L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha declarat l'estat de prealerta als embassaments del sistema Ter Llobregat, a la capçalera del Llobregat i a la unitat de Prades-Llaberia per la sequera. Alhora manté l'alerta en l'àmbit del Fluvià-Muga. Des de principis de febrer, quan les reserves dels embassaments del Llobregat i del Ter es van situar per sota del 60% (actualment estan al 56%), es van començar a activar de manera automàtica mesures per reduir el ritme de descens dels embassaments, incrementant la producció de les dessalinitzadores, que actualment funcionen al 85% (abans del llindar de prealerta, el règim de producció era del 30%).

En l'escenari de prealerta no hi ha previstes restriccions i les mesures van encaminades a ampliar l'ús de recursos no convencionals (dessalinització). També es prepara la possible activació dels pous de sequera i l'aigua regenerada, a més de comprovar els plans d'emergència amb els ens locals i les entitats d'abastament d'aigua i de la preparació dels primers bans municipals.

L'aqüífer del Fluvià Muga, que abasteix 22 municipis de l'Alt Empordà, se situa a 15,8 metres sobre el nivell del mar, tenint en compte que en el moment de la declaració d'alerta, l'octubre del 2021, estava en 15,4 metres. Tot i la recuperació des del novembre, el volums actuals no permeten sortir de l'escenari d'alerta, subratlla l'ACA.

Per això es mantenen les mateixes limitacions i restriccions als diferents usos que s'abasteixen de les xarxes d'aigua potable. Es limita el reg de jardins i zones verdes, es prohibeix omplir les fonts ornamentals o netejar els carrers i es limita l'ompliment de piscines. També es limita el consum global d'aigua per abastament a 250 litres per habitant i dia.

Alhora, el reg agrícola es redueix un 25%, els usos ramaders un 10%, els industrials un 5%, els recreatius que impliquin el reg un 30% i la resta d'usos recreatius un 5%.

Els 22 municipis afectats per aquest escenari d'alerta, tots ells dins la comarca de l'Alt Empordà, són Agullana, l'Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.

Les unitats Anoia-Gaià, la capçalera del Ter, els embassaments Darnius-Boadella i Riudecanyes, Empordà, l'estany de Banyoles, Mig Llobregat i Serralada Transversal ja estaven en situació de prealerta arran de la falta de pluges. Aquest dilluns l'ACA ha informat per via telemàtica els municipis afectats de la nova situació. Al llarg d'aquesta setmana es preveu publicar la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), on s'actualitza l'estat de la sequera, que es revisa cada mes.

Finalment l'ACA alerta que els indicadors de sequera pluviomètrica, que fan referència únicament a la pluja caiguda en els darrers 12 mesos respecte els valors normals, segueixen empitjorant. 4 de les 18 unitats de explotació se situen en estat de sequera pluviomètrica severa i 10 pugen a extrema arran de la falta de pluges dels darrers mesos.

Encara es mantenen en normalitat per pluviometria 4 unitats (aqüífer plioquaternari de Tarragona, capçalera del Llobregat, Consorci d'Aigües de Tarragona i Prades Llaberia), tot i que amb valors dels indicadors que han empitjorat respecte dels mesos anteriors. Aquest escenari de sequera pluviomètrica no comporta restriccions en els usos.