Les primeres investigacions dels Agents Rurals apunten com a causa de l'incendi de Roses una crema de restes vegetals mal apagada. El cap del cos a l'Alt Empordà, Xavi Rodríguez, ha explicat que les flames van començar a la zona del Mas Oliva i que estan investigant si la crema s'havia comunicat –en aquesta època de l'any només s'han de comunicar- i es va fer abans o després de les deu del matí, moment en què es va activar el Pla Alfa 2 que prohibeix aquest tipus de cremes. "Ho estem investigant i, fins i tot, podria ser anterior i si va quedar una petita brasa, amb el vent hauria pogut revifar", ha detallat Rodríguez.

L'incendi continua actiu, tot i que els Bombers confien en poder estabilitzar-lo al llarg de les properes hores. Continua preocupant el flanc dret, de la zona de Montjoi, i les revifalles que el vent està provocant. El balanç dels Agents Rurals rebaixa les últimes xifres i situa en prop de 400 hectàrees la superfície afectada.

Rodríguez ha dit que estan investigant si es va fer a mig matí quan ja no es podia encendre foc i es va apagar malament o, fins i tot, si era anterior i va quedar alguna brasa encesa. "S'ha de tenir en compte al cim ahir hi havia cops d'entre 80 i 100 quilòmetres per hora", ha remarcat Rodríguez. "Estem treballant en aquesta hipòtesi però encara no podem confirmar-ho", ha afegit.

D'altra banda, els Rurals han fet un recompte final de la superfície afectada i han rebaixat les xifres inicial. En total, calculen que les flames han calcinat entre 390 i 395 hectàrees. A hores d'ara, l'incendi continua actiu, tot i que els Bombers confien en poder estabilitzar-lo al llarg de les properes hores.

Continua preocupant el flanc dret, de la zona de Montjoi, i les revifalles que el vent està provocant. Hi treballen més d'un centenar d'efectius, una vintena d'unitats d'aigua i diversos mitjans aeris. El cap de la Regió d'Emergències a Girona, Jordi Martín, ha explicat que al migdia s'han afegit dos hidroavions de major capacitat als tres efectius que hi treballen des del matí.

Inversió en prevenció

La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, ha tornat a fer una crida a la prudència davant la situació d'extrema sequera que viu la comarca i el país. En aquest sentit, ha recordat que les vinyes i les pistes forestals han actuat de tallafocs i ha recordat que el pla de prevenció d'incendis per als propers quatre anys "multiplica per sis" la inversió en aquesta matèria.

Segueix el minut a minut de l'incendi aquí:

En directe

Última actualització 09:21

Hi ha cinc vehicles a la zona remullant un petit congost de difícil accés, al flanc dret, on ha sortit alguna fumarola de forma intermitent

CONTROLAT: Els Bombers donen per controlat el foc de Roses, que ha cremat 433 hectàrees de superfície forestal

Els Agents Rurals pugen a 433,89 hectàrees la zona afectada. De les quals, 431,85 són dins del Parc Natural del Cap de Creus.

Joan Delort - Director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments: "Ara mateix no hi ha cap situació que ens preocupi, però com en tot incendi, fins que no estigui apagat i extingit sempre hem d'estar amatents"

ESTABILITZAT: hi treballen 54 dotacions terrestres i tres mitjans aeris que remullen la zona per evitar revifalles

Missatge del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer:

A la zona afectada pel foc ha tornat a bufar tramuntana, i es preveu que aquest fet s’allargui durant tot el dia

Hidroavions de l'Exèrcit de l'Aire s'incorporen a l'extinció de l'incendi de Roses

Canadair CL 215T 415 Trànsit Aeri de Catalunya

Tot i que els Bombers confien en poder estabilitzar-lo al llarg de les properes hores, continua preocupant el flanc dret, de la zona de Montjoi, i les revifalles que el vent està provocant.

Bombers informa que l'incendi ha cremat una superfície provisional de 392 hectàrees, la majoria dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus. Tot al terme municipal de Roses

Els diferents operatius al Centre de Comandament Avançat (CCA) del parc de Bombers de Roses fan una nova reunió de coordinació

Reunió de coordinació entre els diferents operatius al Centre de Comandament Avançat (CCA) Protecció Civil

Segons informa l'Ajuntament de Roses, actualment hi treballa 1 helicòpter i 2 avionetes, amb la previsió que se n’incorporin dues més arribades de Madrid

Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que el foc s’hauria originat arran d’una crema mal apagada

La Creu Roja ha activat diversos vehicles d'avituallament i voluntariat per donar servei i col·laboració en l'incendi forestal de Roses. El dispositiu logístic de Creu Roja s'ha activat de matinada.

Diversos vehicles d'avituallament i voluntariat col·laboren en el foc de Roses CREU ROJA

El cap de la Regió d'Emergències de Girona, Jordi Martín, ha insistit en que cal ser prudents però que esperen estabilitzar-lo al llarg del dia d'avui, tenint en compte que el vent ha afluixat i que s'hi han incorporat mitjans aeris.

Veure més