Opinió | Espais blaus

Dessaladores

"Aquestes instal·lacions haurien de ser temporals o provisionals, per l’emergència, per sortir del pas"

La platja Nova de Roses.

La platja Nova de Roses. / GEMMA TUBERT

La solució que finalment s’ha adoptat, per fer front a l’emergència per sequera, fa respirar tranquils els ajuntaments de l’Alt Empordà i no diguem ja als de la badia de Roses. Deixem Barcelona amb la seva gegantina dessaladora, que ha de tenir una anàlisi diferent. Potser se salva la campanya electoral, però, sobretot, la temporada turística, ja que s’estava arribant al límit amb l’aigua de boca, amb un pantà de Boadella-Darnius quasi esgotat i un nivell de consum quasi no publicable...

Si bé ens hem de sumar, com a ciutadans i com a població que viu i treballa tot l’any aquí, a aquest «respirar», en el sentit de tenir la tranquil·litat de tenir aigua de boca assegurada els pròxims mesos davant d’una sequera persistent, no faríem bé si ens acomodem amb aquestes instal·lacions, ja que són 12 dessaladores dins la badia de Roses, a tocar de ports, platges i passeigs marítims, o pel nul impacte econòmic, perquè aquestes 12 dessaladores van a càrrec al 50% de la Generalitat i el Consorci d’Aigües Girona-Costa Brava, on ni els ajuntaments, ni els hotelers, ni la població notarem a les nostres butxaques aquesta despesa milionària. No obstant això, aquestes instal·lacions haurien de ser temporals o provisionals, per l’emergència, per sortir del pas, però preparant ja amb temps, a un any vista, el que ha de ser l’alternativa per a tenir l’aigua necessària en un context d’emergència climàtica i de sequera, com és la reducció del consum. Com diu Elisa Bardalet, de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC «estarem intentant pal·liar una conseqüència del canvi climàtic, que és la sequera, però a la vegada, contribuint a incrementar-lo», amb un doble impacte ambiental, per una banda, amb un alt consum energètic, amb més emissions de CO2, i, per l’altra, amb la salmorra, la sal excedent en el procés de potabilització, que anirà a parar al mar, un mar ja de per si molt escalfat els darrers temps (juliol passat vàrem arribar als 29º a Roses).

Per tant, és urgent, el dia 1 de novembre, passada ja la temporada turística, implementar un gran programa de sensibilització ambiental ciutadana, a cada ajuntament, per portar barri a barri, empresa a empresa, porta a porta, la nova cultura de l’aigua que necessitem i que no caurà del cel, ni amb anuncis publicitaris ni amb l’optimisme tecnològic que l’administració està traslladant a la ciutadania amb les dessaladores. I que, simultàniament, la Generalitat, Diputació, ACA i Consorci d’Aigües, facin el mateix amb els ajuntaments, per implementar ja més recursos per una nova gestió del cicle de l’aigua. Sense aquestes dues línies d’acció simultànies, convertirem la badia de Roses en una caldera.

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.  Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.  PUBLICIDAD  El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.  Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.  Et pot interessar    El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió