Els Bombers de la Generalitat confien que podran estabilitzar durant aquest dimarts l'incendi forestal de Roses. El foc, que continua actiu, ja ha arribat a mar. Els Bombers de la Generalitat han intensificat les tasques d'extinció dels dos flancs i hi treballen amb una quarantena de dotacions terrestres i tres d'aèries -dos avions de vigilància i un helicòpter bombarder-.

Segons informa l'Ajuntament de Roses, aquest migdia hi treballen 1 helicòpter i 2 avionetes, amb la previsió que se n’incorporin dues més arribades de Madrid.

Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que el foc s’hauria originat arran d’una crema mal apagada.

Segons les dades d'última hora del cos de Bombers, el foc ha cremat una superfície provisional de 392 hectàrees, de les quals 388 són dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus. Tota la superfície afectada és dins del terme municipal de Roses.

10

Imatges aèries de l'incendi forestal de Roses ACN

Els Bombers estan més a prop d'estabilitzar l'incendi de Roses. Així ho ha assegurat el cap de la Regió d'Emergències de Girona, Jordi Martín, que ha insistit en que cal ser prudents però que esperen estabilitzar-lo al llarg del dia d'avui, tenint en compte que el vent ha afluixat i que s'hi han incorporat mitjans aeris.

A hores d'ara, preocupa la zona del cap, que ha impactat contra el mar, i que afecta cala Murta i Montjoi però que ja no temen que el foc s'estengui cap a Cadaqués, per la zona del Pic de l'Àguila. "No hem de patir perquè arribi al miler d'hectàrees, que és el que havíem valorat a primera hora de la nit", ha explicat Martín.

Martín ha insistit que l'incendi continua actiu però que hi treballaran intensament durant el dia d'avui per "acotar" la superfície. Tant Martín con la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, han cridat a la prudència i a extremar les precaucions per evitar nous focs com aquest. Sobretot, tenint en compte que la zona viu un llarg període de sequera i acumula més de 80 dies sense que hagin caigut més de 5 litres.

"Estem vivint una situació de sequera i cal extremar totes les possibilitats d'ignició", ha dit. Martín ha explicat també que els Agents Rurals encara estan investigant les causes però ha detallat que el foc va començar cap a un quart de dotze de la nit a la zona del Mas Oliva. Concretament, a tocar del Mas de l'Alzeda, que esta abandonat.

L'incendi també ha obligat a confinar 14 persones en un hotel, molts d'ells treballadors de la Ciutat de Vacances de Cala Montjoi, i tres persones d'una mateixa família que s'han evacuat en un altre hotel.

En ple Parc Natural de Cap de Creus

El director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu, ha explicat que tota la superfície afectada es troba dins del parc i que una part, a més, està catalogada com a paratge natural d’interès nacional (PNIN). "Ha cremat sobretot vegetació arbustiva", ha dit. Malgrat això, ha assegurat que "la part positiva" és que com que s'ha produït en ple hivern no suposa greus problemes per a les aus i els rèptils. "A més, el perímetre està envoltat de vinyes i pastures, que fan de tallafocs natural", ha afegit.

Tot i això, Feliu ha insistit que estem en una època "extremadament seca" que, sumada a la tramuntana, propicia que quan es declara un incendi es propagui "molt ràpid". "El parc, a més, és un lloc on els focs són recurrents i la vegetació que hi ha ho estimula", ha remarcat.

Segueix el minut a minut de l'incendi aquí:

En directe

Última actualització 09:21

Hi ha cinc vehicles a la zona remullant un petit congost de difícil accés, al flanc dret, on ha sortit alguna fumarola de forma intermitent

CONTROLAT: Els Bombers donen per controlat el foc de Roses, que ha cremat 433 hectàrees de superfície forestal

Els Agents Rurals pugen a 433,89 hectàrees la zona afectada. De les quals, 431,85 són dins del Parc Natural del Cap de Creus.

Joan Delort - Director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments: "Ara mateix no hi ha cap situació que ens preocupi, però com en tot incendi, fins que no estigui apagat i extingit sempre hem d'estar amatents"

ESTABILITZAT: hi treballen 54 dotacions terrestres i tres mitjans aeris que remullen la zona per evitar revifalles

Missatge del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer:

A la zona afectada pel foc ha tornat a bufar tramuntana, i es preveu que aquest fet s’allargui durant tot el dia

Hidroavions de l'Exèrcit de l'Aire s'incorporen a l'extinció de l'incendi de Roses

Canadair CL 215T 415 Trànsit Aeri de Catalunya

Tot i que els Bombers confien en poder estabilitzar-lo al llarg de les properes hores, continua preocupant el flanc dret, de la zona de Montjoi, i les revifalles que el vent està provocant.

Bombers informa que l'incendi ha cremat una superfície provisional de 392 hectàrees, la majoria dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus. Tot al terme municipal de Roses

Els diferents operatius al Centre de Comandament Avançat (CCA) del parc de Bombers de Roses fan una nova reunió de coordinació

Reunió de coordinació entre els diferents operatius al Centre de Comandament Avançat (CCA) Protecció Civil

Segons informa l'Ajuntament de Roses, actualment hi treballa 1 helicòpter i 2 avionetes, amb la previsió que se n’incorporin dues més arribades de Madrid

Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que el foc s’hauria originat arran d’una crema mal apagada

La Creu Roja ha activat diversos vehicles d'avituallament i voluntariat per donar servei i col·laboració en l'incendi forestal de Roses. El dispositiu logístic de Creu Roja s'ha activat de matinada.

Diversos vehicles d'avituallament i voluntariat col·laboren en el foc de Roses CREU ROJA

El cap de la Regió d'Emergències de Girona, Jordi Martín, ha insistit en que cal ser prudents però que esperen estabilitzar-lo al llarg del dia d'avui, tenint en compte que el vent ha afluixat i que s'hi han incorporat mitjans aeris.

Veure més