Editorial. La relació entre la Casa Natal de Salvador de Dalí i el Teatre-Museu

La iniciativa municipal de museïtzar la casa natal del pintor difícilment tindrà èxit comercial anant per lliure de tot el que representa el Teatre-Museu Dalí

Vistar la Casa Natal serà viure una experiència sensorial.

Vistar la Casa Natal serà viure una experiència sensorial. / AJUNTAMENT DE FIGUERES

Editorial

Editorial

L‘any 1995, amb Marià Lorca d’alcalde, l’Ajuntament de Figueres va comprar la botiga Tamaris –que llavors ocupava l’espai que havia estat la notaria del pare de Salvador Dalí– i part de l’entresol de l’edifici del carrer Monturiol. Sis anys més tard, el 2011, ja amb Joan Armangué al capdavant del govern municipal, Figueres va completar el procés amb l’adquisició de les parts que faltaven de la planta baixa i l’entresol, el primer i el segon pis. Des d’aquella segona part de la compra, han hagut de passar més de dues dècades perquè aquest divendres, 20 d’octubre, la Casa Natal de Salvador Dalí s’obrirà finalment al públic amb l’objectiu de convertir-se en un nou atractiu turístic de la ciutat. Els visitants es trobaran amb un projecte museístic que vol ser una experiència immersiva per explicar el context, l’època i perfilar el vessant més personal i familiar del geni surrealista nascut a Figueres l’11 de maig de 1904.

VÍDEO | Submergeix-te a la Casa Natal de Dalí

L’obertura de portes de la Casa Natal de Salvador Dalí no aconseguirà cobrir la partida prevista en el pressupost municipal, perquè amb els pocs més de dos mesos que falten per acabar l’any no s’ingressaran els més de 900.000 previstos per venda d’entrades. Però, retards i previsions excessivament optimistes a banda, el nou equipament reforça l’oferta cultural de Figueres que té, precisament, en Salvador Dalí el seu principal pol d’atracció. I aquí és on apareix un dels grans dubtes sobre el projecte de la casa natal: el seu (no) lligam amb el Teatre-Museu Dalí. Mesos enrere, el president de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Jordi Mercader, ja va deixar clar que respectaven el projecte de l’Ajuntament de Figueres amb la casa natal, però que ells, com a fundació, no en formaven part. Un cop superada l’aturada per la pandèmia, el museu figuerenc tornarà a superar aquest any el milió de visitants. Una massa de gent que hauria de ser el públic objectiu de la casa natal. Dalí és la via d’accés a la ciutat de molts visitants i, per tant, cadascú des de la seva autonomia, Fundació, Ajuntament i societat civil de Figueres no poden deixar de remar en la mateixa direcció. Sembla imprescindible bastir ponts de col·laboració perquè la iniciativa municipal de museïtzar la casa natal del pintor difícilment tindrà èxit comercial anant per lliure de tot el que representa el Teatre-Museu Dalí.