Les xarxes bullen amb la afirmació d'aquesta 'influencer': “El càncer de pell no te'l provoca el sol, sinó la crema solar”

Els experts afirmen que estem davant d'una epidèmia silenciosa d'aquesta patologia

Dues persones posant se crema solar.

Dues persones posant se crema solar. / GUSTAVO SANTOS

Adriana Quesada

Un vídeo a la plataforma TikTok en què una influencer, acumula un milió de seguidors, anomenada Noemi Hopper s'ha convertit en viral assegurant que la crema solar és la veritable causa del càncer de pell. “Resulta que el càncer de pell està creat per una deficiència de la vitamina D. Quan el sol et dóna a tu al cos crees vitamina D, però quan t'apliques crema solar estàs creant una barrera que no permet que aquesta vitamina D es produeixi ”, relata en aquest vídeo que ja acumula gairebé quatre milions de visites i que segueix públic al seu perfil. Segons aquesta influencer, aquest és el motiu pel qual “els milionaris” no usen crema solar i prefereixen aplicar-se “greix animal”.

Tot i que els comentaris d'aquest vídeo estan plens de gent cridant-li l'atenció per desinformar amb un tema tan greu com aquest, la veritat és que acumula més de 200 mil m'agrada i comentaris d'acord amb allò que diu, cosa que suposa que hi hagi gent que sí que estigui creient en la seva paraula i prenent la decisió arriscada de deixar d'aplicar-se crema solar.

Càncer de pell

Com era d'esperar, gairebé tot el que diu aquesta influencer és mentida i les seves afirmacions no són més que perill per a la salut pública. Segons assenyala el doctor Emilio del Río, dermatòleg de la clínica Dermalar, “hi ha un molt petit percentatge de veritat i una gran part de disbarats en allò que compta”.

Efectivament, la vitamina D és essencial per a l'ésser humà i la seva absència suposa un gran problema per a la salu, ja que entre altres coses, ajuda a absorbir el calci que els nostres ossos necessiten per mantenir-se forts. No obstant això, cal tenir present que l'exposició al sol sense prendre cap mena de precaució pot causar melanomes i carcinomes, sent el primer és el càncer de pell més agressiu.

“Estem en una revisió dels nivells de vitamina D, ja que probablement siguin uns nivells teòrics excessius. Ara bé, cal assegurar que la baixa vitamina és la que produeix el càncer de pell és un disbarat absolut”, assegura Emilio del Río. I és que cal tenir en compte que els arguments de Noemi Hopper se sostenen en alguna cosa, segons sembla: els seus amics milionaris. “Posar l'exemple dels milionaris ja és per si mateix una cosa absurda. Ella mateixa està plena de pigues, si es pon al sol sense mesures de protecció corre molt de risc”, assegura el dermatòleg.

Greix animal com a protector

La crema solar és un dels avenços més importants de l'època, ja que l'ús del sol de forma recreativa és una cosa que només fa l'ésser humà. Anys enrere, els nostres besavis no disposaven de fotoprotector, però tampoc sortien al carrer a hores de molta exposició i anaven sempre tapats. En l'actualitat, “ens despullem a hores de molt de sol i ens exposem, cosa que no fa cap altre animal, ja que el normal és que esperin que baixin les temperatures”.

Amb aquest estil de vida que hem adoptat com a societat, cal prendre precaucions i la gran solució és la protecció solar. “Avui estem vivint una autèntica epidèmia de càncer de pell, no podem consentir que hi hagi persones sense cap formació dient aquestes barbaritats al públic”, demana el doctor.

Tot i això, Noemi Hopper no només assegura que el protector és la veritable causa del càncer, sinó que també aporta una nova solució. Igual que els seus suposats amics, recomana l'ús de greix animal com a forma de protecció. “Això ja té dos problemes enormes, perquè el greix animal no té cap capacitat de protecció i, per sobre, produeix grans”, assegura el dermatòleg.

Cal tenir en compte que per a aquells que no es vulguin posar crema solar o, per exemple, els que tenen al·lèrgia a algun dels seus components també hi ha la possibilitat de prendre precaucions. I és que l'ús de roba fresca però que tapi el cos i no exposar-se al sol a les hores on més incideix, com és el cas de les dotze del matí o les tres de la tarda.

Conseqüències

Les declaracions d'aquesta influencer, carregades de desinformació i manca de responsabilitat, també són una ofensa per a totes aquelles persones que pateixen o han patit càncer de pell. Cal recordar històries tan impactants com la de la influencer Patricia Rite, que va morir l'abril passat a causa d'un melanoma. Aquesta jove, malgrat el seu trist final, va donar visibilitat a aquesta realitat a les seves xarxes socials compartint tot el procés que va estar vivint. Com ella mateixa deia, “tot va començar amb una piga”.

A més, cal tenir en compte que, segons l'estudi: Mortalitat del càncer de pell a Espanya: taxes de mortalitat ajustades per província i factors de risc relacionats, realitzat per els experts següents: Alcalá Ramírez, Hernández Rodriguez, Sendín Martín, Ortiz Alvarez, Conejo Mir i Pereyra Rodriguez, a Galícia la taxa de mortalitat per càncer de pell és de 2,5 punts.

Aquestes dades sumades a la gran repercussió que té el vídeo de Noemi Hopper mostren la manca de responsabilitat d'alguns personatges públics a l'hora de llançar certs missatges que poden posar en perill la salut de la seva audiència. I és que no es poden fer afirmacions d'aquest tipus sense tenir present el coneixement científic, que es basa en l'observació acumulada i l'experiència. Potser als “milionaris” els funcioni fer servir com a fotoprotector greix animal, però la gent ha de seguir tenint present que el càncer de pell existeix, és perillós i un dels seus majors combatents és el protector solar.

El 2018, a Sílvia li va aparèixer una taca al braç que no semblava una piga, però tampoc estava segura del que era. Com que ella tenia por d'aquesta malaltia, va anar ràpidament a un dermatòleg, on li van assegurar que era a causa d'uns fongs i li van donar un tractament amb pomada. No se li va anar del tot, però va creure que era normal. Va ser el 2022 quan aquesta taca va començar a empitjorar: “Sempre diuen que les taques que cal vigilar són les que canvien de forma i de color, que era exactament el que passava a la meva”, assegura. Tot i que al principi es va resistir a anar al dermatòleg, va acabar acudint a causa de la preocupació. “La veritat és que no feia bona pinta. Quan vaig anar al doctor i la van veure em van dir que m'havien de treure la taca i fer una biòpsia per comprovar si hi havia alguna cosa maligna”, explica. Va ser així com el doctor li va fer un petit tall al braç, d'on li va extreure un tumor que va resultar ser un carcinoma, el tipus més comú de càncer de pell. “Vaig tenir molta sort perquè no hi havia més zones afectades, així que me'l van treure i ja em vaig quedar tranquil·la”, assegura.

És així com, malgrat el primer diagnòstic erroni, Silvia va aconseguir arribar a temps perquè el càncer de pell no tingués cap mena de conseqüència greu. Tot i això, no tots els casos són com el de la Silvia, sinó que hi ha gent que desconeix o no és conscient de la importància que tenen els fotoprotectors a l'hora d'exposar la seva pell al sol. Aquest tipus de conductes poden tenir unes conseqüències fatals en la salut i és per això que el millor és ser conscients, sense caure en alarmismes, que és una realitat que cal tenir en compte.

TEMES