freqüència d'aquests viatges impedia que les víctimes poguessin establir vincles a les ciutats a què eren traslladades i més dificultava la detecció de l'activitat criminal, indica la policia.

Els clients creien que durant les trucades parlaven amb les víctimes, però en realitat eren gestionades des del call center i els implicats no donaven opció a les víctimes sobre el servei sexual que havien d'oferir i sota quines condicions.

Els investigadors han corroborat que els membres de l'entramat criminal recaptaven els diners que obtenien de les víctimes amb l'exercici de la prostitució i es desplaçaven a França per recollir l'efectiu, encara que també es feia el pagament mitjançant transferència. Des de França es tornava a remetre a la República Dominicana.

Investigació policial

L'operació es va iniciar en descobrir anuncis de serveis sexuals a pàgines web franceses gestionats des d'Espanya. L'organització tenia implicats a França que facilitaven les habitacions per a l'explotació de les víctimes. Els propietaris dels immobles on eren traslladades, sabien que s'hi exercia la prostitució i fins i tot participaven en la publicitat dels serveis sexuals.

En la investigació hi han participat Policia Nacional, la Policia Nacional francesa, agents italians i la Procuradoria Especialitzada de Tràfic de la República Dominicana. La investigació va culminar amb l'alliberament de 41 víctimes d'explotació sexual a França i l'arrest d'un total de 10 persones. A banda s'han realitzat 20 entrades i registres, tres a Figueres, 14 a França, dues a Itàlia i un a la República Dominicana.

Facilitats per denunciar

Aquesta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra el Tràfic d'Éssers Humans amb objectius d'explotació sexual. La Policia Nacional recorda que compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, i recorda que no queda reflectida la trucada a la factura telefònica.