Figueres homenatja Salvador Dalí transformant la Casa Natal en una experiència immersiva

La visita és un recorregut per la vida íntima i pública del pintor figuerenc a través de la darrera tecnologia museogràfica sustentada en projeccions audiovisuals i un discurs fluït i contrastat

VÍDEO | Submergeix-te a la Casa Natal de Dalí

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Salvador Dalí Domènech va néixer un 11 de maig de 1904 a Figueres, a tres quarts de nou del vespre. Ho va fer en una habitació del pis de l’entresol que tenia llogat la família al cèntric edifici del carrer Monturiol, número 20. Aquell espai, on viuria fins als vuit anys amb els seus pares i la seva germana Anna Maria, esdevindria, tal com ell mateix va confessar ja d’adult, «el paradís» de la seva infància, el lloc «on tot va començar», tal com es recorda ara a l’entrada de la Casa Natal adquirida fa vint-i-vuit anys per l’Ajuntament de Figueres i que aquest divendres s'inaugura oficialment, després de quatre anys d’obres, convertida en «la porta d’entrada» al món familiar i íntim, també al públic, així com «al context figuerenc i empordanès» on es va forjar un dels grans creadors del segle XX.  

«Aquest és l’homenatge de Figueres a Dalí», confirmava la regidora de Cultura, Mariona Seguranyes, hores abans de l’obertura. Un homenatge que es tradueix en un «una experiència immersiva», un espectacular viatge audiovisual que embolcalla al visitant al llarg d’una hora i que l’aproxima a la vida, les passions i vicissituds d’aquest creador únic. També al paisatge empordanès «que va llimar» el seu pensament i el seu art. Tot i aquesta aposta per la «darrera tecnologia museogràfica», aquest és només un primer pas, ja que, com confirmava la regidora, es continuarà «treballant» per anar incorporant «més elements patrimonials i objectes» a la Casa Natal. També es buscaran futures vies de col·laboració amb la Fundació Gala-Dalí, amb qui tenen signat un contracte de cessió de drets per la reproducció de les obres que es poden visualitzar profusament en aquesta visita sincronitzada i automatitzada.  

«Es continuarà treballant per anar incorporant més elements patrimonials i objectes»

Mariona Seguranyes

— Regidora de Cultura

La descoberta de la Casa Natal es fa en grups de només vuit persones cada deu minuts i amb un màxim de 392 persones al dia. No poden ser més, ja que l’espai ho limita. L’entrada costa entre 8 i 12 euros. La visita, que és d’un sol circuit i ha estat concebuda per la UTE Transversal Varis Arquitectes, s’inicia als baixos i puja a l’entresol, on van viure els Dalí, i dos pisos més de l’immoble. Es fa autònomament amb el suport d’una audioguia que embolcalla amb so ambient, una música original i un discurs fluït i contrastat que profunditza en les mil cares del pintor. La primera parada és, però, en un petit espai, a la planta d’accés, on hi ha també les taquilles i la botiga amb merchandaising. Aquest s’ha reservat per a les «obres convidades», peces originals de Salvador Dalí que s’exposaran gràcies a la complicitat del Museu de l’Empordà amb diferents centres d’art. Per la inauguració s’ha aconseguit l’obra Retrat del meu pare (1925) i el dibuix Retrat del pare i la germana de l’artista (1925), que formen part del fons del Museu Nacional d’Art de Catalunya, així com el Retrat de la mare (1918), entre altres. A partir d’aquí, i gràcies a uns sensors que detecten l’audioguia, el grup travessa una porta mig camuflada que s’obre automàticament i permet l’entrada al primer àmbit. Allà una veu femenina dona la benvinguda i explica la intencionalitat de l’experiència: «Conèixer els orígens del talent i la inspiració» de Dalí. És aquí on s’ubica al personatge partint de l’arribada del seu pare, el notari Salvador Dalí Cusí, el 1900 a Figueres per fer-se càrrec de la notaria. El despatx l’instal·laria just als baixos de l’edifici. Així, el visitant pot veure al notari feinejar en el seu dia a dia, deixant constància per escrit de l’ambient modern i cosmopolita que es vivia a la ciutat.  

«És una visita molt emocional, pensada com una experiència, és com submergir-te en una pel·lícula»

Eduard Bech

— Director del Museu de l'Empordà

El recorregut continua a l’entresol, l’espai més íntim on van viure els Dalí fins al 1912 quan es van traslladar unes cases més enllà. Aquí quasi no hi queden elements originals, només la cuina que es manté intacte, però s’ha buscat reviure als integrants de la família i les persones més properes com els Matas. S’aconsegueix gràcies al discurs aprofundit, alguns elements descriptius -una rosa i una pipa sobre una tauleta o un cavallet de joguina- i, sobretot, projectant les pintures que va dedicar als pares, a la germana -qui fou la primera amiga, confident i model, l’àvia materna i la tia Caterina, que s’instal·laren a la planta superior. També a Llúcia Gispert, la mainadera. En aquest àmbit es recorda un dels espais més animats, la galeria que donava a un jardí, on el futur pintor va fer els seus primers dibuixos gratant la pintura vermella de la taula amb una forquilla i on la mare tenia un gabial on criava canaris i coloms. En aquest àmbit també es recrea una aula d’escola revivint les primeres ensenyances i alguns mestres que foren vitals en el seu camí com Esteve Trayter i Juan Núñez.

El Dalí més íntim

En el primer pis, el visitant coneix al Dalí més íntim i ho fa literalment travessant un retrat del pintor qui el contempla amb una mirada penetrant. En aquest viatge, les retines s’inunden amb imatges hipnòtiques dels seus anys de joventut i formació a Madrid, el seu dandisme, la coneixença de Federico García Lorca «amb qui comparteix una relació d’ambigua sexualitat», i Luís Buñuel. Gala, «la musa que substitueix a la germana i moltes amistats, la inspiradora del seu art», també hi és present. També l’atracció per la ciència i la religió, presents en la seva obra.

La visita té diferents moments àlgids, principalment, quan s’incideix en la part pública del pintor, en les diferents dualitats que tenia per alimentar la seva faceta provocadora, els happenings, l’idil·li amb la cultura americana, Hollywood, els treballs escenogràfics, els anuncis i, com no, el tamany dels seus bigotis. No s’obvia tampoc l’influx del paisatge empordanès en la seva obra i, a la sala més gran, al segon pis, s’hi superposen algunes de les seves obres.

La regidora de Cultura remarcava l’obertura de la Casa Natal «ha estat un camí llarg que recull l’esforç de molts governs». Per a Eduard Bech, director del Museu de l’Empordà, que gestionarà l’espai, la visita «és molt emocional, pensada com una experiència, és com submergir-te en una pel·lícula que et porta a voler saber més sobre Dalí». 

Subscriu-te per seguir llegint